Miniștrii Apărării din țările NATO sunt sceptici față de majorarea cheltuielilor militare sugerată de Donald Trump

Ședința Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană americană de la Ramstein, Germania.

Miniștrii apărării NATO reuniți în Germania pe 9 ianuarie s-au arătat sceptici față de sugestia președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca membrii alianței să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.

Unii miniștri au declarat, în timpul reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, că e mai importantă capacitatea membrilor NATO de a îndeplini sarcinile de apărare decât raportarea la PIB a sumelor cheltuite.

„Toate cifrele și procentele nu ne ajută deloc în acest moment. Două procente dintr-un PIB puternic pot fi multe, iar trei procente și jumătate dintr-un PIB slab poate fi foarte puțin”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, 5% din PIB ar reprezenta aproximativ 40% din bugetul federal.

„Nu știu ce țară și-ar putea permite asta. Deci nu este o chestiune de procente. E despre dacă obiectivele privind capacitățile NATO sunt îndeplinite”, a spus Pistorius.

Trump a prezentat propunerea de cheltuieli de 5% din PIB în timpul unei conferințe de presă pe 7 ianuarie, repetând vechea sa afirmație că aliații europeni plătesc prea puțin pentru securitate în comparație cu SUA.

„Europa contribuie cu o mică parte din bani față de noi. (...) De ce plătim noi cu miliarde și miliarde de dolari mai mult decât Europa?”, a spus Trump.

Statele Unite cheltuiesc 3,38% din PIB pentru apărare. Având în vedere dimensiunea economiei americane, aceasta reprezintă mai mult de 60% din totalul bugetului NATO.

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat pentru RFE/RL că și Statele Unite ar trebui să-și demonstreze disponibilitatea de a-și crește cheltuielile de apărare la 5%.

Letonia, care este deja una dintre puținele țări NATO care cheltuiesc mai mult de 3% din PIB pentru apărare, intenționează să crească și mai mult cheltuielile.

„Anul acesta, contribuția este de 3,4% din PIB-ul nostru. Anul viitor va fi de 3,7%. Și recent conducerea politică a anunțat că suntem dispuși să mergem mai departe cu 4%”, a declarat ministrul leton al Apărării, Andris Spruds.

Adoptarea unui nou obiectiv de cheltuieli pentru apărare ar necesita acordul tuturor celor 32 de state membre NATO. Până în iulie, 23 de țări din alianță au atins ținta de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

A fost pentru prima dată când mai multe economii europene mari - Germania, Olanda, Norvegia și Turcia - au atins obiectivul de 2% din PIB acordat apărării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.