Deocamdată aritmetica nu joacă de partea opoziției, iar episodul de acum două săptămâni legat de locul lăsat liber de Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaților a demonstat că PSD și ALDE dețin majoritatea, iar UDMR și Pro România joacă la două capete. Acum însă cele două formațiuni au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură și vor susține și guvernul ce va rezulta, dacă va rezulta unul. Condiționat, evident, căci nimic nu e pe gratis în politică.
PNL și USR, de-a șoarecele și pisica
Îți mai recomandăm Trocul PSD - ALDE l-a salvat pe Călin Popescu Tăriceanu. PSD pierde primul test al „schimbării” în privința Justiției. Reacția lui IohannisIdeea moțiunii de cenzură este susținută cel mai aprig de PNL, care are textul aproape finalizat și îl negociază zilele acestea cu USR. Treaba nu e lipsită de complicații și capcane. USR va susține moțiunea și un potential guvern de tranziție, dar doar din parlament. Liderul USR, Dan Barna a spus deja că USR nu poate intra la guvernare alături de cei care până la ieri-alaltăieri îl sprijineau pe Liviu Dragnea, gândul nerostit fiind la UDMR. O declarație care pune în dificultate PNL: ce miroase urât pentru USR e bun pentru PNL.
Succesul moțiunii poate fi o sabie cu două tăișuri, pentru că, pe de o parte, electoratul așteaptă un semnal politic clar, pe de alta, compromisul poate avea consecințe perverse. Surse din PNL susțin că jocul făcut de USR este clar împotriva liberalilor, competiția dintre cele două partide intrând în linie dreaptă după scorul foarte bun obținut de cele două partide la alegeri. USR ia în calcul să mai ”ciugulească” voturi de la PNL în cazul în care lucrurile nu merg bine cu un guvern de ”strânsură”. Ideea alegerilor anticipate este considerată nerealistă și PNL, și USR, deși oficial se clamează cu totul altceva.
Până atunci ar trebui însă trecut hopul moțiunii de cezură. Din informațiile Europei Libere, deși negocierile cu UDMR, Pro România și potențialii ”trădători” din PSD vor fi în plină desfășurare săptămâna aceasta, nu se va face totuși exces de zel. Motivul este simplu, nici liberalilor nu le convine foarte mult ca moțiunea să treacă și să se trezească la guvernare. ”Partidul este complet nepregătit pentru guvernare și ne-am putea trezi că facem praf victoria de la europarlamentare. În plus, electoratul se va demobiliza dispărând adversarul, adică PSD. Și așa există o demobilizare după disparția din prim-plan a lui Dragnea”, ne-au spus surse liberale.
Semnalul dat de depunerea unei moțiuni de cenzură este important, dar, poate la fel de important este și cel legat de căderea moțiunii. Electoratului i-ar fi clar că PSD nu poate fi urnit de la putere și ar rămâne în priză.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis propune partidelor un pact politic pentru „România europeană”. Ce conține acordulPonta joacă în Games of Thrones
Victor Ponta este pe cai mari cu cei 24 de deputați ai săi, mai mult anunță că are o listă de racolări de la PSD demnă de ”Games of Thrones”. Mai exact, într-o primă fază, speră să mai aducă vreo patru deputați, dar în funcție de evoluția situației din PSDS, lucrurile pot merge mult mai bine. Și asta pentru că în PSD există un curent de opinie potrivit căruia ar fi mai bine ca PSD să plece de la putere, deci, potențiali parlamentari care ar putea pune umărul la scenariu de tipul acesta. Graba în organziarea Congresului ( 29 iunie) pentru alegerea șefului PSD, a generat și ea nemulțumiri, care, probabil, se vor accentua în perioada următoare.
Ponta anunță că votează moțiunea de cenzură, dar nu semnează textul, asta pentru că nu vrea să facă niciun fel de alianță politică. ”PRO România, în mod oficial, a decis că nu va face niciun fel de alianţe politice cu PSD sau cu PNL. Fiind două partide vechi care nu se pot reforma, nu se pune problema să facem vreo alianţă politică nici cu PSD, nici cu PNL. Vom vota moțiunea de cenzură, dar nu vom semna textul.", a declarat Ponta dumincă la finalul Delegației Permanente.
Alianță nu, parteneriat da. Dacă, totuși guvernul Dăncilă cade, Pro România are de gând să-l susțină în parlament, așa cum a anunțat și USR că ar face, dar pentru asta există niște condiții obligatorii. ”Ce aşteptăm noi de la orice fel de Guvern, orice fel de alianţă, orice fel de majoritate? Primul lucru - abrogarea OUG 114 cu păstrarea acelor prevederi pe care mediul de afaceri şi autorităţile locale le-au considerat totuşi pozitive, în zona de construcţii, în zona de energie. Suntem de acord să discutăm despre pensiile speciale, despre ce facem cu ele în continuare, dar pensiile militare nu sunt pensii speciale (…) Reformarea Ministerului Afacerilor Interne, nu doar prin schimbarea ministrului Carmen Dan, schimbare care, spune liderul partidului, trebuia, deja, să aibă loc. ”, a spus Ponta.
Îți mai recomandăm De ce se ceartă USR-PLUS cu PNL. Barna: Românii s-au săturat de ciupeala oportunistă promovată de OrbanPro România mai cere ”obligatoriu” și ca Programul Operațional Infrastructură Mare ”să treacă de la discuții teoretice la semnarea a 5 contracte”, renunțarea la forma actuală a Fondului Suveran, modificarea legii finanțării partidelor politice în așa fel încât sumele primite de partide ca subvenție să revină la nivelul dinainte de 2018.
Precum se vede, Ponta are planuri și deși anunță că nu face alianțe cu opoziția, nu ezită totuși să spună că l-ar vrea premier pe Sorin Câmpeanu.
UDMR, cu artimetica în pod și sufletul în rai
UDMR este chiar mai pragmatic și are marota aritmeticii. De fapt, UDMR înceară permanent să convingă opinia publică de faptul că voturile Uniunii nu sunt decisive într-o răsturnare de guvern. Lucru de domeniul evidenței atunci când Uniunea fie nu votează, fie își pune propriul candidat, cum a făcut în cazul șefiei Camerei Deputaților.
După consultările de la Cotroceni, Kelemen Hunor a spus că ”suntem pregătiți pentru o moțiune, nu avem nicio problemă”, dar trebuie să vedem mai întâi textul la care UDMR va adăuga diverse lucruri. ”Trebuie văzut dacă ei vor accepta sau nu şi în funcţie de această discuţie se poate merge mai departe”.
Mai departe înseamnă pentru UDMR interesele comunității maghiare, de ultimă oră fiind soluționarea conflictului declanșat de cimitirul din Valea Uzului. ”Pentru UDMR este foarte important ce gândește cel care face textul moțiunii de cenzură sau, când a fost cazul, textul programului de guvernare, dacă are o deschidere față de problemele comunității maghiare din România, dacă aceste probleme primesc un oarecare răspuns în acest text. Ne vom uita la aceste lucruri", susține Cseke Attila liderul grupului UDMR din Senat.
Traian Băsescu anunță că PMP ”semnează și votează moțiunea”, dar ea nu poate trece decât cu voturile unor ”trădători” de la PSD și, bun cunoscător al capacității sistemului de a produce soluții imorale, spune că ”trădarea în PSD e la ordinea zilei”. Complicațiile vin după aia, așa încât guvernarea va fi o încropeală cu ”partidulețe” gen PNL și USR. Dar asta nu înseamnă că PNL și PMP nu pot face împreună un guvern, mai spune Băsescu.