Navalnîi otrăvit cu Novicioc, pe când Berlusconi e testat pozitiv cu coronavirus. Revista presei europene

Aleksei Navalnîi, după ce niște necunoscuți i-au aruncat o substanță în față în 2017

Autoritățile germane au confirmat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novicioc.

Rezultatele analizelor efectuate într-un laborator al armatei germane au arătat așadar că disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost intoxicat cu Novicioc, același agent chimic ce acționează asupra nervilor și care a folosit și în încercarea eșuată de asasinare în Anglia a fostului agent dublu Serghei Skripal.

Concluzia dincolo de orice îndoială („der zweifelsfreie Nachweis“) a fost anunțată ieri după-amiază chiar de purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert. Ministerul german de externe îl va convoca în următoarele ore pe ambasadorul rus la Berlin, dar Merkel, care „condamnă cu toată severitatea”, a cerut deja, cu evidentă iritare, într-o conferință de presă, Kremlinului o explicație: «Lumea așteaptă un răspuns», a spus ea, pe un ton neobișnuit de ferm, cum o rezumă Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Navalnîi a fost „victima unui act criminal” („Opfer eines Verbrechens”) a mai spus Merkel. Navalnîi continuă să fie ținut în comă artificială la spitalul universitar Charité din Berlin.

La München, Süddeutsche Zeitung informează că autoritățile ruse au cerut să poată studia procedura și analizele cărora le-a fost supus Navalnîi, precum și mostrele de sânge și urină. Este cea ce scrie și la Belgrad Politika, care nu amintește însă nimic despre bănuielile ce fac ca privirile să se îndrepte spre GRU, serviciile secrete ale armatei ruse, care rivalizează cu FSB și care se bucură, de multă vreme, de favorurile lui Putin.

Cotidianul liberal germen Die Welt subliniază că Merkel a vorbit de un „act criminal” (Verbrechen) și că respectivul Noviciok este în realitate o armă de război, o armă chimică. Asta a spus-o, într-un comunicat oficial, și șeful diplomației europene Josep Borrell. Până și ministerul de externe al Italiei, țară de obicei prietenoasă cu Moscova, a publicat un comunicat în care își exprimă indignarea.

„Berlinul nu se mai poate mulțumi cu sancțiuni minore”, estimează, în Süddeutsche Zeitung, jurnalistul Daniel Brössler. La rândul său, cotidianul stângii intelectuale berlineze Tageszeitung anunță că Germania va contacta Organizația pentru interzicerea Armelor Chimice (OPCW) de la Haga.

Două decenii de otrăviri și multe denumiri

În Franța, Le Monde trece în revistă lunga serie de cazuri de otrăvire a unor opozanți, de-a lungul celor două decenii de când Putin se află la putere. Același lucru îl face și în Italia Corriere della Sera, care numește asta: „Metoda invizibilă pe care Moscova o poate nega”.

Criză diplomatică între Berlin și Moscova”, rezumă tot în Italia La Repubblica. El Pais, în Spania, numește otrăvirea envenenamiento, iar Diário de Noticias în Portugalia ne informează că Noviciok ar însemna în rusă «nou-venit» (recém-chegado), sau în olandeză: ‘nieuweling’ , cum traduce De Standaard în Belgia.

Cât de neagră e otrava

«Otrava cea mai neagră» este titlul sub care sunt rezumate toate acestea în Kommersant, la Moscova. Ziarul, încă necontrolat de Kremlin, face o analiză rece, obiectivă, a acuzațiilor aduse lui Putin și cum asta otrăvește deodată și mai tare relațiile Rusiei cu Occidentul.

«Navalnîi otrăvit (отравлен) cu Novicioc» este titlul mare și simplu în ziarul de opoziție Novaia Gazeta. „Bundestagul așteaptă dovezile de la Merkel, scrie la rândul său Izvestia.

În schimb, Rossiiskaia Gazeta, ziar apropiat puterii și care e considerat a reprezenta punctul de vedere al guvernului, scrie că la Kremlin nu s-au primit încă date concrete despre „presupusa” (якобы) otrăvire a lui Navalnîi.

Un alt cotidian de opoziție, Moskovski Komsomoleț, e nevoit să recurgă la informații luate din paginile tabloidului britanic Daily Mail, care îl citează chiar pe unul din inventatorii toxinei ucigașe Novicok, Vladimir Uglev, un savant de 73 de ani. Acesta are o altă teorie, și anume că asasinii au putut stropi indetectabila toxină încă la hotel, pe lenjeria lui Navalnîi sau în valiză.

