Muzeul de artă din Odesa a fost avariat cu o zi înainte să împlinească 124 de la înființare, într-un atac rusesc cu drone

Orașul ucrainean Odesa a fost ținta unui atac masiv, cu rachete și drone kamikaze, în noaptea de duminică spre luni.

Cel puțin cinci persoane au fost rănite în urma unui atac aerian al Rusiei în orașul Odesa, din sudul Ucrainei. Un siloz şi camioane cu cereale au luat foc în portul de la Marea Neagră. De asemenea, Muzeul de artă din oraș a fost avariat cu o zi înainte să împlinească 124 de ani de activitate.

Atacurile cu drone ruseşti asupra oraşului Odesa s-au soldat cu cel puţin cinci răniţi, cu incendierea mai multor camioane cu cereale şi cu avarierea uneia dintre principalele galerii de artă din oraş, au declarat oficiali ucraineni.

„Pe 6 noiembrie, Muzeul Naţional de Artă din Odesa împlineşte 124 de ani”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.

„În ajunul zilei de 6 noiembrie, ruşii au «felicitat» monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a lovit în apropiere”, a completat oficialul regional.

Potrivit acestuia, pereţii clădirii au fost avariaţi, unele ferestre şi geamuri au fost sparte.

Muzeul Naţional de Artă din Odesa, aflat într-unul dintre cele mai vechi palate din oraș, adăpostea înainte de război peste 10.000 de opere de artă, inclusiv picturi ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti ruşi şi ucraineni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Primăria din Odesa a publicat un clip care arată ferestrele distruse şi resturi din interiorul clădirii.

Pe strada din apropierea muzeului, atacul a lăsat o groapă adâncă de câţiva metri. Potrivit autorităţilor municipale, o persoană a fost rănită.

Guvernatorul Kiper a spus că, în total, 15 drone lansate de Rusia au fost distruse deasupra oraşului.

Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate, iar un siloz şi camioane cu cereale au luat foc, dar incendiul a fost stins rapid. Patru persoane au fost rănite.

Nu este clar dacă clădirile şi camioanele au fost lovite de drone sau de resturi care au căzut.

Îți mai recomandăm Simbolurile Uniunii Sovietice revin în armata rusă de pe frontul din Ucraina. Secera și ciocanul, pe uniforme
Articol scris în baza relatărilor News.ro și Reuters.