Suedia se pregătește pentru era NATO

Croitoreasa Tove Lycke lucrează la un steag NATO la un atelier de lângă Stockholm, Suedia. 

Suedia s-a alăturat oficial NATO pe 7 martie, la doi ani după ce a solicitat aderarea la alianța militară. Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. 

Un catarg gol în curtea sediului NATO din Bruxelles, Belgia. 

O ceremonie oficială care va adăuga steagul Suediei la lista actuală de 31 de țări a NATO urmează să aibă loc la Bruxelles pe 11 martie. 

Soldații finlandezi la un exercițiu de antrenament cu trupele suedeze în timpul exercițiului de răspuns nordic al NATO de la Hetta, Finlanda, pe 5 martie.

Atât Suedia, cât și Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie 2023, au renunțat la politicile de lungă durată de neutralitate militară după ce Rusia a invadat Ucraina. 

Un avion american Lancer (centru stânga) și un avion Stratofortress (centru dreapta), escortate de două avioane de luptă suedeze Gripen, au survolat Stockholmul pe 6 martie. 

Zborul care a trecut peste capitala suedeză a făcut parte dintr-un exercițiu comun între armatele americană și suedeză. 
 
 

Un echipaj aerian pregătește un avion cu reacție Gripen pentru decolarea de la o bază din nordul Suediei, pe 4 martie. 

Suedezii s-au opus perspectivei de aderare la NATO până când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Un sondaj realizat în zilele de după invazie a arătat că 41% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la alianță, în timp ce 35% s-au opus, iar ceilalți erau nehotărâți.  

Un pușcaș marin suedez se uită la o navă de război americană în timpul unui exercițiu de antrenament comun pe 1 martie.  

O mare parte din lucrările de bază pentru aderarea Suediei la NATO au fost finalizate în timpul lungului proces de aderare al Stockholmului. 

O barcă de asalt suedeză se apropie de o navă de război americană în timpul unui exercițiu din 29 februarie. 

La sfârșitul anului 2023, Stockholmul și Washingtonul au semnat un acord care oferă acces armatei SUA la bazele suedeze și permite depozitarea armelor și munițiilor în țara nordică. 

Soldații suedezi participă la ceremonia de schimbare a gărzii din fața palatului regal din Stockhom pe 7 martie. 

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat în aceeași zi că apartenența Suediei la Alianța Nord-Atlantică „face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga alianță mai sigură,” și a adăugat: „Aștept cu nerăbdare să ridic steagul lor la sediul NATO luni [11 martie]”. 

Un pușcaș marin suedez stă pe puntea unei ambarcațiuni de asalt în largul coastei Norvegiei în timpul unui exercițiu comun care a avut loc pe 1 martie. 

Rusia a acuzat NATO că încearcă să aprindă conflictul asupra teritoriului din Arctica. Konstantin Kosachev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului rus, a declarat că aderarea Suediei la NATO reprezintă „un pas periculos al elitelor suedeze” și „un pas care se poate dovedi fatal”.  

Soldați suedezi în timpul unui exercițiu militar în apropiere de Stockholm, pe 27 februarie. 

Armata Suediei are aproximativ 24.000 de membri activi și aproximativ 33.000 de rezerviști.