Mureș, dosare penale pentru fraudă la vot și coruperea alegătorilor

Imagine generică

Optsprezece incidente electorale din care două finalizate cu dosare penale pentru fraudă la vot și coruperea alegătorilor s-au înregistrat la alegerile locale din Mureș.

LIVE Alegeri locale 2020. Urmăriți finala în direct la Europa Liberă

„Până la acest moment, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au fost înregistrate 18 incidente electorale, dintre care 5 sunt în curs de verificare, iar în celelalte cazuri verificările au fost finalizate. Astfel, urmare a verificărilor efectuate, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi au fost înregistrate două dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de fraudă la vot şi coruperea alegătorilor în cadrul cărora se efectuează cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun", a anunţat IPJ Mureş.

Nouă dintre cele 56 de notificări primite prin sistemul de monitorizare a prezenței la vot nu au fost, totuși, confirmate, anunță sursa citată.

„Totodată, dintr-un total de 56 de notificări SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot - n.r. ), 44 nu s-au confirmat, iar 12 sunt în curs de verificare", au mai precizat reprezentanţii IPJ Mureş.

În campanie electorală au fost înregistrate 1.003 sesizări cu caracter electoral, pentru care au fost întocmite 295 de dosare penale și aplicate 348 de sancțiuni contravenționale, a anunțat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe.

Îți mai recomandăm MAI: 295 de dosare penale deschise în campania electorală

În perioada premergătoare alegerilor locale au fost organizate 1.373 de manifestări electorale, care s-au desfășurat fără incidente.

Duminică, la ora 7 s-au deschis cele aproape 19.000 de secții de votare, dintre care circa 1.200, în București. Procesul electoral va dura până la ora 21. Sunt așteptați la vor 18.295.485 de români.

În total, s-au înscris în cursa electorală peste 256.000 de candidați pentru toate cele patru tipuri de funcții: primar, consilier local, consilier județean, președinte de consiliu județean.

Spre deosebire de alte tipuri de alegeri, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul în care alegătorul își are domiciliul sau reședința și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, cetățenii trebuie să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.

Alegătorii pot identifica secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, accesând site-ul Registrului Electoral , prin introducerea datelor personale.