Un atelier din zona Gării de Nord, deținut de un bărbat de 72 de ani, este locul în care, în următorii doi ani, vor fi croite toate costumele și pardesiurile pe care le vor purta cei peste 50.000 de polițiști români.
Bărbatul a câștigat acest contract, dar și altele în trecut, după ce a licitat cu doar câteva sute de lei mai puțin decât sumele maxime oferite de Poliție. Surse din sistem dezvăluie cum caietele de sarcini au descurajat concurența.
Firma se numește Monica Design Impex, patronul ei este un domn de pe lista luptătorilor cu „rol determinant” de la Revoluție, iar contractele sunt printre cele mai mari pe care le-a acordat în ultimii ani Poliția Română.
Peste 130 de milioane de lei, mai exact 130.983.160 de lei, a pus la bătaie Inspectoratul General al Poliției Române pentru uniformele polițiștilor, „costumele” polițiștilor cum sunt ele denumite în contracte. Alte 48,5 milioane sunt alocate pentru pardesiurile agenților și ofițerilor din toată țară.
Ambele contracte au fost câștigate de firma lui Iulian Brabete la finele unor licitații la care a concurat de unul singur.
Iulian Brabete este un personaj despre care nu doar polițiștii din IGPR, ci și cei din alte structuri ale Internelor, cred că ar fi un fost ofițer, pensionat în anii ’90.
Această informație, furnizată de două surse independente din MAI pentru Europa Liberă, este infirmată însă de dl Brabete, care spune că nu a fost polițist și nici nu are vreun fel de relație cu șefi din Poliție. „Alta decât contractele care le am...”, punctează acesta.
În atelierul din Gara de Nord al dlui Brabete s-au croit în ultimii 30 de ani sute de mii, poate milioane de articole vestimentare care au fost îmbrăcate de polițiști, militari, jandarmi, ofițeri din structurile de securitate, polițiști locali sau angajați la stat din România.
Dl Brabete a lucrat și lucrează în special pentru instituțiile publice și spune că preia comenzi private doar atunci când nu lucrează pentru stat.
Europa Liberă a identificat 400 de contracte publice doar în ultimii cinci ani, al căror obiect de activitate a fost realizarea de uniforme, cele mai multe dintre ele fiind încheiate cu inspectorate de poliție din țară.
Însă niciunul nu se compară cu cele mai recente dintre ele, prin intermediul cărora șefii Poliției Române își propun schimbarea ținutei polițistului român.
Cum să licitezi de unul singur pentru un contract de 130 de milioane de lei
licitație, licitații, substantiv feminin
Vânzare a unui bun făcută în public, după reguli speciale, având drept rezultat atribuirea obiectului de vânzare persoanei care a oferit prețul cel mai mare sau condițiile cele mai avantajoase, în cazul serviciilor.
În cazul procedurii care a dus la acordul cadru nr 465.034/22 din data de 27 iunie 2022 dintre Monica Design Impex și Poliția Română, privind furnizarea de costume, din cuvântul „licitație” lipsește sensul de competitivitate.
Firma bucureșteană a câștigat contractul fără concurență, după ce a depus o ofertă cu 460 de lei mai mică decât cea maximă estimată de autoritatea contractantă, adică 130.983.160.
Monica Design și-a asumat o marjă de eroare de 0,00035% și a câștigat.
„Am stat cu emoții până la final”, declară, totuși, Iulian Brabete, care întrebat ce crede despre corectitudinea licitației spune: „Cred că a fost una corectă. Nu are cum să nu fie corectă. Nu am știut până în momentul de a da verdictul că sunt singur. Tot așteptam cu sufletul la gură să văd dacă o câștig, pentru că e o licitație bună”.
Anunțul pentru contractul „costum de stofă vară/iarnă pentru chestori, comisari, inspectori” a fost publicat în SICAP, platforma electronică de achiziții publice, în martie 2022.
Documentația aferentă anunțului Poliției a fost una extrem de stufoasă, cu un caiet de sarcini care stabilea o sumedenie de criterii tehnice pe care firmele de croitorie interesate trebuiau să le respecte. De la nasturi, până la croială sau tipul de stofă.
