Tăierile de electricitate și gaze rusești lasă R. Moldova în frig
Doi muncitori repară liniile electrice în apropiere de orașul Bălți, Moldova, 2 noiembrie.
Guvernul de la Chișinău ia în calcul trimiterea în judecată a companiei ruse Gazprom, din cauza reducerii drastice a aprovizionării cu gaze naturale, potrivit Reuters. Gazprom a acuzat Moldova, care se confruntă cu probleme de lichidități, că nu a efectuat plata promptă a livrărilor de gaz.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sosind la o reuniune a comunității politice europene de la Castelul Praga, 6 octombrie.
Sandu, președinta pro-UE a Moldovei și care a studiat la Harvard, a avertizat că, în contextul în care prețurile la gaze au crescut cu până la 600% în ultimul an, țara sa ar putea rămâne fără gaze și electricitate în această iarnă.
O linie electrică la periferia orașului Bălți.
Republica Moldova, care a denunțat invazia Rusiei în Ucraina, are un contract cu Gazprom care fluctuează de la o lună la alta în funcție de prețul de pe piață al gazului și petrolului. În condițiile în care prețurile au crescut vertiginos și în din cauza unei reduceri de 40% a livrărilor de electricitate și gaz, țara se luptă să furnizeze suficientă energie electrică pentru cei 2,5 milioane de locuitori ai săi.
Criza a forțat această fabrică, care produce materiale de construcții, să se închidă pentru prima dată din 1992. Muncitorii săi sunt acum repartizați la construirea unei noi hale pentru a-și păstra locurile de muncă.
Ion Ignat, fondatorul și directorul companiei producătoare de materiale de construcții, se gândește mereu acum la viitorul fabricii și a celor 50 de angajați ai ei.
Mai multe blocuri de beton surprinse în curtea fabricii lui Ignat din Chetrosu, Moldova.
Ignat a declarat că „următoarele șase luni vor fi decisive” pentru țara sa. „Suntem cu un picior în Rusia și cu un altul în UE. Dar dacă vom fi curajoși și demni, vom avea ambele picioare în Europa și vom scăpa de șantajul din ultimii 30 de ani.”
O femeie ia cina la lumina lumânărilor în Chișinău, Moldova, 25 octombrie 2022.
„Este o provocare zilnică să aprovizionăm țara cu energie. O familie plătește între 70 și 75 la sută din veniturile sale pe facturile la gaz și electricitate”, a declarat Maia Sandu într-un discurs ținut recent în Parlamentul României.
Inflația ridicată, în special în cazul prețului energiei, a declanșat proteste săptămânale în capitala țării, Chișinău.
Un tractor ară pământul în apropiere de Tibirica, R. Moldova, 2 noiembrie.
România, stat membru UE, a declarat luna trecută că va începe să vândă energie electrică vecinului de peste Prut la un preț redus din cauza dificultăților create de războiul din Ucraina. De asemenea, guvernul Moldovei a îndemnat orașele să stingă iluminatul stradal și gospodăriile să limiteze consumul, iar întreprinderilor li s-a cerut să își modifice programul de lucru pentru a lucra în afara orelor de vârf.
Serghei Litra, proprietarul fabricii Litra, prima de acest fel care produce bere artizanală în Moldova, încearcă din răsputeri să economisească energie. Angajații săi lucrează acum în două schimburi în afara orelor de vârf. Una din ture începe la ora 23.00 și ține până la 5.00 dimineața. „”
„Totul depinde de momentul în care se va încheia războiul din Ucraina. Acest război i-a făcut pe toți să înțeleagă că avem nevoie de independență energetică”, a declarat pentru AFP Litra, adăugând că se gândește să cumpere panouri solare.
Anterior, Ucraina asigura 30% din necesarul de energie electrică al Moldovei. Cu toate acestea, atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a țării au forțat Kievul să oprească toate exporturile. Restul de 70% din energia electrică a țării provine în mod normal de la o centrală termică din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, unde sunt staționate trupe rusești și care, de asemenea, a întrerupt livrările.
Sandu, care a lucrat anterior la Banca Mondială, a declarat că dependența Moldovei de gazul rusesc este o „vulnerabilitate generatoare de șantaj politic”.
O căruță în satul Tibirica, 2 noiembrie 2022.
Pe 26 octombrie, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva unui fost oficial moldovean și a altor câteva persoane din țara de peste Prut, pentru a contracara „campaniile persistente de influență malignă și corupția sistemică a Rusiei în Moldova”.
„Am simțit o tristețe profundă văzând Chișinăul scufundat în întuneric”, a declarat farmacista Liliana Damaschin, în vârstă de 54 de ani, care se întorsese în vacanță în Moldova de la locul de muncă din Italia. „Sunt foarte îngrijorată pentru țara mea”.