Moscova: Navalnîi nu putea ingera Noviciok din sticla cu apă. E absurd

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului

Kremlinul consideră „absurdă” informația că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit prin ingerarea neurotoxinei Noviciok dintr-o sticla cu apă din camera sa de hotel din Tomsk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri informația, punând la îndoială veridicitatea acesteia.

„Dacă ar fi existat urme de Noviciok pe sticlă, cel puțin cei care au atins-o sau au stat în apropiere ar fi fost expuși”, a spus Peskov.

„Acest lucru este în contradicție cu concluziile trase de experți. Dacă a existat o sticlă, atunci de ce a fost luată? Poate cineva nu are niciun interes să se facă o investigație. Există prea multe date absurde în această poveste, care ne împiedică să credem aceste declarații fără nicio dovadă", a adăugat el.

Asociații lui Alexei Navalnîi spun că urme ale neurotoxinei cu care a fost otrăvit opozantul rus au fost găsite pe o sticlă de apă din camera de hotel unde a stat el în Tomsk.

Îți mai recomandăm Echipa lui Navalnîi spune că a găsit novicioc pe o sticlă de apă din camera de hotel

Lui Navalnîi i s-a făcut rău în avionul care urma să îl ducă de la Tomsk la Moscova pe 20 august, lucru care a dus la o aterizare forțată în Omsk. El avea să fie preluat la două zile și dus la Spitalul Charite din Berlin, unde testele toxicologice au furnizat dovezi clare că opozantul rus a fost otrăvit cu o neurotoxină de prooveniență sovietică.

Conform blogul lui Navalnîi, asociații săi erau încă în hotelul din Tomsk în momentul în care a apărut știrea că acestuia i s-a făcut rău și au mers imediat în camera unde a stat pentru a colecta toate obiectele suspecte, inclusiv sticla de apă.

Sticla avea să fie dusă la Berlin de una din colaboratoarele lui Navalnîi.

Organizația pentru interzicerea armelor chimice a transmis joi că oferă asistență tehnică Germaniei pentru investigarea cazului de otrăvire a lui Navalnîi cu o neurotoxină.

Germania a solicitat Rusiei explicații privind incidentul, dar Moscova a respins vehement orice implicare și a cerut Berlinului să ofere dovezile care au condus la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit.