Reuniunea șefilor Apărării NATO. „Goliath se clatină pentru că David a fost susținut de 50 de națiuni”

„Goliath se clatină. Și asta pentru că David a demonstrat o rezistență imensă și o strălucire tactică, susținută de 50 de națiuni din întreaga lume”, a spus amiralul Rob Bauer referindu-se la confruntarea ruso-ucraineană.

Cea mai înaltă Autoritate Militară a NATO, Comitetul Militar, s-a întrunit miercuri la sediul NATO din Bruxelles. Întâlnirea îi reunește pe șefii aliați ai apărării și omologul lor invitat din Suedia.

Șefii apărării sunt sprijiniți de generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa (SACEUR) și de generalul Philippe Lavigne, comandantul suprem al aliaților pentru transformare (SACT).

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat primei sesiuni a reuniunii pentru a aborda prioritățile și provocările cheie ale Alianței înaintea Summitului de la Vilnius.

În cuvântul său de deschidere, amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar, l-a felicitat pe secretarul general pentru conducerea sa „de neegalat în vremuri dificile pentru securitatea globală”, transmite un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

Despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, amiralul Bauer a spus că Rusia se află acum în luna a cincisprezecea a ceea ce ei sperau să fie un război de 3 zile.

„Goliath se clatină. Și asta pentru că David a demonstrat o rezistență imensă și o strălucire tactică, susținută de 50 de națiuni din întreaga lume”, a spus el.

Secretarul general a mulțumit liderilor militari ai NATO pentru munca depusă în transformarea Alianței în ultimul deceniu și a asigurat că aceasta este bine pregătită pentru „o nouă eră a apărării colective”.

În urma invaziei depline a Ucrainei, începută pe 24 febraurie 2022, NATO și-a activat toate planurile de apărare, a pus 40.000 de soldați sub comanda NATO, susținută de o putere aeriană și maritimă semnificativă și și-a consolidat apărarea în avans.

„Aceste acțiuni reduc riscul de calcul greșit și escaladare. Făcând cât se poate de limpede că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO", a spus Stoltenberg.

Autoritățile militare ale NATO elaborează planuri regionale. Acestea sunt planuri specifice din punct de vedere geografic care descriu modul în care Alianța se va apăra împotriva celor două amenințări descrise în Conceptul strategic al NATO și în Strategia militară a NATO: Rusia și grupurile teroriste.

Planurile regionale necesită un nou model de forță NATO pentru a produce mai multe trupe cu pregătire ridicată în întreaga Alianță, precum și o nouă structură de forță pentru a determina numărul și tipurile de echipamente și organizații necesare pentru a conduce operațiunile NATO.

Amiralul Bauer a lăudat efortul uriaș al SHAPE și al Comandamentelor Forțelor Comunale Brunssum, Napoli și Norfolk de a integra NATO și planificarea militară națională la un nivel atât de detaliat.

„Acest lucru face posibilă apărarea colectivă nu numai a siguranței fizice a unui miliard de oameni și a celor 31 de națiuni, ci și a valorilor democratice dragi nouă, tuturor”, a spus amiralul Bauer.

Secretarul general a subliniat câteva dintre principalele priorități pentru Summitul de la Vilnius din iulie, pentru a consolida și mai mult descurajarea și apărarea NATO.

Acestea includ sprijinirea noilor planuri regionale de apărare, împreună cu un nou angajament ambițios de investiții în apărare și un nou Plan de acțiune pentru producția de apărare.

„Avem nevoie de acea investiție și capacitate de producție acum și pe termen lung. Ne îndreptăm în direcția corectă, dar nu la fel de repede cum o cere lumea periculoasă în care trăim”, a spus Stoltenberg.

Îți mai recomandăm Propaganda rusă în impas: nu mai poate justifica invadarea Ucranei prin existența așa-zișilor „naziști”