„Tornadele” de țânțari din Orientul îndepărtat al Rusiei

Russia -- swarms of mosquitos forming in Kamchatka

Imagini cu un roi de țânțari roșii care caută parteneri de împerechere, realizate deasupra regiunii Kamceatka din Rusia, fac înconjorul rețelelor sociale din Rusia.

Deși imaginile fac furori pe Internet, locuitorii din peninsula rusească spun că evenimentul este o „problemă” anuală care întunecă cerul în fiecare vară.

O fotografie realizată dintr-o mașină care arăta o „tornadă” cu mii de țânțari, în satul Ust-Kamchatsk pe 17 iulie.

Aleksei Ponomaryov, localnicul din Kamchatka care a filmat evenimentul lângă Ust-Kamchatsk, a declarat pentru ziarul local Kamchatka-inform: „Am plecat devreme în această dimineață și, după cum puteți vedea, am ajuns chiar în mijlocul evenimentului. Nu pot spune cât de înalți erau acești stâlpi [de țânțari], părea că s-au ridicat până la nori.”

Coloanele de țânțari se ridică deasupra zonei mlăștinoase de pe malurile râului Kamceatka.

Ponomaryov a spus că roiurile se formau în coloane, se disipau, după care apăreau din nou în câteva secunde.

Scenariul asemănător unui club de noapte este descris de cercetători: țânțarii masculi se grupează în număr mare, formând roiuri aproape cilindrice de câțiva metri înălțime.... Femelele singure zboară în roi și sunt detectate de frecvența lor mai mică de aripi. Unii masculi pot ajunge lângă o femela, care pleacă cu unul dintre ei.

Observațiile anterioare ale fenomenului, care ar fi fost filmat și în Argentina, menționează că „stâlpii” bâzâitori de țânțari tind să se ridice deasupra unor „markeri” diferiți de la sol și, de obicei, mențin orientarea către acel punct. Imaginile rusești par să arate vârtejurile de țânțari care se formează deasupra unor bălți.

Ust-Kamchatsk se află pe malurile mlăștinoase ale râului Kamchatka și este renumit pentru țânțarii săi de vară. Localnicii spun că insectele sunt atât de agresive vara încât vor mușca oamenii care se aventurează afară „chiar și în ploaie”.

„Avem mereu astfel de probleme la mijlocul verii, de data aceasta după ploaie au ieșit”, a spus Ponomaryov. „Mi se pare că anul acesta sunt mai mulți decât de obicei”.