Moștenirea primarului Robu: revista „Orizont” și Uniunea Scriitorilor, evacuate

Mircea Mihăieș, redactorul șef al Revistei Orizont.

Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor s-a pomenit la trei zile după alegerile locale cu o somație de la Primăria Timișoara, semnată de o consilieră, prin care se cerea „eliberarea cu celeritate” a sediului din str.Episcop Augustin Pacha nr.1, spațiu cu care cele două organizații au un contract de comodat cu valabilitate până în 2022.

Este invocată o sentință dată de Curtea de Apel din Craiova într-un proces din 2010 dintre persoane fizice și primărie, dosar despre care Uniunea Scriitorilor și revista „Orizont” nu au fost niciodată înștiințate. Să mai adăugăm că organizația scriitorilor din Banat, indiferent sub ce nume, are sediul în acest loc de 71 de ani, iar în Sala Mare s-a scris Proclamația de la Timișoara.

Primăria ridică din umeri

Deși Uniunea Scriitorilor are statut de utilitate publică și statul are obligații stabilite prin lege, decidenții din primărie nu se simt responsabili. Viceprimarul Dan Diaconu, care are în competență problema, ne-a declarat că azi a aflat de situație și apoi nu e singurul caz: chiar primăria a pierdut în același proces două sedii din proprietate, unde se află serviciul public pentru creșe, respectiv serviciul de asistență medicală școlară. Greu de crezut să nu fi aflat mai repede, fiindcă în Dosarul civil nr. 325/30/2010 Primăria Timișoara și Consiliul Local apar ca „intimați pârâți”, iar sentința s-a pronunțat în 24 iulie 2020.

Îți mai recomandăm Dominic Fritz: „A fost un vot clar pentru un viitor european al Timișoarei”

Ce s-a întâmplat de fapt? Mai multe persoane au solicitat retrocedarea a cincisprezece apartamente într-un imobil de pe Bul.Revoluției nr.5, dar, fiidcă acestea nu le-au putut fi date din diverse motive, s-a mers pe locații în compensare. Printre spațiile oferite în compensare figurează și sediul revistei „Orizont” și al scriitorilor. Primarul Robu susține că instituția nu a trimis o listă de proprietăți ale orașului spre a fi alocate în compensare, dar a confirmat în instanță lista de spații care îi aparțin. Secretarul general al primăriei, Sorin Șuli, jusrist, ridică și el din umeri, arătând că au mai fost astfel de procese, dar au fost câștigate de primărie, adică instanțele nu au putut decide compensarea cu proprietăți ale primăriei, aceste cazuri fiind de competența Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. El spune că „de regulă” primăria nu dă astfel de liste.

Și totuși, Curtea de Apel din Craiova pronunță o hotărâre irevocabilă în care decide ca primăria să emită decizii de atribuire pentru o serie de spații în compensare și, mai mult, Dispune ca pentru diferența valorică de 293.302,8 euro dintre imobilele preluate abuziv și imobilele acordate în compensare Pârâtul Municipiul Timișoara prin primar să emită o nouă dispoziție prin care să propună acordarea către reclamanți de măsuri compensatorii în condițiile prevăzute la titlul VII "Regimul stabilirii și plății despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv" din Legea nr. 247/2005, cu modificările și completările ulterioare”.

Deși a ținut la secret până acum decizia, să nu fie scandal în campania electorală, primăria trimite acum somația de evacuare, fără să fi prevenit vreodată cele două instituții că e posibil să fie scoase în stradă. Din informațiile care ne-au parvenit, spațiile din str.Episcop Augustin Pacha 1 au fost déjà întabulate de noii proprietari.

Sediul revistei ”Orizont”

Un atac la memoria culturală a Timișoarei

Pentru cei care au trecut prin litigii cu imobile, cazul poate părea banal. Niciun regim politic nu a dislocat până acum scriitorimea din acest loc, devenit istorie, unde se află arhivele, biblioteca cu miile de volume scrise în șapte decenii de toți scriitori din Banat, precum și redacția revistei „Orizont”, revistă de cultură prestigioasă, cu un tiraj impresionant pentru vremurile de azi, de 4.500 exemplare, cu circulație în toată țara.

„Văd în decizia judecătorească a Curții de Apel Craiova de a ne scoate în stradă un atac la memoria culturală a Timișoarei. Prin decizia revoltătoare luată, o instituție recunoscută prin lege ca fiind de utilitate publică, Uniunea Scriitorilor din România, și o revistă de circulație națională și recunoscută internațional, Orizont, sunt tratate asemeni unor entități infracționale. Numai pușcăriașilor le ordoni să se miște după cum decide temnicerul. În deplină „legalitate”, oameni iresponsabili au decis ca locul în care a fost elaborată Proclamația de la Timișoara și unde au avut loc numeroase activități culturale memorabile vreme de peste 70 de ani să devină un obiect de troc, parte dintr-un tulbure set de „măsuri compensatorii”.Toate acestea au fost făcute în tăcere, fără vreun avertisment, ca hoții. N-au îndrăznit până acum să se atingă în acest fel de oamenii de cultură ai Timișoarei nicio putere judecătorească sau politică. Nu cred că acest oraș a suferit vreodată o rușine mai mare — să-și alunge intelectualii și artiștii. Cu un cinism incredibil, justiția română a împlântat un cuțit în una din inimile prin care era făcută cunoscută în țară cultura Timișoarei și a Banatului”, a declarat pentru Radio Europa liberă scriitorul Mircea Mihăieș, redactorul șef al revistei „Orizont” și reprezentantul filialei în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România.

Îți mai recomandăm Cu documentele în față: Timișoara Capitală Culturală Europeană, un eșec anunțat

Mai mulți scriitori reputați l-au criticat public pe primarul Nicolae Robu pentru felul cum a gestionat titlul de Capitală Culturală Europeană câștigat de Timișoara, precum și pentru paragina patrimoniului architectonic, pentru gustul îndoielnic al unor rezolvări urbanistice. Riposta sa, în termeni ofensatori, a fost generic adresată „marilor intelectuali” ai Timișoarei. La câteva zile după alegerile locale, se pune în executare o sentință dubioasă, despre care nu s-a suflat o vorbă timp de zece ani. Minuta sentinței conține și un termen de judecată nou, 14 octombrie, dată în care primăria va livra, cel mai probabil, o nouă listă de proprietăți de oferit pentru compensarea celor aproape 300.000 euro, diferență consemnată în decizia judecătorească.

Înființată în 1949, Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România are 220 de membri, iar revista „Orizont” a luat ființă în 1952 sub numele de „Scrisul bănățean”, nume schimbat în „Orizont” în anul 1964. Scriitorii timișoreni au adus orașului prestigiul a sute de premii literare, precum și un bun renume în lumea culturală.