Myanmar | o revoluție cu mâinile goale

Un război civil inegal are loc în Myanmar între protestatari și Armată

Forțele de securitate din Myanmar au ucis duminică cel puțin 38 de persoane într-una dintre cele mai sângeroase zile de când armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat. Armata a declarat legea marțială în șase zone după ce fabricile finanțate de China au fost incendiate. Ambasada Chinei din Myanmar a anunțat că mai multe fabrici din Yangon, finanțate de China, au fost incendiate de protestatari în timpul manifestațiilor din weekend.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în orașul Yangon, acolo unde forțele de securitate au împușcat și ucis cel puțin 22 de oameni, transmite CNN.

Alte 16 persoane au murit duminică în alte regiuni din Myamar, inclusiv în Mandalay și Bago. Printre victime se află și un ofițer de poliție.

Bilanțul victimelor de la declanșarea protestelor de la începutul lunii februarie și până în prezent a ajuns la cel puțin 126 de morți.

Pe 1 februarie, Armata a invocat fraudarea alegerilor generale din noiembrie 2020, a înlăturat guvernul, a reținut-o pe lidera de facto a țării, Aung San Suu Kyi - câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991 - și pe alți membri ai partidului ei.

Junta militară, dizolvată în 2011

Sute de persoane au fost reținute de atunci, inclusiv 6 jurnaliști.

Armata a declarat imediat stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general preşedinte interimar după arestarea liderei guvernului, Aung San Suu Kyi, a preşedintelui Win Myint, a altor oficiali din Liga Naţională pentru Democraţie (LND), dar şi din alte partide mai mici, într-un raid militar organizat în timpul nopții.

Telecomunicațiile și internetul au fost blocate.

Militarii au acuzat Comisia Electorală că nu a remediat „neregulile enorme” produse, potrivit acestora, în timpul alegerilor legislative din noiembrie, câştigate detaşat de partidul liderei Aung San Suu Kyi. Militarii susţin că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din partea a mii de alegători centenari sau minori şi au cerut publicarea listelor electorale pentru a fi verificate.

Partidul condus de Aung San Suu Kyi - criticată la nivel internaţional pentru modul cum a gestionat criza musulmanilor rohingya - a câştigat clar alegerile din noiembrie, obţinând 83% din cele 476 de mandate.

Junta militară a condus ţara în perioada 1962 - 2011. În 2011, junta a fost dizolvată şi a început o perioadă de tranziţie controlată spre democraţie. Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011.

Armata deţinea însă controlul asupra a trei ministere cheie (Internele, Apărarea şi Frontierele).

Lovitura militară a fost criticată vehement pe scena politică internațională, începând cu Statele Unite iar țările occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva liderilor militari ai țării. Administrația Biden a amenințat cu noi sancțiuni iar UE a declarat că intervenția brutală a poliției împotriva protestatarilor reprezintă o încălcare clară a drepturilor omului.

Vă prezentăm, mai jos, câteva dintre cele mai puternice imagini realizate de fotografii trimiși de agențiile de știri în Myanmar, în această perioadă.

Copiii participă și ei la protestul împotriva loviturii de stat, într-o procesiune a motocicliștilor, susținută miercuri de la Nin Maw la Tizit.

Protest al motocicliștilor de la Nin Maw la Tizit. Oamenii din satele pe unde trec îi susțin de pe margine.

Membrii familiei îl plâng pe Saw Pyae Naing, ucis pe 13 martie, la Mandalay, în timpul reprimării protestelor împotriva loviturii de stat militare.

Protestatarii stau pe o baricadă improvizată ridicată în Hlaing Thariar/Yangon împotriva forțelor de ordine.

Forțele de securitate au fost în alertă în toată această perioadă.

Disproporția dntre mijloacele și dotarea autorităților și cele ale manifestanților este evidentă.

Un manifestant rănit de forțele de ordine primește îngrijiri medicale de la apropiați, în condiții total improprii.

Poliția stă lângă baricadele improvizate de protestatari.

Un protestatar ține cămașa unui camarad căzut, în timpul confruntărilor din Hlaing Thariar /Yangon, pe 14 martie 2021.

Armata distruge baricadele manifestanților.

Manifestanții protestează după ce au fost expuși gazelor lacrimogene trase de poliție în timpul unui protest din Mandalay, pe 13 martie.

Yangon, unul din protestele pașnice ale manifestanților. Salutul cu trei degete este simbolul celor oprimați de o clasă conducătoare autoritară.

Bărbat împușcat în timpul represiunii forțelor de securitate împotriva protestului cu trei degete din Yangon, din 14 martie.

Alt bărbat rănit în timpul unei represiunii sângeroase a forțelor de ordine împotriva manifestației pașnice din 14 martie, din Yangon.

Manifestanți care se ascund în dosul unei baricade în timp ce forțele de ordine aruncă cu petarde și gaze lacrimogene.

Acțiune a forțelor de ordine împotriva protestatarilor.

Rudele îl plâng pe Min Khant Soe, ucis sub tirul forțelor de securitate.