Musk a postat pe 19 decembrie un sondaj de opinie, cu întrebarea „Să plec din funcția ca șef al Twitter? Voi face precum îmi zice rezultatul acestui sondaj”. Chiar dacă ar pleca din funcția de Chief Executive, ar rămâne proprietarul rețelei sociale.
Dintre cei 17,5 milioane de participanți, 57,5% au spus că Musk trebuie să demisioneze. Musk nu a declarat încă nimic după încheierea sondajului.
Într-un tweet scris înaintea încheierii sondajului, Musk a spus că nu a ochit niciun succesor, pentru că nimeni nu ar fi demn de această poziție.
Vocile de pe internet speculează că retragerea lui Musk nu ar fi decât o acoperire. Specialiștii spun că Musk pur și simplu nu se descurcă și cu Twitter, și cu Tesla și SpaceX și că de aceea investitorii și-au dorit ca el să-și întoarcă atenția la celelalte două firme.
Prăbușirea Twitter riscă să pună în pericol și compania de mașini electrice Tesla, ale cărei acțiuni au picat la bursă încă de când Musk și-a declarat intenția de a cumpăra rețeaua socială și sunt cu 54% mai scăzute decât în ianuarie.
Îți mai recomandăm Ce se va întâmpla cu Twitter în Europa, după ce Uniunea Europeană a adoptat legile privind serviciile digitalePierderea a peste 650 de miliarde în valoarea de la bursă și lichidarea mai multor miliarde din acțiunile sale la Tesla pentru a plăti achiziția Twitter l-a făcut pe Musk să-și piardă titlul de cel mai bogat om din lume.
„Coordonatele de asasinare”, suspendarea jurnaliștilor și închiderea Spaces
Twitter a suspendat mai mulți jurnaliști care au scris despre Musk, de la publicații precum New York Times, Washington Post, CNN și Voice of America. Musk a justificat această decizie spunând că acei jurnaliști publicau informații despre locația sa.
Mulți dintre reporterii suspendați scriau critic despre politicile Twitter. O parte dintre ei menționaseră contul ElonJet, dar nu postaseră un link către cont.
Musk a aranjat suspendarea contului de Twitter ElonJet, care îi monitoriza locația avionului privat, pesemne pentru că nu dorea să îi fie știută locația în timp real. Miliardarul și-a argumentat decizia spunând că astfel de conturi publică „coordonate de asasinare” și că prin aceste postări i-ar fi pusă în pericol siguranța.
Datele de zbor sunt disponibile public.
Musk și-a continuat lupta împotriva altor conturi care publică informații despre locația oamenilor, o amenințare asupra siguranței oamenilor numită doxxing. Cu toate acestea, el a continuat să reposteze detalii ale plăcuțelor de înmatriculare sau locații ale altor utilizatori Twitter.
Când Musk a început să posteze din stadionul din Qatar unde avea loc finala Cupei Mondiale, mii de utilizatori Twitter au profitat de ocazie pentru a râde de miliardar pentru că își publică singur „coordonatele de asasinare”.
O parte din jurnaliștii cu conturi suspendate aveau acces la ele dar nu puteau scrie nimic, așa că s-au adunat într-o cameră de conversație audio din funcția Spaces. Musk a intrat în acel Space și a fost interogat de jurnaliști, dar a susținut în continuare ideea că ei i-ar fi făcut publică locația. După ce nu a putut răspunde mai multor întrebări ale jurnaliștilor, a plecat.
În urma acestei interacțiuni, funcția Spaces a fost suspendată la câteva minute după acea conversație și a dispărut complet, timp de câteva zile, din bara de comenzi.
Îți mai recomandăm Elon Musk decide viitorul Twitter. Expert: Nu poți să te duci cu libertatea de expresie până la a permite absolut oriceVictime ale deciziilor lui Musk au fost și jurnaliștii ucraineni, care nu au putut intra în conturile oficiale ale publicațiilor lor pentru că Twitter înlăturase numerele de Ucraina din lista de opțiuni de log-in. Mai mulți jurnaliști au fost puși sub un regim de shadow ban, prin care postările lor nu le sunt arătate urmăritorilor.
Comisarul UE pentru transparență, Vera Jourova, a declarat că suspendarea aleatorie a jurnaliștilor este „îngrijorătoare” și l-a avertizat pe Musk că ar putea urma sancțiuni. Sub noile legi europene, UE are dreptul să amendeze Twitter cu o sumă până la 10% din venitul global anual sau chiar să-i suspende serviciile pe continent.
Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a spus că decizia lui Musk de a suspenda jurnaliști nu respectă dreptul la liberă exprimare.
Interzicerea competiției
De la preluarea conducerii Twitter de către Elon Musk, milioane de utilizatori au încercat să găsească alte platforme de pe care să posteze în mod similar. Una dintre acestea este Mastodon, o rețea socială decentralizată open-source.
Twitter a interzis însă postarea despre alte rețele sociale și postarea link-urilor către acestea.
Conform regulilor de competiție din UE, această decizie este ilegală.
Când Musk a anunțat că bifa conturilor verificate nu va mai fi gratuită, dar a aflat că Apple Store taxează 30% pe vânzările pe care le mediază, Musk a început să critice Apple - toate aceste tweet-uri, postate de pe un iPhone. Când mai mulți oameni au atras atenția asupra acestui fapt, Twitter a ascuns funcția care arată de pe ce fel de dispozitiv a fost postat un tweet.
Îți mai recomandăm Promisiunile lui Elon Musk. Twitter și noile reguli europene din mediul digitalÎn urma reacțiilor negative, Twitter a decis să suspende doar conturile ale căror funcție primară este promovarea altor platforme. Acțiunea afectează Meta și Mastodon, dar nu TikTok.
Domnia controversată a moștenitorului de smaralde
Elon Musk s-a oferit să cumpere Twitter pentru a „promova libertatea de exprimare” pe platformă. După ce s-a răzgândit, Twitter l-a amenințat cu un proces pentru că nu și-a păstrat promisiunea. Astfel, Musk a trebuit să cumpere rețeaua socială cu 44 de miliarde de dolari, pe 27 octombrie.
După ce a spus că va facilita libertatea de exprimare, Musk a restaurat conturile mai multor extremiști de dreapta și a limitat controlul de moderare asupra postărilor de pe Twitter, ceea ce a dus conform New York Times la o creștere fără precedent a discursului urii.
Miliardarul a concediat majoritatea personalului Twitter și le-a oferit opțiunea ori să rămână și să muncească peste normele legale, ori să plece. Musk a închis temporar birourile Twitter după ce mai mulți angajați decât se aștepta au ales să demisioneze.
Îți mai recomandăm Sediul Twitter, închis până luni. Compania riscă să se prăbușească după venirea lui Elon MuskDintre cei care au rămas în biroul american, mulți sunt imigranți care fără un contract activ ar trebui să se întoarcă în țările de origine.
Musk, al cărui tată deținea o mină de smaralde în Africa de Sud în timpul apartheidului, a mai cumpărat dreptul de a fi numit fondator al PayPal și, în după ce a dat în judecată cei doi fondatori, a companiei Tesla. Miliardarul nu a fondat niciuna dintre aceste companii.