Forțele NATO în Kosovo au intensificat patrularea în apropierea graniței cu Serbia

KFOR este susținută de Națiunile Unite, Uniunea Europeană și alți actori internaționali. Scopul său este de a preveni tensiunile etnice între populația majoritară a albanezilor kosovari și populația sârbă minoritară.
Un sârb kosovar flutură un steag sârb în timpul unui protestest împotriva interdicției guvernului de a intra autovehicule cu plăcuțe de înmatriculare sârbe în Jarinje, Kosovo, 20 septembrie 2021.

 

Forțe speciale ale poliției din Kosovo stau de pază în timp ce sute de sârbi kosovari protestează împotriva interdicției impusă de guvern în Jarinje, Kosovo, 27 septembrie 2021.
Într-o declarație emisă pe 27 septembrie, KFOR a precizat că a crescut numărul și durata de timp a rutinei de patrulare în jurul Kosovo, inclusiv în partea de nord a țării.
 

În data de 27 septembrie, premierul kosovar Albin Kurti a prezentat o ofertă ambelor țări pentru ridicarea deciziei de utilizare a plăcuțelor temporare de înmatriculare și a spus că guvernul său este deschis să poarte discuții la Bruxelles, însă Belgradul a refuzat să le poarte.
În fotografie, un ofițer de poliție din Kosovo stă lângă camioanele cu care sârbii kosovari au blocat  un drum din Jarinje, la nord de Kosovo.
 

Etnici sârbi trec prin baricadele ridicate lângă punctul de trecere a frontierei din nordul Kosovo cu Jarinje, în a noua zi de proteste, 28 septembrie 2021. Sârbii din Kosovo au blocat granița pentru a noua zi consecutiv în semn de protest față de decizia autorităților kosovare, născând astfel temerea că astfel de incidente ar putea declanșa tensiuni mult mai profunde între cei doi inamici din Balcani.

Confruntarea s-a transformat în violență pe 25 septembrie, când un birou de înregistrare a mașinilor și alte clădiri ale Ministerului de Interne din nordul Kosovo au fost atacate.
De asemenea, sârbii kosovari au distrus marți, 28 septembrie, două puncte de control aflate la granița dintre Kosovo și Serbia, determinând forțele NATO să intervină pentru prima dată de când Kosovo a declarat independența.
 

Soldați polonezi care fac parte din misiunea de menținere a păcii în Kosovo, KFOR, patrulează în apropierea trecerii frontierei din nordul Kosovo, în Jarinje.
Declarația de independență a Kosovo este susținută de Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea statelor membre ale UE, dar apartenența la Națiunile Unite este blocată de Rusia, aliatul tradițional al Serbiei.
 

Unitatea de Operațiuni Speciale a Poliției din Kosovo patrulează zona din apropierea punctului de trecere a frontierei dintre Kosovo și Serbia în Jarinje, Kosovo, 28 septembrie 2021. Sârbii kosovari din partea de nord a orașului Mitrovica, divizat etnic, au blocat drumurile cu camioane și mașini, în semn de protest față de decizia impusă de guvernul kosovar.  

Sârbi kosovari stau lângă un foc făcut în apropierea punctului de trecere a frontierei dintre Kosovo și Serbia, în Jarinje la 28 septembrie 2021.
Comunitatea internațională, condusă de Uniunea Europeană, cheamă la discuții cele două guverne, pentru a ușura tensiunile dintre Serbia și fosta sa provincie majoritară etnico-albaneză.  Forța de menținere a păcii KFOR, condusă de NATO, a declarat că „monitorizează îndeaproape situația din Kosovo și rămâne concentrată ... pentru a asigura un mediu sigur și libertate de circulație pentru toate comunitățile” care trăiesc pe teritoriul separatist.

În 2013, Belgradul și Pristina s-au angajat într-un dialog susținut de UE pentru a rezolva problemele restante, dar s-au făcut puține progrese.
În fotografie, o femeie sârbă trece pe lângă Unitatea de Operațiuni Speciale a Poliției Kosovo, la punctul de frontieră din Jarinje.

Uniunea Europeană speră că negociatorii sârbi și kosovari se vor întâlni și vor găsi o soluție amiabilă pentru rezolvarea problemei. Purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, Peter Stano a declarat că „există o mulțime de activități diplomatice care se desfășoară acum atât la Bruxelles, cât și la fața locului", pentru soluționarea problemei.

Primul ministru albanez, Edi Rama, a vizitat Kosovo pe 27 septembrie și a criticat „manevrele militare teatrale” ale Serbiei, spunând că „singura soluție este dialogul”.
În fotografie, soldați NATO trec pe lângă Unitatea de Operațiune Specială a Poliției din Kosovo, în misiunea de patrulare de la granița dintre Kosovo și Serbia, la Jarinje, 28 septembrie 2021.

Ambasada SUA în Serbia a scris pe Twitter că oficiali militari americani și canadieni au vizitat punctele de trecere a frontierei Jarinje și Brnjak „pentru a înțelege mai bine situația” și că „au fost bucuroși să constate că KFOR se află la fața locului ca factor de stabilizare”, a spus ambasada.
În fotografie, polițiști UE patrulează lângă granița dintre Kosovo și Serbia, în Jarinje, 28 septembrie.