Muzică vs politică. De ce a fost exclus Belarus de la Eurovision 2021

Formația Galasy ZMesta ar fi trebuit să reprezinte Belarus la Eurovision

Belarusul a fost exclus de la Eurovision după ce nu a prezentat o melodie care să respecte natura „nepolitică” a competiției. Minsk a denunțat decizia ca fiind „motivată politic”.

Uniunea Europeană a Audiovizualului (EBU) a declarat pe 26 martie că o a doua înregistrare prezentată de autoritatea de radiodifuziune a statului din Belarus „încalcă regulile care asigură că concursul nu este instrumentalizat sau este discreditat”.

Prima melodie trimisă de formația Galasy ZMesta a fost respinsă la începutul acestei luni. Acea melodie - intitulată „Te voi învăța” - avea versuri precum „Te voi învăța cum să dansezi pe ton”.

Îți mai recomandăm „Faceți parte din ceva real”: Lumea întunecată și profitabilă a trash-streaming-ului rusesc

Au fost reclamații că versurile au batjocorit mișcarea de protest în masă împotriva liderului autoritar Alexander Lukașenko.

EBU a extins termenul pentru a oferi radiodifuzorului național din Belarus, BTRC, șansa de a trimite o altă înregistrare.

Declarația EBU din 26 martie arată că BTRC a ratat acum termenul limită pentru a depune o înscriere eligibilă și „din păcate, Belarusul nu va participa la cel de-al 65-lea concurs Eurovision din mai”

Instituția nu a furnizat detalii despre cea de-a doua înregistrare, dar a spus că EBU și consiliul de administrație al Concursului Eurovision au „examinat cu atenție noua înregistrare prezentată de BTRC pentru a evalua eligibilitatea sa de a concura”.

Liderul formației Galasy ZMesta, Dmitri Butakov, a declarat televiziunii de stat din Belarus într-un interviu difuzat pe 21 martie că formația a pregătit două melodii noi pentru concurs, inclusiv una despre iepurași.

Îți mai recomandăm Sputnik V: Povestea din spatele controversatului vaccin rusesc

Repertoriul formației include melodii care ridiculizează Uniunea Europeană și denaturează limba bielorusă. Membrii formației sunt cunoscuți pentru participarea lor la mitinguri pro-guvernamentale, raportul RFE / RL al Serviciului Belarus și pe site-ul web afirmă: „Nu putem rămâne indiferenți” când „sub masca„ luptei politice ”încearcă să distrugă țara iubim și trăim înăuntru ".

Radiodifuzorul național din Belarus a criticat Eurovision pe canalul său de Telegram la sfârșitul zilei de 26 martie.

„Europei îi e teamă să permită o melodie despre iepuri - aceasta este rușinea finală și absolută”, scria documentul.

„Decizia de a ne descalifica este motivată politic”, a declarat Ivan Eismont, care conduce comitetul de selecție Eurovision din Belarus, citat de agenția de știri RIA Novosti.

Precedentul Rusia

Nu este prima dată când politica se amestecă pentru a-i afecta pe interpreți sau melodiile lor.

După ce Rusia și Georgia au purtat un scurt război în 2009, formația georgiană Stephane & 3G urma să concureze cu piesa We Don't Wanna Put In. EBU s-a opus versurilor și a dat trupei șansa de a le înlocui, dar atât trupa, cât și radiodifuzorul georgian GPB au refuzat să participe la concurs.

INSULTAȚI. BELARUS(IA). Teatrele din România, gest de solidaritate cu Belarus

Armeniei i-a fost permis accesul în Concursul Eurovision în 2015 după ce a titlul unei melodii care făcea referire la uciderea în masă a etnicilor armeni din epoca Primului Război Mondial de către Turcia otomană.

În 2017, când concursul a avut loc la Kiev, controversa s-a învârtit în jurul concurentei ruse, Yulia Samoilova, căreia i s-a interzis intrarea în Ucraina pentru că a concertat în regiunea ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2015. Rusia, ca răspuns, nu i-a permis să participe prin video-call și nici nu a trimis alt concurent. Concursul Eurovision va avea loc în perioada 18-22 mai la Rotterdam, Olanda.

Articol realizat de RFE/RL's Belarus Service