Monica Macovei despre cazul Kovesi: „Sunt în stare să-i interzică să părăsească țara. Sunt în stare de orice”

Monica Macovei amintește că secția pentru investigarea magistraților e condusă de Adina Florea, care a spus la CSM că niciodată nu s-a simțit independentă și că ea nu e un procuror independent.

Interviu cu eurodeputata Monica Macovei despre învinurile care i se aduc fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

În ce fel ar putea fi afectată candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European de dosarul în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă?

Monica Macovei: „ Eu consider că nu poate fi afectată în niciun fel candidatura, dimpotrivă va avea un sprijin și mai mare din partea statelor normale la cap, fiindcă România nu este normală la cap. Va primi sprijin și din partea Comisiei și din partea colegilor din Parlamentul European, care toți m-au întrebat, ce s-a întâmplat”.

Credeți deci mai degrabă că acest dosar pe care îl instrumentează secția specială dedicată magistraților din cadrul Parchetului General ar putea să o ajute pe Kovesi?

Monica Macovei: „Arată încă odată că guvernul dorește cu orice chip să o scoată din cursă, folosind fapte din 2009. Sunt în stare să-i interzică să părăsească țara. Sunt în stare de orice”

E posibil pentru acest caz, de fapt, deja lămurit să-i interzică să părăsească țara?

Monica Macovei: „Sunt în stare de orice. Oamenii ăștia fac orice le trece prin cap pentru a o opri”

Dar, legal, pentru acest caz specific, credeți că e posibil acest scenariu?

Monica Macovei: „Există pentru oricine. Depinde dacă o pun sub urmărire. Acel parchet destinat magistraților e condus de doamna Adina Florea, care în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a spus că niciodată nu s-a simțit independentă și că ea nu e un procuror independent. În plus, acest Parchet a fost creat împotriva voinței Comisiei de la Veneția”

În România magistrații sunt obligați să se suspende din funcțiile pe care le au atunci când sunt cercetați penal. Altfel spus, judecătorii și procurorii nu mai pot profesa până când nu se soluționează investigația care-i vizează. Din acest punct de vedere Laura Codruța Kovesi devine vulnerabilă și pentru Parchetul European?

Monica Macovei: „Deocamdată e suspectă, să așteptăm să vedem ce se întâmplă mai departe. Ar trebui să reluăm un pic faptele: încerc să le simplific pentru că ele sunt foarte complicate. Practic, Kovesi e acuzată de Sebastian Ghiță, despre care știm că a fugit din țară în Serbia în timp ce era anchetat pentru mai multe infracțiuni. Ghiță a făcut un denunț prin care a spus că el a plătit avionul cu care a fost adus Nicolae Popa din Indonezia. Popa este unul dintre cei care a păgubit Fondul Național de Investiții și care a primit cu mult timp în urmă 10 ani de închisoare cu executare și care a fugit în Indonezia. România nu are tratat de extrădare cu Indonezia, dar el a fost extrădat la cererea României în urma unei decizii judecătorești, urmată de o hotărâre a președintelui Indoneziei. De această extrădare s-a ocupat Laura Codruța Kovesi pe vremea când era procuror general. Deci ea l-a adus în țară pe acest om condamnat la 10 ani de închisoare, fiindcă a păgubit oameni. Pentru asta o cercetăm? Ghiță zice că el a plătit avionul cu care a fost adus în țară Nicolae Popa, susținând că l-ar fi rugat Kovesi să facă acest lucru. Poliția Română a dat însă imediat după această declarație un comunicat prin care precizează că Poliția Română a plătit toate cheltuielile de aducere în țară a lui Nicolae Popa. Parchetul General dă, tot în 2018, un comunicat în care precizează că a făcut investigații ca urmare a denunțului domnului Ghiță și că în urma anchetei a rezultat că Poliția Română a plătit avionul cu care a fost adus în țară Popa. Deci Sebastian Ghiță a mințit cap-coadă în acest denunț, iar acest dosar n-ar trebui să existe. Sunt fapte și există toate documentele la dosar, deci de ce mai e chemată Kovesi la audieri?”

La voturile care se vor da în Comisia LIBE din Parlamentul European și la COREPER, Comitetul care-i reunește pe ambasadorii statelor UE acreditați pe lângă Comisia Europeană, care vor decide cine va fi șeful Parchetul European se va ține cont de ancheta în care este învinuită Codruța Kovesi? Va face cineva o explicație a cazului?

Monica Macovei: „Deocamdată colegii din PSD scriu de o săptpmână încoace epistole împotriva Codruței Kovesi. Au vorbit și despre cele 18 plângeri penale împotriva ei. Dar toate aceste plângeri vin de la Trustul INTACT, deci de la Antena 3. Sigur că explicăm și noi, fiindcă și pe noi ne întreabă lumea, dar cei de aici de la Bruxelles spun deja că e inadmisibil ce se întâmplă, doar că mai cer detalii. Toți văd ce face guvernul, care a spus demult că vrea să o oprească.”