Monumentele sovietice, doborâte în toată Europa

Una dintre statuile construite în perioada comunistă care au fost demolate în ultimele zile în orașele din fostul spațiu sovietic.

Statuile și memorialele construite în perioada sovietică în țările satelit pentru a glorifica și comemora URSS și Armata Roșie au fost dărâmate în mai multe țări, pe fondul indignării față de invadarea Ucrainei.

Miercuri, muncitorii de la Kiev au demontat un monument din epoca sovietică care simboliza prietenia ruso-ucraineană, iar pe 26 aprilie, departe în nord, în Letonia, o piatră memorială a Armatei Roșii era scoasă din pământ.

Următoarele imagini imortalizează distrugerea monumentelor sovietice pe care mulți le văd acum, mai mult ca oricând, ca simbol al opresiunii istorice a Moscovei asupra întregii Europe, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Un monument din epoca sovietică închinat prieteniei dintre Ucraina și Rusia a fost coborât la pământ de o macara după ce a fost tăiat din plinta din centrul Kievului, pe 26 aprilie.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a făcut o postare pe Facebook în care a scris că „Nu-ţi omori fratele. Nu-ţi violezi sora. Nu distrugi țara prietenului tău. De aceea astăzi am demontat acest monument creat cândva în semn de prietenie între Ucraina și Rusia.”

Serghei Mirhorodski, unul dintre realizatorii monumentului din 1982, a urmărit dezmembrarea alături de alte 100 de persoane.

Îți mai recomandăm O lege americană din 1941 vine în sprijinul Ucrainei. Istoric: „O măsură revoluționară”

„Rusia a invadat Ucraina... Putem fi prieteni cu Rusia? Ce crezi? Acesta este cel mai mare dușman al nostru, de aceea monumentul prieteniei ruso-ucrainene nu mai are sens", a declarat el pentru Reuters.

Un excavator scoate din pământ o piatră memorială de fabricație sovietică, din parohia Madliena/Letonia, la aproximativ 60 de kilometri est de Riga, pe 26 aprilie.

Piatra din imaginea de mai sus era gravată cu cuvintele „pe 26 septembrie 1944, armata sovietică a eliberat Madliena de invadatorii germani fasciști”.

Consiliul Municipiului Ogre, care include Parohia Madliena, a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că va îndepărta cinci pietre memoriale consacrate luptătorilor Armatei Roșii. Piatra Madliena a fost prima vizată.

Bărbații din localitate urmăresc cum un monument al armatei sovietice din anii 1940 este scos din soclu la Sieldce, la 90 de kilometri est de Varșovia, pe 20 aprilie.

În 2017, Polonia a promulgat o lege care interzice monumentele care „simbolizează sau propagă” regimuri totalitare. Legea nu se aplică obiectelor care sunt „exclusiv artistice” sau care au fost ridicate peste rămășițele soldaților căzuți.

Un excavator a răsturnat obeliscul unui memorial al Armatei Roșii din satul Garncarsko, Polonia, pe 20 aprilie.

Înainte de distrugerea monumentului de la Garncarsko, a fost îndepărtată o placă care a fost deteriorată înainte cu vopsea roșie. Pe ea scria „Glorie eternă eroilor uciși pentru onoarea și independența patriei sovietice”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie a alungat forțele germane naziste din Polonia, dar regimul comunist ulterior impus țării este văzut de majoritatea polonezilor ca o perioadă întunecată din istoria lor înainte ca aceștia să-și recapete independența în 1989.

Un monument sovietic dărâmat ilegal într-un cimitir din Koszalin, nord-vestul Poloniei, pe 9 martie.

Poliția poloneză a declarat presei locale că acest monument din cimitir, din epoca anilor 1950, al Armatei Roșii, din Koszalin, pare să fi fost răsturnat ilegal de cineva care a folosit un excavator care a intrat cu mașina în cimitir noaptea târziu. Memorialul din gresie era al unui soldat sovietic îmbrățișat de o fată cu un porumbel în mână.

Un obelisc care comemorează răsturnarea Armatei Roșii la Chrzowice, sud-vestul Poloniei, pe 23 martie.

Președintele Institutului Național al Memoriei, din Polonia, a participat la demolarea unui monument din Chrzowice și a declarat „Nu există loc pentru memoriale și simboluri marcate cu stea roșie în public într-o Polonie liberă, independentă și democratică, nici într-o Europă liberă. "

Îți mai recomandăm Războiul lui Putin în Ucraina | 100 de persoane au fost evacuate din Azovstal. Kievul anunță că generalul Gerasimov a fost rănit