Fișa tehnică impunea celor interesați de licitație și prezentarea unor buletine de analiză realizate la un laborator de specialitate și care trebuiau să ateste autenticitatea materialelor.
Surse din domeniu ne-au precizat că tipul de stofă, de pildă, cerut prin caietul de sarcini de Poliție se găsește foarte greu în România. E produs de o singură firmă, din județul Bacău. Fișa tehnică nu permite folosirea altor stofe, indiferent de calitate.
La fel se întâmplă și în cazul altor elemente vestimentare specifice cerute de Poliție (nasturi, căptușeală, pâslă, petlițe etc), care se găsesc greu.
„Aceste specificații tehnice au fost făcute undeva în anii 90 de către Institutul Național de Cercetare în Industria Textilă. De la vremea respectivă, până acum când s-a scos noua uniformă, s-au pus respectivele specificații tehnice timp de 30 de ani aproape. Timp de 30 de ani au existat foarte puțini care au putut să intre pe piață. Până la urmă au rămas unul maximum-doi care să vândă respectivele țesături în parametri respectivi”, spune pentru Europa Liberă Cosmin Andreică, președintele sindicatului de Poliție „Europol”.
Din acest motiv, chiar și pentru o firmă care ar fi avut capacitatea de producție pentru uniformele cerute de Poliție, găsirea în interval de câteva săptămâni a materialelor, stabilirea relațiilor comerciale, dar și obținerea buletinelor de analiză, ar fi fost foarte greu de realizat.
Sursă MAI: „Nu ai nasturii, nu poți să livrezi sacoul”
„Dacă celelalte companii nu cunosc piața și nu știu de unde să cumpere atât materialele cât și accesoriile este foarte foarte greu să intre. De exemplu, sacoul nu este un sacou simplu. Sacoul are niște accesorii și anume: are niște petlițe care se montează pe rever. Are niște nasturi embosați cu sigla Poliției Române - cum îi spunem noi cu «cioara» - heraldica noastră cu vulturul și cele două topoare și balanța pe mijloc, deci nu stema României, are niște benzi pe mânecă. Toate chestiile astea sunt făcute pe circuit închis. Nu le găsești pe internet să dai pe Google «nasturi-sacou poliție». Găsești, dar nu se pupă cu ce îți trebuie ție, că se fac într-un anume fel. De asta lumea nu prea se bagă pentru că nu pune un nasture normal la sacoul respectiv. Și dacă nu ai nasturii nu poți să livrezi sacoul”.
Sursă din Ministerul de Interne.
Mai multe firme, de altfel, au cerut prelungirea perioadei de depunere a ofertelor sau măcar posibilitatea ca buletinele de analize și mostrele pe care firmele trebuiau să le atașeze la propunerea tehnică să fie depuse doar de către ofertantul câștigător.
Anunțul de participare la licitație a fost publicat pe 19 martie, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 29 aprilie. În acel interval a fost și Paștele ortodox.
Silenzio stampa la IGPR
Imediat după publicarea anunțului de licitație, un operator economic a invocat că, având în vedere complexitatea cerințelor tehnice, nu este timp suficient pentru ca toate firmele interesate să se poată înscrie la licitație.
Reprezentantul firmei invoca faptul că cine este interesat de licitație este nevoit să depună foarte multe documente și, deși „obiectul contractului prezintă un interes major”, nu e timp suficient. Mai ales pentru companiile străine, care ar fi trebuit să și traducă toate documentele solicitate pentru a îndeplini cerințele tehnice.
„Decalarea termenului limită de depunere nu face decât să permită accesul neîngrădit la procedură și să încurajeze concurența. Lipsa acordării unui timp suficient pentru întocmirea ofertelor conduce la imposibilitatea operatorilor economici de a depune oferte confirme”, arată respectivul operator, potrivit unui document obținut de Europa Liberă.
Reprezentanții Poliției Române au respins însă cerința, invocând că asta ar „aduce atingere scopului realizării acestei achiziții și al obiectivelor pe termen scurt și mediu stabilite de autoritatea contractantă”.
