Socialistul Claude Moraes, liderul Comisiei LIBE, a vrut să introducă reguli noi pentru votul de miercuri, adică să votăm doi candidați în loc de unul, ceea ce era absurd, spune Macovei.
Europa Liberă: Cum vedeți, doamnă Macovei, acest rezultat, ce mesaj transmite el?
Monica Macovei: E un rezultat foarte bun pentru doamna Kovesi și pentru toți românii. A trecut de comisia de jurizare, apolitică, a trecut marți seară de votul în Comisia de control bugetar (CONT) și miercuri de Comisia LIBE. A ieșit peste tot pe primul loc. E o zi de mare bucurie. Urmează, în principiu, negocierile cu Consiliul, trebuie să vedem cine merge la negocieri, dacă merge doar președintele LIBE, care este de la socialiști sau merge și președinta Comisiei CONT, care e din PPE. Dar important este că ambele comisii au votat pentru Kovesi. Sper ca guvernul roman nu va mai încerca tot felul de tertipuri, după ce a făcut campania pe care a făcut-o împotriva doamnei Kovesi. Să vă dau un ultim exemplu, aseară președintele LIBE, socialistul Claude Moraes, a încercat să ne bage noi reguli pentru votul de azi, adică fiecare puteam vota doi candidați, ceea ce era absurd atunci când votezi pentru o singură poziție. A trebuit să renunțe pentru că s-au opus șefii de grupuri.
Îți mai recomandăm DOCUMENT EXCLUSIV. Socialistul Moraes vrea să fie șeful negocierilor care decid soarta lui Kovesi la EPPOPentru Europa ar fi bine ca doamna Kovesi să ajungă procuror -șef european pentru că de ani de zile cea mai mare fraudă cu fonduri europene-corupție, spălare de bani, etc- se face în statele din Europa centrală și de est, iar doamna Kovesi a lucrat pe astfel de infracțiuni. Reamintesc că la DNA există o unitate specială care lucrează numai pe fraudele cu fonduri europene și ca atare are această experiență pe care ceilalți candidați din Vest nu o au.
Europa Liberă: Ce semnal este acest succes de etapă pentru guvernul roman, pentru europarlamentarii PSD și ALDE care au boicotat-o cât au putut pe Laura Kovesi?
Monica Macovei: Guvernul e clar că nu se bucură, dar ar trebui să-și revină. S-a făcut de râs cu tot acest lobby împotriva doamnei Kovesi, împotriva propriului candidat. Toată lumea aici a fost șocată de așa ceva, a mai fost doar cazul lui Tusk. În Financial Times de ieri este un articol, pe surse din Consiliu, care arăta că guvernul român a luat de partea lui statele din Europa centrală și de est și se dă exemplul Bulgariei care a spus public că votează împotriva lui Kovesi. De ce aceste state? Pentru că aici corupția cu fonduri europene este cea mai mare, iar doamna Kovesi este cunoscută pentru ceea ce a făcut la DNA, pentru faptul că este independentă și rezistă la presiuni politice și la orice fel de presiuni, iar politicienii din aceste țări nu vor asta. Pentru că vor în continuare să fraudeze.
Îți mai recomandăm Kovesi a câștigat la votul din Comisia LIBE și iese pe primul loc pentru șefia Parchetului EuropeanEuropa Liberă: Ce a demonstrat audierea de marți, mă refer la diferența de tratament dintre candidați?
Monica Macovei: Diferența dintre întrebările puse doamnei Kovesi și candidatului Franței a fost vădită. La Kovesi, prima parte a întrebării era formată din atacuri: este adevărat că, vi se reprosează asta, ați făcut asta, sunteți anchetată, nu ați respectat asta, doar atacuri și acuze. Și evident că răspunzând la aceste întrebări îți consumi timpul și în loc să spui ce vrei să faci în instituția pentru care candidezi, dai explicații și intri în defensivă. Abia de la mijlocul audierii încolo au fost întrebări concrete despre EPO, la care ea a răspuns mult mai bine decât ceilalți doi candidați. Francezul era mult mai diplomat, știa bine pe cooperare, pe diplomație, dar nu pe dosare concrete, de fraudă. Ori la EPO e nevoie de un om care știe aceste lucruri.
Europa Liberă: Cât a atârnat în balanță campania împotriva lui Kovesi?
Monica Macovei: Vreau să spun că dincolo de campania împotriva ei, meritele ei au atârnat cel mai greu în balanță. Tot atacul acesta a determinat ca o parte din grupul socialist, dar nu toți, că s-a văzut la numărătoare, să voteze împotriva lui Kovesi, adică pentru candidatul francez. Șansele ei sunt reale și de acum înainte chiar dacă guvernul roman face tot posibilul să i le diminueze.