Nava rusească Angara este ancorată la un șantier naval din estul provinciei chineze Zhejiang încă din luna februarie 2024.
Anterior, din august 2023, a mutat din porturile rusești mii de containere despre care se crede că ar fi conținut muniție nord-coreeană, spune Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) din Marea Britanie
Reuters scrie că prezența navei în portul chinez vine în contextul în care oficialii americani au avertizat în mai multe rânduri China să nu sprijine Rusia pentru a-și întări armata, implicată într-o invazie la scară largă în Ucraina încă din februarie 2022.
Acest subiect ar urma să fie în topul agendei cu care secretarul de stat american Antony Blinken se află săptămâna aceasta la Beijing, pentru discuții cu oficialii chinezi.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că este la curent cu „informațiile credibile, din sursă deschisă”, potrivit cărora nava Angara este în prezent acostată într-un port chinez și că a ridicat problema autorităților chineze.
„Solicităm tuturor statelor membre să-și îndeplinească obligațiile în temeiul UNSCR 2397”, a spus oficialul, referindu-se la o rezoluție a Națiunilor Unite, care restricționează comerțul cu Coreea de Nord și solicită statelor ONU să anuleze înmatricularea navelor implicate în activități ilicite.
„Când secretarul Blinken se va întâlni cu omologii săi din RPC săptămâna aceasta, el va aborda o serie de preocupări, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei și legăturile Rusia-RPDC”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la China și Coreea de Nord.
Imaginile din satelit arată că Angara este andocat la șantierul naval Zhoushan Xinya din Zhejiang, care pe site-ul său spune că este cea mai mare companie privată de reparații de nave din China.
Îți mai recomandăm Document secret. Cum își propune Rusia lui Putin să destabilizeze Statele Unite (Washington Post)Nava a fost identificată prin transponderul său unic al sistemului de identificare automată (AIS) care a fost pornit pentru scurt timp, probabil din motive de siguranță, în timp ce naviga pe o porțiune aglomerată a strâmtorii Coreei în drum spre China.
Înainte de a ajunge în China pe 9 februarie, aparent pentru reparații sau întreținere, Angara a fost andocat în ianuarie în porturile nord-coreene și rusești, cu transponderul oprit. A încetat, din nou, să transmită la scurt timp după sosirea în China.
Ambasada Chinei la Washington a declarat că nu cunoaște detaliile legate de Angara, dar că China „se opune întotdeauna sancțiunilor unilaterale și jurisdicției cu braț lung care nu au nicio bază în dreptul internațional sau mandatul Consiliului de Securitate”.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat, de asemenea, că nu are informații despre această problemă.
SUA și zeci de alte țări au declarat la începutul acestui an că transferurile de arme nord-coreene către Rusia încalcă „flagrant” mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.