Matusalemicul ministru al afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit la începutul acestei săptămânii, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo. În comunicatul dat în aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe de la București informează că cei doi oficiali „au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”.
Și comunicatul continuă în limba de lemn, cuvinte multe, puhoi, idei puține, deprinsă de Teodor Meleșcanu încă de la debutul în diplomație, în 1966. În paranteză fie spus, o carieră de slujbaș al dictaturii, care a acompaniat ascendent mărirea și decăderea lui Nicolae Ceaușescu. Drumul lui Ceaușescu s-a frânt în 1989, carierea lui Meleșcanu a continuat și în democrație, cu aceleași ticuri deprinse în tinerețe.
Așa că, pentru a înțelege ce au discutat cu adevărat cei doi demnitari, am apelat și la comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA. Prima surpriză, în timp ce comunicatul american are doar 87 de cuvinte, cel românesc, cu 351 de cuvinte, e de patru ori mai vorbăreț. Pe de o parte, un comunicat laconic, sobru și precis ca o lamă de bisturiu, de cealaltă parte un puhoi de vorbe care nu comunică prea multe. Iată comunicatul american:
”Secretarul de stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu. Cei doi au discutat despre strânsa cooperare în materie de securitate cu România, un robust aliat NATO, care își îndeplinește angajamentele privind cheltuielile de apărare, și despre provocările pe care NATO le are pe flancul de est. Cei doi înalți demnitari au vorbit, în mod concret, despre agresiunea Rusiei în zona Mării Negre. Cei doi au discutat și despre importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile democratice și încurajează influența nocivă a adversarilor”.
Versatilul Teodor Meleșcanu și cei pe care-i reprezintă au un talent nebun de a face pe proștii când e vorba de corupția care bântuie pe malurile Dâmboviței. Că de ravagiile senectuții nici nu poate fi vorba în cazul unui încă tânăr Matusalem!Neculai Constantin Munteanu
Din comunicatul Departamentului de stat aflăm două amănunte, două detalii pe care partea americană le-a socotit suficient de importante ca să le facă publice, iar partea română le-a trecut la „și altele”, ca să nu spunem că le-a omis cu bună (!) intenție. Mai mult sau mai puțin. În ambele cazuri putem vorbi de minciunele prin omisiune. În primul rând, ceea ce menționează comunicatul american și evită cel românesc sunt „provocările pe care NATO le are pe flancul de est” și, concret, „agresiunea Rusiei în zona Mării Negre”. În al doilea rând, mai grav, în comunicatul MAE de la București lipsește detaliul pe care partea americană pune preț și revine frecvent în discuțiile bilaterale, și anume „importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile democratice și încurajează influența nocivă a adversarilor”.
Nu e de crezut că versatul Teodor Meleșcanu a intenționat să menajeze presupusul adversar, pe care comunicatul românesc nici nu-l numește. Pentru că adversarul, Rusia, avea acces la comunicatul Departamentul de stat, făcut public. De altfel, în relatarea întâlnirii, agenția TASS a folosit ca sursă comunicatul american, și nu pe cel de la București, timorat și evanescent, ca pe vremea tratatului de la Varșovia. Dacă nu e vorba de rutina unui minister condus de un edecar cu reflexe comuniste, atunci s-ar putea ca actualii guvernanți să nu se fi obișnuit cu ideea că România e un membru NATO cu drepturi depline. Și cu obligații pe măsură.
Și aici intră și „combaterea corupției care subminează instituțiile democratice și încurajează influența nocivă a adversarilor”. Asta e miza la care toți partenerii euroatlantici țin foarte mult. Detaliu ignorat de comunicatul MAE, pentru că versatilul Teodor Meleșcanu și cei pe care-i reprezintă au un talent nebun de a face pe proștii când e vorba de corupția care bântuie pe malurile Dâmboviței. Că de ravagiile senectuții nici nu poate fi vorba în cazul unui încă tânăr Matusalem! Deși, dacă iei de bun doar comunicatul american, nu ești sigur că la întâlnire a participat și Meleșcanu și, dacă a participat, ce a înțeles din ce s-a discutat.
Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă