Fotogalerie | Cum arată Muzeul Comunismului din București, deschis de doi antreprenori

Doi antreprenori români, Gabriel Boga și Cătălina Andreiș, au deschis în iulie 2023, în București, un Muzeul privat al Comunismului. E situat pe strada Covaci nr 6, în Centrul Vechi. În imagine, o masă cu mai multe manuale școlare din vremea comunismului.   

Muzeul Comunismului din București. În imagine sunt mijloacele cu care opera fosta Securitate, poliția secretă din perioada comunistă, printre care o mașină de scris și un telefon. Deseori, dacă oamenii vorbeau de rău regimul comunist, erau chemați la securitate și li se deschidea dosar de urmărire. 

Muzeul Comunismului din București. Steagul Partidului Comunist Român.

Muzeul Comunismului din București. Bucătăriile din acea vreme arătau toate aproape la fel. Dulapul din imagine a fost recondiționat, dar arată la fel ca pe vremea când era folosit. Pe dulap, un radio VEF, fabricat în Letonia (parte, la acel moment, a URSS), la care se putea asculta, pe unde scurte, însă puternic bruiat, Radio Europa Liberă. Sifoanele (tot de pe dulap) erau nelipsite în orice casă. Apa minerală nu se găsea, așa că sifonul umplut „la sifonăria din colț” era soluția pentru apă carbogazoasă. În toate bucătăriile exista și celebra mașină de tocat carne, al cărei cuțit trebuia ascuțit, din când în când, la tocilărie. Lampa cu gaz din dreapta sus era folosită aproape în fiecare zi, când se „lua lumina”.

Muzeul Comunismului din București. Uneori, păpușile din imagine se găseau în librării și, în preajma sărbătorilor, cine avea pile la magazinul „Romarta copiilor” din centrul Bucureștiului, putea cumpăra păpușile Arădeanca.

Muzeul Comunismului din București. Lampa cu gaz din imagine era folosită înclusiv de copiii care își făceau temele. Zilnic, în marile orașe, electricitatea era oprită timp de cel puțin două ore, în principal seara. 

Muzeul Comunismului din București. La intrare sunt mai multe fotografii de la Revoluția Română. Cine vizitează află și informații despre sfârșitul comunismului și Revoluția Română. 

Muzeul Comunismului din București organizează și evenimente cu ocazia diverselor comemorări. În imagine, participanți la un eveniment pentru comemorarea a 35 de ani de la Revoluție. Muzeul Comunismului din Bucureşti găzduieşte în perioada 9 decembrie 2024 – 31 ianuarie 2025 expoziţia „Martori şi eroi - 35 de ani de la Revoluţia din 1989”.