În hotelul din Tomsk în care el a petrecut ultima noapte, aceștia ar fi putut să lase să cadă în lucrurile lui Navalnîi, pe ciorapi de pildă, sau în chiloți, o picătură minusculă. Savantul Uglev spune că o cantitate infimă, ceva fin, de 13 ori mai mic decât o picătură de apă, ar fi suficient pentru a-l omorî pe Navalnîi. Dimineața, trezindu-se, acesta și-ar fi pus respectivii ciorapi sau chiloți fără să simtă ceva, plecând apoi la aeroport. Substanța operând prin piele, iar nu prin sistemul digestiv, ar explica de ce lui i s-a făcut rău abia în avion.

Dar Uglev, care a contribuit la crearea Noviciokului, neagă ferm că ar putea fi vorba de acela, deoarece atunci mult mai multe persoane ar fi fost puse în pericol. În cazul tentativei eșuate de asasinare în Anglia a agentului dublu Skripal și a fiicei acestuia, multă lume a fost infectată, inclusiv o femeie care a murit și un agent de poliție care a căzut grav bolnav.

În Bulgaria, fără umbrelă

Ciocniri violente au avut loc ieri în Sofia între poliție și manifestanții care cer demisia premierului Boiko Borisov. Manifestanții, dintre care cel puțin 55 au fost răniți, cer de fapt demisia întregului guvern, dar și pe cea a procurorului general, aliat al lui Borisov.

Cotidianul Trud scrie că deocamdată partidul GERB al lui Borisov a intrat în discuții cu opoziția naționalistă din VMRO pentru a decide o modificare a constituției, după ce s-a primit aprobarea parlamentului, dar că nu este deloc sigur că asta ar putea face să scadă nemulțumirea manifestanților. Mulți găsesc că Uniunea Europeană este inacceptabil de lentă și tăcută. “E o situație dificilă și delicată pentru Bruxelles, explică Euro News. Asta deoarece premierul Boiko Borisov are relații solide în mediile europene și este un vechi membru al Partidului Popular European (PPE).”

Berlusconi, testat pozitiv cu coronavirus

Altă mare figură din PPE, Silvio Berlusconi, a fost declarat ieri seară pozitiv cu coronavirus. Comunicatul formațiunii Forza Italia, reprodus în Corriere della Sera, spune însă că fostul premier italian, în vârstă de 83 de ani, nu prezintă niciun simptom și că e hotărât să-și continue campania electorală în vederea viitoarelor alegeri regionale.

Potrivit informațiilor din presa italiană, Berlusconi pare să fi fost contaminat în Sardinia, unde posedă o vilă celebră pentru partidele de „bunga-bunga”, Sardinia, destinație preferată a multor vedete și politicieni, devenind recent un important focar de Covid-19, cum o amintește Courrier International.

Macron talking Turkey

Tensiunile cresc în Mediterana orientală, unde se înmulțesc manevrele militare, iar Le Canard enchaîné, săptămânalul politico-satiric care e publicația cu cele mai solide și fiabile surse în mediile militare și politice din Franța, analizează și explică singurătatea lui Emmanuel Macron în ceea ce el ar dori să fie o atitudine fermă europeană în fața ambițiilor de putere ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Le Canard remarcă astăzi (doar în ediția pe hârtie) că toată lumea în UE și NATO îl menajează sau se ferește să-l supere pe Erdogan. Astfel, doar 8 din cele 27 de țări din UE s-au declarat de partea Franței atunci când Macron a trimis demonstrativ câteva fregate militare și avioane de tip Rafale în Mediterana de est, unde Erdogan forează după gaz în apropierea apelor teritoriale ale Greciei și Ciprului. Intre timp, Erdogan, la rândul său, a declanșat netulburat manevre militare în largul Ciprului, făcând permanent declarații belicoase și provocatoare.

NATO, unde și Franța, dar și Turcia și Grecia sunt membri, se menține de asemenea la distanță, constată Le Canard, care citează înalți responsabili militari francezi. Merkel, la rândul ei, e foarte grijulie cu Erdogan, deoarece trei milioane de turci sunt instalați în Germania, iar ea se teme de reacțiile lor. Trump, la rândul lui, are nevoie de Erdogan pentru a putea folosi bazele aeriene ale NATO din Turcia și speră că bunele relații dintre Erdogan și Putin vor înceta curând.

Le Canard enchaîné rezumă tensiunile franco-turcești printr-o caricatură în care Erdogan, purtând uniforma de gală a ultimului sultan otoman, spune: — „Odată restaurată, Notre-Dame ar putea fi o foarte frumoasă moschee.