Nava rusească avariată, cu 20.000 de tone de substanță explozibilă, plutește lângă un stat NATO

O navă rusească care transporta 20.000 de tone de explozibil a fost observată în largul coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia. Nava Ruby se află acum la doar câteva mile de estuarul Tamisei.

O navă rusească care transporta 20.000 de tone de explozibil a fost observată în largul coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia. Nava Ruby se află acum la doar câțiva kilometri de estuarul Tamisei, relatează Știrile ProTV.

Nava ar aștepta permisiunea de a intra în Strâmtoarea Dover. Ruby a căutat un port în care să acosteze pentru a reparații, după ce a fost avariată. Dar autoritățile sunt prudente, deoarece nava rusă este plină cu nitrat de amoniu, o substanță explozivă care este, de asemenea, utilizată ca îngrășământ agricol.

Cantitatea de nitrat de amoniu este de șapte ori mai mare decât cea care a provocat o explozie enormă care a distrus o parte din capitala libaneză Beirut în 2020.

Cargoul avariat a luat decizia de a se opri în Tromso, Norvegia, pe 3 septembrie, în timp ce căuta să se pună la adăpost de o furtună. Elicea, coca și cârma au fost avariate, dar, după câteva zile, autoritățile au insistat ca nava să plece.

Marine Traffic a consemnat, de asemenea, că nava Ruby se îndreaptă acum spre Malta, însă un purtător de cuvânt al ministerului maltez al Transporturilor a declarat presei locale că navei nu i se va permite să intre în apele malteze decât în anumite condiții.

Confirmând că nava rusă a cerut ajutor din partea serviciilor de urgență, oficialul a declarat că „pentru a putea intra în strâmtoarea Dover și a-și continua călătoria anunțată către Malta, nava trebuie să raporteze autorităților prezența sa, inclusiv starea navei și orice încărcătură periculoasă”.

Citește mai mult pe Știrile ProTV.