Moscova spune că nu va participa la al doilea summit pentru pace planificat de Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că Rusia nu va participa la al doilea summit de pace.

Moscova nu va participa la un al doilea summit de pace planificat de Ucraina pentru sfârşitul acestui an, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova pe 21 septembrie.

Kievul a organizat primul summit pentru pace în iunie, în Elveţia, cu peste 80 de ţări, summit la care a solicitat ca acordarea integrității teritoriale să stea la baza oricărui acord de pace.

Rusia nu a fost invitată la acel summit.

Maria Zakharova a spus că orice acord de pace ar trebui să reflecte „situația de pe teren și realitatea geopolitică”.

Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.

Luna trecută, Ucraina a făcut o incursiune în Rusia, confiscând o porțiune de teritoriu care i-ar consolida poziția de negociere în eventualele discuții de pace.

În același timp, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara că a ajuns în Statele Unite, pentru a-i prezenta omologului său american, Joe Biden, detaliile „planului său de victorie” care vizează să pună capăt invaziei ruse, asigurând că această toamnă va fi „decisivă", relatează AFP.

„Am ajuns în Statele Unite. Obiectivul principal este de a întări Ucraina şi de a ne proteja întreg poporul. Acest război nu se poate încheia decât cu o pace justă datorită eforturilor internaţionale", a declarat Zelenski pe reţeaua de socializare.

Zelenski ar urma să încerce să-l convingă pe Biden să permită Kievului să lovească ţinte din Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune, despre care spune că pot schimba cursul războiului.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski își începe vizita în SUA cu o vizită la fabrica de muniții din Pennsylvania

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.