Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că a solicitat renunțarea la controversată declarație pe proprie răspundere prin care părinții trebuiau să își asume că nu au simptome de boală și că elevii nu au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2.
„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm mâine (marți – n.a.), nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Monica Anisie, într-un interviu pentru StiriEdu.ro.
Declarația era inițial introdusă prin normele propuse pentru începerea anului școlar, dar s-a lovit de opoziția părinților care au afirmat că nu au competenţe medicale ca să îşi asume declaraţia pe propria răspundere prin care copilul poate merge la şcoală.
Astfel, declarația, dacă este acceptată solicitarea ministrului Educației, ar urma să nu se mai regăsească în ordinul comun emis de ministerele Sănătății și Educației pe care premierul Orban l-a cerut să fie finalizat până marți.
Școala va reîncepe din 14 septembrie, iar felul în care se vor desfășura orele va depinde de trei scenarii diferite:
- Scenariul verde – cu toți copiii la școală
- Scenariul galben – cu preșcolarii și clasele primare zilnic la școală, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți elevi de la gimnaziu vin prin rotație la școală.
- Scenariul roșu – toți elevii fac școală online
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori).
Alegerea unuia dintre cele trei scenarii revine autorităților locale.