IGPR susținea că are nevoie de articolele vestimentare începând cu luna iulie, când urma să finalizeze cursurile noua promoție de ofițeri/agenți de Poliție.
O altă companie a invocat faptul că cerințele tehnice impuse prin caietul de sarcini sunt greu de realizat într-un timp atât de scurt cum a fost cel pus la dispoziție posibililor ofertanți. Firma a cerut ca măcar buletinele de analiză, care se obțin foarte greu, să fie depuse doar de ofertantul câștigător, nu de toți participanții la licitație.
Din nou, Poliția s-a împotrivit, invocând că „ofertantul trebuie să aibă clarificate aspectele referitoare la lanțul de aprovizionare cu materii prime și acesorii și să aibă certitudinea că acestea corespund parametrilor din specificația tehnică”.
Documentul în care se fac aceste precizări, obținut de Europa Liberă, este semnat de chestorul Marius Dragnea.
În final, singura firmă care s-a înscris la licitația pentru cele 130 de milioane de lei a fost Monica Design.
Deși într-un interviu acordat Europei Libere administratorul acestei companii spune că ar fi fost „patru concurenți”, potrivit procedurii publice de pe portalul de achiziții, Monica Design a fost singura ofertantă.
Singura care a îndeplinit condițiile tehnice, singura care a depus o ofertă, singura câștigătoare.
Europa Liberă a solicitat un punct de vedere și de la IGPR, însă instituția a refuzat să ni-l furnizeze.
Iulian Brabete: „Eu cred că a fost o licitație corectă”
Administratorul firmei din Gara de Nord ne-a răspuns însă la întrebări. Iulian Brabete spune că, din punctul său de vedere, licitația pe care a câștigat-o a fost una corectă.
Croitorul arată că „pe calculator” a văzut că ar mai fi și alți competitori și că „s-a trezit” la final că participă de unul singur la licitație.
Your browser doesn’t support HTML5
El explică: „Faptul că nu s-au depus oferte poate fi interpretat și din alte puncte de vedere... Costumele pentru promoții se execută pe mărimi și probe și nu prea știu să facă… Noi am fost unitate de comandă și știm să facem o probă la un costum, știm să facem un costum militar. Mă gândesc la treaba asta, pentru că altfel nu am explicații. Și mai e o chestie, că tot ce lucrăm trebuie să trimitem la județe și implică niște costuri mult mai mari.”
Întrebat cum de a licitat cu 460 de lei sub limita stabilită de Poliție, dl Brabete a spus că „s-a orientat” pentru a nu depăși maximul stabilit de autoritatea contractantă.
„Nu am știut până în momentul în care s-a dat verdictul că sunt singur. Tot așteptam, stăteam cu sufletul la gură, pentru că e o licitație bună, de ce să nu… ca să ai doi ani de zile de lucru. Nu e ușor, mai ales acum.”Iulian Brebanu, administrator Monica Design.
Întrebat dacă are relații cu foști sau actuali șefi din Poliția Română, Iulian Brabete spune că „nu, nu, decât prin contractele pe care le am. Restul nu…”.
Înainte de a discuta cu Brabete, reporterul Europa Liberă a solicitat o ofertă de la Monica Design, în nume fictiv, pe mail, pentru a afla dacă firma preia și comenzi din sectorul privat.
„Suntem foarte aglomerați în perioada aceasta și nu putem prelua nicio comandă nouă”, a fost răspunsul primit.
„Când nu avem de lucru, facem și civile. Am făcut și Poliție Locală, am făcut și CFR. Avem cam 60 de angajați și trebuie să le asigur de lucru”, a spus Iulian Brabete.
Pe site-ul propriu, Monica Design Impex scrie că se ocupă cu „echipamente Poliția Română”, „echipamente Armata Română” sau „echipamente Jandarmerie”.
Printre sutele de contracte de achiziție publică pe care le-am identificat, cele mai multe sunt pentru aceste instituții.
