Estonia | Controversatele monumente sovietice ar putea fi dărâmate

Una dintre clădirile sovietice din Estonia care ar putea foi demolate. Țara baltică a făcut parte, în trecut, din Uniunea Sovietică.

Autoritățile de la Tallinn au anunțat ca iminentă îndepărtarea monumentelor sovietice din spațiile publice din Estonia. Iată o trecere în revistă a câtorva dintre monumentele și statuile din perioada comunistă din țara baltică.

Monumentul pentru energia atomică din orașul Sillamae, situat în nord-estul țării.

Această statuie este unul dintre cele peste 200 de monumente din epoca sovietică din Estonia care ar urma să fie îndepărtate. La începutul lunii august, prim-ministrul estonian Kaja Kallas a anunțat într-o conferință de presă că „monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spațiile publice și vom face acest lucru cât mai repede posibil”.

Monumentul „Glorie muncii” din centrul localității Kohtla Jarve, în nord-estul Estoniei.

Kaja Kallas a afirmat că invazia rusă în Ucraina a deschis „răni în societatea noastră de care ne amintesc aceste monumente comuniste”.

Un monument dedicat soldaților căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Narva, un oraș din nord-estul țării aflat la granița cu Rusia.

Estonia a fost o republică sovietică din 1944 până la redobândirea independenței în 1991. În prezent, aproape un sfert dintre cei 1,3 milioane de locuitori ai țării sunt de etnie rusă.

Un monument dedicat trupelor sovietice din orașul Lihula a fost murdărit cu vopsea roșie în 2007.

Guvernul rus a criticat decizia de înlăturare a monumentelor, dintre care unele marchează rămășițele fizice ale soldaților sovietici care au murit luptând împotriva forțelor naziste.

Un monument dedicat lui Lenin a fost mutat din centrul orașului Narva, în anii 1990, într-un spațiu oarecare de la Castelul Hermann din oraș.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat pe 5 august că „eliminarea monumentelor celor care au salvat Europa de fascism este scandaloasă și nu face cinste niciunei națiuni, inclusiv Estoniei”.

Un monument care comemorează o bătălie din Al Doilea Război Mondial pe insula Saaremaa.

Nu este clară amploarea intenției Estoniei de îndepărtare a acestora, deși se pare că monumentele comemorative amplasate în cimitire vor fi interzise.

Kaja Kallas a declarat că comemorarea morților „nu va fi interzisă, dar ar trebui să se facă în locul potrivit, adică într-un cimitir, unde se poate face cu demnitate”.

Soldatul de bronz din Tallinn, un monument sovietic din Al Doilea Război Mondial, numit inițial Monumentul eliberatorilor din Tallinn.

În aprilie 2007, acest soldat de bronz a fost mutat din centrul Tallinnului într-un cimitir din capitala estoniană.

Mutarea, care a inclus dezgroparea rămășițelor soldaților sovietici, a provocat revolte în capitala Estoniei, în timpul cărora un rus a fost înjunghiat mortal.

Un monument al Armatei Sovietice din Narva marchează punctul în care forțele sovietice au traversat râul cu același nume și au respins forțele naziste.

Autoritățile locale din Narva, un oraș rusofil de lângă graniță, au stabilit ca termen limită 20 august pentru îndepărtarea de pe soclu a acestei replici de tanc T-34.

După ce mai mulți oameni s-au adunat în jurul monumentului, la începutul lunii august, pentru a protesta după anunțul autorităților, oficialii au afirmat că nu vor îndepărta tancul „în toiul nopții”.

Un memorial din Tallinn în memoria membrilor de sindicat care „au murit de mâna burgheziei estoniene” în septembrie 1919.

Pe 12 august, Estonia a deportat doi jurnaliști ruși care ar fi relatat despre înlăturarea monumentelor sovietice. Poliția de frontieră estoniană a susținut că cei doi „au venit în Estonia pentru a face propagandă, încălcând regimul de vize”.