Nava Open Arms, care transportă 200 de tone de alimente, putea fi văzută, vineri, de pe malul Fâșiei Gaza de către oamenii care o așteptau.
A ajuns acolo, remorcată din Cipru. Încă nu a fost stabilit modul în care ajutoarele vor ajunge la țărm.
Organizația caritabilă World Central Kitchen (WCK) a propus soluția unui debarcader temporar pe care să fie coborâte.
Dacă noua rută maritimă are succes, ar putea ajuta la atenuarea crizei alimentare care afectează Gaza în ultimele luni.
Sute de mii de oameni din acest teritoriu izolat se confruntă cu foamea severă, malnutriție, iar spitalele din zonele nordice au raportat cazuri de copii care mor de foame.
Organizațiile care aduc ajutoare susțin că planurile de a aduce alimente și pe mare, pe lângă cele care deja ajung cu avioanele, nu sunt suficiente pentru a satisface nevoia uriașă a sutelor de mii de palestinieni fără hrană.
Ofertă de armistițiu refuzată de Israel
Iar pe măsură ce criza umanitară din Gaza se adâncește, speranța la o încetare a focului e tot mai departe.
În negocierile desfășurate prin mediatori, gruparea Hamas - desemnată organizație teroristă de SUA și UE - a făcut recent o contraofertă pentru o încetare a focului de câteva săptămâni. Israelul a respins planul Hamas despre care a spus că se bazează pe „cereri nerealiste”.
Hamas propusese, în aceeași ofertă, și un schimb - zeci de ostatici israelieni contra a câteva sute de palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Dar și discuții care să ducă, eventual, la sfârșitul războiului.
În replică, Israelul și-a menținut aceeași poziție din încercările anterioare de negocieri - va discuta doar pauze temporare în luptă și nu va discuta încheierea războiului până când Hamas nu va fi eradicat.
Sami Abu Zuhri, un înalt oficial Hamas, a declarat pentru Reuters că decizia Israelului de a respinge oferta demonstrează că prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu este „hotărât să continue agresiunea împotriva poporului nostru și să submineze toate eforturile depuse pentru a ajunge la un acord de încetare a focului”.
El a mai spus că depinde de Washington să convingă Israelul să accepte o încetare a focului.
Îți mai recomandăm O navă cu ajutoare a plecat din Cipru spre GazaMediatorii americani, egipteni și qatarezi sperau să ajungă la o încetare a focului la începutul Ramadanului, pe 12 martie, dar termenul limită a trecut deja.
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, a cărui țară a găzduit principalele negocieri luna aceasta, a declarat că se lucrează încă din greu pentru a ajunge la un acord.
Organizația Națiunilor Unite susține că toți cei 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza suferă de o criză alimentară și un sfert dintre ei se află în pragul foametei continue, în special în nord.
Israelul, care a blocat toate rutele terestre către Gaza, cu excepția celor două puncte de trecere de la marginea de sud a teritoriului, neagă că ar avea vreo vină pentru foamete și spune că organizațiile umanitare ar trebui să facă o treabă mai bună cu distribuția de alimente.
În replică, organizațiile susțin că au nevoie de acces în fâșie și de garanții mai bune de securitate. Iar ambele sunt responsabilitatea forțelor israeliene care au blocat fâșia și au luat cu asalt orașele acesteia.
21 de oameni morți și 150 răniți la distribuirea ajutoarelor
Distribuția ajutorului limitat care sosește a fost haotică și adesea violentă sub supravegherea tancurilor israeliene.
Într-unul dintre cele mai grave incidente raportate până acum, autoritățile sanitare din Gaza au raportat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 150 au fost rănite, joi seară.
Îți mai recomandăm Zeci de locuitori din Gaza uciși în timp ce așteptau ajutoare umanitareOrganizațiile umanitare acuză forțele israeliene că au deschis focul într-o mulțime care stătea la coadă pentru mâncare la un nod rutier din apropierea orașului Gaza.
Israelul a negat că trupele sale ar fi de vină, așa cum a făcut-o și în incidentele trecute. Inclusiv în cele mai sângeros de până acum, pe 29 februarie, când peste 100 de persoane au fost ucise.
Există tot mai multe semne de fricțiune între Washington și aliatul său apropiat, Israel, cu privire la desfășurarea războiului, despre care oficialii din administrația președintelui Joe Biden spun că este purtat cu prea puțină grijă față de civilii palestinieni.
Liderul majorității la Senatul SUA, Chuck Schumer, cel mai înalt oficial cu origini evreiești din Statele Unite și lider al Partidului Democrat al lui Biden, a cerut, joi, israelienilor să organizeze alegeri și să îl înlocuiască pe Netanyahu.
El l-a descris pe Netanyahu drept un obstacol în calea păcii, care distruge statutul internațional al Israelului. „Israelul nu poate supraviețui dacă devine un paria”, a spus Schumer.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.