Acordul cadru semnat între IGPR și Monica Design prevede furnizarea a maximum 88.000 de costume din stofă de iarnă și de vară pentru bărbați și a maximum 27.000 de costume pentru polițiste.
Fiecare costum constă în sacou și două perechi de pantaloni pentru bărbați și sacou, o pereche de pantaloni și o fustă pentru femei. Contractul are o valabilitate de doi ani.
Un acord cadru înseamnă că autoritatea contractantă urmează, în funcție de necesități, să trimită comenzi punctuale în baza sa către firmă. E ceea ce în achiziții se numește „contract subsecvent”.
Astfel, în timpul celor doi ani, Poliția va comanda câte costume va avea nevoie de la Monica Design, în limita maximă stabilită, plata urmând a se realiza în funcție de comenzile propriu-zise.
„De cele mai multe ori ei (Poliția) nu respectă aceste estimări maxime și comandă mult mai puțin”, spune o sursă din domeniul vestimentar, care are la rândul său contract cu Poliția.
Acest tip de contracte sunt foarte greu de verificat din exterior, de Curtea de Conturi - de pildă - pentru că livrările și documentele întocmite pentru ele sunt de ordinul miilor.
„În momentul în care se livrează mostra 0, produsul 0 pentru control și pentru calificare în faza de evaluare tehnică, acel produs va fi impecabil din toate punctele de vedere posibile și imposibile. Va fi completat din cele mai bune materiale cu cele mai bune materiale accesorii. Ce se livrează după, în mii și mii de cutii, e greu de verificat”, spune o sursă din Ministerul de Interne.
Contractele Monica Design
Contractul de 130 de milioane de lei nu este singurul câștigat de Monica Design. Firma bucureșteană a semnat în iunie 2022 și contractul pentru furnizarea a maximum 55.000 de pardesiuri pentru polițiști.
Și în cazul acestuia, singura ofertă admisibilă a fost cea depusă de compania din Gara de Nord, care a licitat 48.482.500 de lei, cu 693 de lei mai puțin decât suma maximă estimată de Poliție.
Un pardesiu croit de Monica Design pentru Poliție va costa, potrivit estimărilor Europei Libere, în jur de 880 de lei. În preț sunt incluse măsurătorile și livrările.
Cele două licitații i-au adus companiei Monica Design aproape 180 de milioane de lei, însă firma a obținut și alte contracte cu structurile de forță din România.
„Monica Design câștigă costumele la tot ceea ce înseamnă o uniformă de ceremonie în tot ceea ce înseamnă Ministerul Afacerilor Interne”, ne spune o sursă din Ministerul Interne.
Pe lângă sutele de comenzi directe făcute de diferite inspectorate de Poliție, sau de IGPR, către Monica Design, compania din București a câștigat 19 licitații din 2017 până în prezent.
În 2019, de pildă, a câștigat, cu peste 3 milioane de lei, acordul cadrul pentru pantalonii de stofă ai polițiștilor.
În 2018 și 2021, a semnat contracte de 2,1 milion de lei pentru bluze matlasate, iar în 2021 un acord de aproximativ 700.000 de lei pentru bluzoane pentru elevii Școlii de Poliție „Vasile Lascăr”. Și exemplele pot continua.
Monica Design a fost înființată în 1993, iar în 2021 a raportat o cifră de afaceri de 6,5 milioane de lei, de 27 de ori mai mică decât valoarea cumulată a celor două contracte câștigate anul acesta la licitațiile organizate de Poliție.
Firma a raportat, în 2021, 45 de angajați și un profit de 1,2 milioane de lei.
Contracte de 650 de milioane de lei
Cele două licitații câștigate de Monica Design nu sunt singurele organizate anul acesta de Poliția Română la care s-a prezentat un singur ofertant. Europa Liberă a analizat toate cele șase licitații privind noua ținută a polițistului. Acestea au avut o valoarea totală de 650 de milioane de lei, au fost împărțite pe loturi și la cele mai multe dintre ele s-a înscris un singur ofertant. Au fost situații în care ofertantul a licitat suma maximă pusă la dispoziție de Poliție.
Mai multe despre aceste contracte, în partea a doua a acestui articol.