Galerie foto | 10 muzee de la sat din Dobrogea, prezentate prin tururi virtuale 3D

Echipa Muzee de la sat a vizitat 10 muzee din zona Dobrogei în mai 2023. Fiecare muzeu are un tur virtual 3D interactiv, o galerie foto și un videoclip de prezentare. 

În imagine: Muzeul „Suvenir din Dobrogea” din satul Vișina, județul Tulcea. 

Monumentul Paleocreștin din Niculițel se află pe locul unei foste răscruci de drumuri. În urma inundațiilor severe din primăvara anului 1971, sătenii au descoperit cupola criptei și au spart-o. Au descoperit rămășițe umane. Un grup de patru martiri au fost adăpostiți într-un sicriu comun, în partea superioară, numele acestora fiind înscrise în tencuiala criptei: Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s și Philippos.

Cetatea Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea, se află pe Dealul Gras, în apropierea localității Enisala. Este o cetate construită începând cu a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

Casa Memorială „Panait Cerna” a devenit muzeu în urma donației din 1966, făcută de cel mai mic frate al poetului.

Ochelarii poetului Panait Cerna, alături de penarul său din lemn, se numără printre obiectele personale expuse în muzeu.

Muzeul „Tropaeum Traiani” a fost deschis în anul 1977. Aici sunt expuse vestigii din cetatea romană „Tropaeum Traiani”, metopele originale ce ilustrează scene de luptă, piese din ceramică, podoabe și alte elemente de sculptură. 

 

Fiecare muzeu este scanat 3D folosind o cameră specială, iar de acest lucru se ocupă Cosmin Murarașu, prin real-tour.ro. Turul virtual generat poate fi explorat de pe orice dispozitiv. 

Pe canalul de YouTube al echipei, fiecare muzeu este prezentat printr-un videoclip de tip interviu. De înregistrările video se ocupă George Patriche

Bianca Folescu (stânga), gazda gospodăriei „Suvenir din Dobrogea”, a cumpărat o casă de vacanță în urmă cu aproape 10 ani. A păstrat toate obiectele din casă și a deschis un muzeu. Astăzi, le povestește vizitatorilor cum arăta viața de odinioară în Vișina, locuită majoritar de bulgari.

În fotografie apare și Nicoleta Felea din echipa Muzee de la sat. Ea se ocupă de scrierea textelor și de promovarea platformei. 

Proiectul Muzee de la sat, co-finanțat de AFCN, a apărut pe 1 decembrie 2021 și a adunat, până în prezent, 63 de muzee. Alte cinci muzee vor fi adăugate până la finalul anului. 

În imagine: Ionuț Teoderașcu, manager de proiect și fotograf. El face parte și din echipa Europei Libere, ca social-media editor.

 

Ansamblul arhitectural „Gospodăria Țărănească conservată in-situ” de la Enisala exemplifică arhitectura tradițională și obiceiurile specifice Dobrogei de nord de la începutul secolului al XX-lea.

Muzeul Etno Folcloric „Casa Tradițională Turcească” este un muzeu nou, deschis în iunie 2023, de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR). Acesta este amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani. 

Muzeul are trei încăperi: camera miresei, camera musafirilor și încăperea dedicată meșteșugurilor. A doua cameră (în fotografie) a fost amenajată pentru a ilustra modul în care se distrau turcii la șezători în timpul iernii, când nu lucrau pământul.

În fotografie: Melek Osman, coordonator Patrimoniu etnofolcloric și cultural UDTR.

Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu a fost fondat de Gheorghe Vintilă, medic și colecționar de artă, originar din Topalu. Părinții săi, Dinu și Sevasta Vintilă, au fost învăţători în sat.

Muzeul din Topalu găzduiește 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, opere ale unora dintre cei mai importanți artişti români.

Ruinele cetății Histria amintesc de cea mai veche colonie greacă de pe teritoriul Dobrogei. Numele său face referire la fluviul Dunărea (Istros, în greacă), din apropiere. În această cetate a fost emisă prima monedă din metal prețios din România.

În 1982, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a inaugurat Muzeul Cetății Histria.

Muzeul Cetății Histria are piese de arheologie referitoare la trei civilizații (greacă, romană și bizantină), găsite în cetate și în împrejurimi.
 

După ieșirea la pensie, Paraschiva Constantin, originară din satul Vișina, a deschis în casa părintească un muzeu ce îi poartă numele. A inaugurat acest obiectiv în anul 2006, dedicat în special textilelor — fiind dintotdeauna atrasă de trecut și de lucrurile vechi, dar mai ales de lucrul la războiul de țesut.