NATO prelungește mandatul lui Stoltenberg până în octombrie 2024. Decizia va fi votată la summitul NATO de la Vilnius

Aliații NATO au convenit să prelungească mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, până la 1 octombrie 2024.

Aliații NATO au convenit marți, 4 iulie, să prelungească mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, până la 1 octombrie 2024, transmite Alianța Nord-Atlantică. Aliații arată astfel că preferă un lider experimentat în locul unui succesor, în condițiile riscurilor aduse de războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Mandatul lui Jens Stoltenberg urma să expire anul trecut, dar a fost prelungit pentru a păstra continuitatea la conducerea NATO după criza generată de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Într-o postare pe Twitter, Jens Stoltenberg a declarat că este onorat de decizia aliaților NATO de a-i prelungi mandatul.

"Legătura transatlantică dintre Europa și America de Nord ne-a asigurat libertatea și securitatea timp de aproape 75 de ani, iar într-o lume mai periculoasă, Alianța noastră este mai importantă ca niciodată", a spus el.

Continuitatea la conducerea NATO este esențială în acest moment

Decizia înseamnă continuitate la vârful NATO, comentează Reuters, în condiţiile în care aliații trebuie să găsească o cale de mijloc între a sprijini Ucraina în fața invaziei rusești și a evita un conflict direct între NATO şi Rusia.

Jens Stoltenberg este considerat un lider constant, cu suficientă răbdare pentru a negocia și găsi consens între aliați.

Sunt calități importante, având în vedere sarcinile care îi revin în continuare, printre care aceea de a reorganiza forţele NATO către apărarea împotriva oricărui atac rusesc.

Îți mai recomandăm Stoltenberg: NATO nu va invita Ucraina să se alăture alianței la summitul de la Vilnius

De asemenea, Stoltenberg va trebui să găsească un compromis între diferențele de viziune privind implicarea NATO în Asia. SUA insista pentru un rol mai important al Alianței în contracararea Chinei, în timp ce Franţa insistă ca NATO să se concentreze mai ales pe zona nord-atlantică.

Diplomaţii şi experții îl laudă pe Jens Stoltenberg pentru felul în care a reușit să găsească un echilibru în interiorul NATO între statele care cer sprijin maxim pentru Kiev şi altele, mai prudente, care se tem de declanşarea unui conflict global.

Secretarul general al NATO este liderul civil al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. El coordonarea activitatea Alianţei, prezidează reuniunile Consiliului Nord-Atlantic şi a celor mai importante comitete ale alianţei.

Secretarul general al NATO nu are însă niciun rol de comandă militară. Deciziile politice, militare şi strategice revin statelor membre.

Îți mai recomandăm Germania vrea să trimită 4.000 de soldați în Lituania. Șeful NATO sprijină propunerea