Cum ar putea ajunge R. Moldova „sub umbrela” sistemului american antirachetă de la Deveselu

Baza militară NATO de la Deveselu, județul Olt, România.

Sistemul american antirachetă de la Deveselu, din sudul României, poate lua „sub umbrela” sa și spațiul aerian al R. Moldova, spune generalul (r), Vitalie Marinuța. Însă pentru asta e nevoie să existe „voință politică” și „acorduri necesare pentru schimburi de date”, adaugă el.

Republica Moldova ar fi scutită de investiții „costisitoare” pentru achiziționarea de sisteme de monitorizare a spațiului aerian pe care Chișinăul, oricum, nu le va avea vreodată „la nivelul necesar”, dacă autoritățile moldovenești ar ajunge la o înțelegere cu partenerii din România și SUA, spune generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuța.

În perioada 2009-2014, Vitalie Marinuța a fost ministru al Apărării în Republica Moldova.

La podcastul „În esență...”, el sugerează că, deoarece sistemul antirachetă de la Deveselu e doar de detectare, capacitățile de nimicire a țintelor aeriene și le-ar putea asuma Ucraina, pentru că ea „e mai aproape”.

La peste doi ani de începutul războiului în Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate cel puțin opt cazuri de cădere a unor rămășițe de rachete și drone, dar și cazuri de violare a spațiului aerian moldovean de către rachete lansate de Rusia către Ucraina.

Republica Moldova are în dotare tehnică și armament depășit și nu poate face față unor astfel de situații.

Un radar e bine, dar e puțin

Întrebat despre radarul de supraveghere aeriană de ultimă generație GM200, achiziționat de Republica Moldova la finele anului trecut, Vitalie Marinuța spune că „și un radar e bine, dar nu e suficient”.

Ex-ministrul Apărării menționează că pentru a fi acoperit tot spațiul aerian, în R. Moldova ar fi nevoie de cel puțin trei astfel de radare.

Generalul în rezervă afirmă că un sistem „de depistare” își pierde din eficiență dacă țara nu are și un sistem de nimicire a țintelor aeriene.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat recent că autoritățile au de gând să achiziționeze, în 2025, încă un radar și iau în calcul și cumpărarea unui sistem de doborâre a țintelor aeriene.

Cheltuieli prea mari pentru R. Moldova

Însă, generalul în rezervă susține în ediția podcastului în care sunt analizate capacitățile de apărare ale R. Moldova că un sistem de rachete sol-aer „Patriot” costă în jur de 1 miliard de dolari, iar costul unei rachete „Patriot” e de circa 3 milioane de dolari.

Marinuța estimează că R. Moldova ar avea nevoie de două-trei baterii „Patriot” și de un sistem de radare de detectare, dar că aceste sisteme sunt costisitoare, iar Chișinăul nu și le poate permite.

În opinia sa, R. Moldova își poate rezolva o parte din problemele de apărare doar devenind membră a NATO.

Îți mai recomandăm ISW: Cererea de protecție a Transnistriei oferă Moscovei justificare pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.