Compania Decathlon este una dintre companiile care respectă legislația în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Aceasta obligă companiile cu peste 100 de angajați și instituțiile publice să aibă angajate măcar 4% persoane cu dizabilități. Firma de articole sportive are angajate în România, în prezent, 58 de persoane cu dizabilitati.
Directorul magazinului, Adelina Ieșan, spune că angajații cu dizabilități din subordinea sa „sunt foarte, foarte responsabili și au un spirit de echipă extrem de ridicat, mai ales în ce privește echipa lor”.
Mioara și Bogdan sunt doi dintre cei peste 30 de mii de adulți români care au deficiențe de auz. De peste un an, Mioara și Bogdan sunt colegi la Decathlon Pallady și spun că, alături de ceilalți patru colegi ce au aceeași dizabilitate, au format un grup în care simt foarte bine.
Legea privind protecția persoanelor cu dizabilități prevede clar că orice companie sau instituție publică ce are peste 100 de angajați ar trebui să aibă printre salariați și persoane cu dizabilități, măcar 4% dintre ei. Dacă nu se întâmplă așa, atunci angajatorul este obligat să plătească o taxă către stat, calculată în funcție de nivelul salariului minim brut pe economie și numărul de salariați cu dizabilități neangajați.
La solicitarea Europei Libere, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat că între 1 ianuarie 2022 și 30 noiembrie 2023, firmele de stat și private și instituțiile publice au plătit la stat aproape 5 miliarde de lei taxă pentru neagajarea unor persoane cu dizabilități.
Printre instituțiile care au plătit taxa se află Administrația Prezidențială, Guvernul și chiar Ministerul Muncii, după cum au explicat acestea pentru Europa Liberă.