Navalnîi era urmărit de FSB în ziua în care a avut loc presupusa otrăvire

RUSSIA -- Russian opposition leader Aleksei Navalny speaks during a rally to support political prisoners in Moscow, September 29, 2019

Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi, care s-a îmbolnăvit grav joia trecută după ce, potrivit susţinătorilor săi, ar fi fost otrăvit, era sub supravegherea strictă a poliţiei, în zilele precedente, potrivit publicaţiei Moskovski Komsomolets, citată de Reuters.

Înainte de a i se face rău la bordul unui avion, Navalnîi era urmărit de ofiţeri FSB în haine civile, iar deplasările sale erau monitorizate atent prin supraveghere video, a scris publicaţia rusă.

Îți mai recomandăm Aleksei Navalnîi a fost transferat în Germania. Liderul opoziției ruse e încă în comă, după presupusa otrăvire

Navalnîi, un vechi oponent al preşedintelui Vladimir Putin şi al corupţiei, a fost transportat sâmbătă de la un spital din Siberia la un spital din Germania, cu o ambulanţă aeriană.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se afla în comă indusă atunci când a fost evacuat din oraşul siberian Omsk, dar nu există încă informaţii despre stare sa, de la spitalul Charite din Berlin.

Citând surse de securitate, Moskovski Komsomolets a descris programul călătoriei lui Navalnîi înainte de a se îmbolnăvi, numărul de camere rezervate pentru echipa sa la un hotel local şi faptul că Navalni nu a dormit în camera rezervată pe numele lui.

Un apartament închiriat pentru el de unul dintre susţinătorii săi a fost descoperit de poliţie când a fost făcută o comandă de sushi la adresa respectivă.

„Amploarea supravegherii nu este o surpriză pentru mine, ştiam acest lucru. Ce este surprinzător, totuşi, este că sursele din serviciile de securitate nu s-au sfiit să o descrie”, a scris secretarul de presă Kira Iarmiş pe Twitter.

În articol, Moskovski Komsomolets a citat surse din serviciile de securitate care au afirmat că activitatea lor de supraveghere a deplasărilor lui Navalnîi nu a scos la iveală contacte suspecte care ar putea avea legătură cu boala sa.

Serviciile de securitate consideră că dacă Navalnîi a fost otrăvit, incidentul a avut loc în aeroport sau în avion, potrivit publicaţiei.

Cu toate acestea, publicaţia a scris că încă sunt aşteptate rezultatele testelor de laborator ale mostrelor prelevate de poliţie din locurile vizitate de Navalni şi echipa sa în timpul deplasării lor, inclusiv mostre din aer.