Acord între Tarom și personalul navigant: 500 de euro la salariu și mai mulți bani la diurnă și sporuri. Pagubele protestului, neevaluate

Refuzul piloților Tarom de a realiza zborurile a dus la cozi si aglomerație în aeroportul Henri Coandă din Otopeni pe 8 iulie 2024.

Compania Tarom a anunțat marți că a ajuns la un acord cu personalul navigant care a provocat luni anularea a zeci de zboruri. Pe 8 iulie, zeci de piloți s-au declarat „inapți pentru zbor”.

Actualizare 20:20 - Liderul de sindicat al piloților de la Tarom, Narcis Pascu spune că „piloții sunt mulțumiți” după majorările obținute la negocierile de marți după ce luni au organizat o grevă mascată, după ce zeci de piloți au acuzat brusc probleme de sănătate.

„Piloții sunt mulțumiți, nu vor mai fi întreruperi de zbor. Toate sumele vor fi asumate în Contractul Individual de Muncă (CIM), prin acte adiționale.

„E regretabil ca a trebuit să se desfășoare lucrurile atât de drastic”, a spus Pascu. „Poate acum înțeleg și ei să comunice mai bine cu noi”, a adăugat el.

Actualizare 20:00 - Peste 4.700 de oameni au fost afectați după protestul mascat de luni, 9 iulie, al personalului navigant al Tarom.

30 dintre ei încă nu ajunseseză la destinație nici marți seară, fiind cazați într-un hotel din Atena.

Compania nu a evaluat încă valoarea pagubelor și nici cât va costa bugetul companiei creșterile salariale obținute marți de personalul navigant, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Tarom, Alexandru Anghel.

Acesta susține că banii vor fi recuperați strict din activitatea companiei.

Actualizare 19.00 - În urma negocierilor încheiate marți seară, comandanții și copiloții au obținut majorarea unor beneficii, potrivit surselor Europa Liberă:

Diurnă internă:

  • comandant - Veche 500 lei/Nouă: 750 lei. Diferența: 250 lei;
  • copilot - Veche 280 lei / Nouă: 500 lei. Diferența: 220 lei;

Media lunară:

  • Comandant: La ATR pentru 15 curse - 3.750 lei; la B737, cinci curse - 1750 lei;
  • Copilot: La ATR pentru 15 curse - 3300 lei, la B737, cinci curse înseamnă 1.100 lei;

Diurna externă (începând cu 1 septembrie):

  • comandant: veche 180 euro/ Nouă 240 euro - Diferența 60 euro
  • copilot: veche 120 euro/Nouă: 180 euro. Diferență 60 euro

La Boeing 737, o medie lunară de zece curse externe:

- comandant 600 euro;
- copilot 600 euro.

La ATR o medie de 4 curse externe lunar:

- comandant 240 euro;
- copilot 240 euro.

De la 1 octombrie, personalul navigant va primi o majorare de 500 de euro echivalent în lei lunar la salariu.

Actualizare 09.20 - TAROM a anunțat, marţi dimineaţă, că a ajuns la un acord cu reprezentanţii personalului navigant. Anunțul vine după ce, cu o zi înainte, zeci de curse au fost anulate din cauză că membrii echipajelor și-au declarat „indisponibilitatea temporară”.

„În cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei”, precizează Tarom într-un comunicat.

În același timp, compania Tarom transmite că va oferi alternative și rambursări pasagerilor afectați de anulările de zboruri.

„Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări, iar echipa de asistenţă este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile”, arată Tarom.

Comunicatul Tarom nu oferă detalii legate de acordul la care s-a ajuns.

Potrivit surselor Europa Liberă, după negocierile din noaptea de 8-9 iulie, s-a ajuns la o înțelegere prin care piloții Tarom ar urma să primească 1.500 de euro în plus la salariu. Majorarea ar urma să se facă în etape, începând cu 1 octombrie, urmată de două majorări în anul 2025.

De asemenea, s-ar fi stabilit și o nouă valoare a diurnei externe pentru pilotul comandant, care ar urma să fie de 240 euro, cu aplicare imediată. Diurna pentru copilot ar urma să fie de 200 euro.

Deocamdată, spun sursele citate, nu a fost semnat un document care să consemneze aceste angajamente, dar cursele Tarom de marți sunt programate să se desfășoare conform programărilor.

Știrea inițială

Marți, 9 iulie, continuă discuțiile între conducerea companiei Tarom, piloți și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor. Pe 8 iulie, zeci de comandanți de aeronavă și copiloți s-au declarat „inapți pentru zbor”, ceea ce a dus la anularea zborurilor. Marți dimineață nici o plecare Tarom nu apărea anulată de la Otopeni, însă erau anulate câteva sosiri.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a criticat felul în care au acționat piloții de aeronave Tarom. Grindeanu a spus că nu știe dacă personalul de la bordul avioanelor care s-a declarat inapt de zbor arată „o îmbolnăvire în masă sau o grevă”.

„Eu cred că această tactică adoptată, de a se declara cu 10 minute, un sfert de oră, jumătate de oră înainte de a începe zborul, inapţi de zbor, a dus, de fapt, la ceea ce s-a întâmplat azi pe aeroport. Dacă o grevă în adevăratul sens al cuvântului este anunţată, oamenii nu mai vin în aeroport, trec de filtre, îşi predau bagajele, aşteaptă la poarta de îmbarcare şi cu 10 minute înainte sunt anunţaţi că acea cursă e anulată”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul Transporturilor a precizat că fost constituită o echipă care să negocieze cu cei de la TAROM și a menționat că personalul de bord a solicitat o majorare a salariilor de 40%.

Haos pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni) din București, pe 8 iulie 2024.

Sorin Grindeanu a menționat, de asemenea, că TAROM va trebui să plătească despăgubirile călătorilor care nu au putut zbura în cursul zilei.

Conform BoardingPass, la finalul zilei, în total au fost anulate 52 zboruri Tarom (26 de zboruri dus-întors), și aproximativ 5.000 de pasageri au fost afectați.

„Compania va trebui să găsească bani pentru că au tot dreptul cei care au pierdut cursele şi cei care au fost şi sunt în această situaţie să primească despăgubiri”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, după aceste anulări de zboruri, pierderile sunt de 2 milioane de euro şi chiar peste, dacă pasagerii care au avut cursele anulate vor cere despăgubirile la care au dreptul.

De cealaltă parte, Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR), a transmis că gestul piloților Tarom este un semnal de alarmă împotriva condiţiilor necorespunzătoare de muncă și a conducerii deficitare a companiei.

„Această întrerupere a activităţii, deşi necesară, este regretabilă pentru pasagerii noştri. Înţelegem inconvenienţele cauzate şi ne exprimăm regretul pentru disconfortul şi discontinuitatea pe care le resimt, acesta fiind şi unicul motiv pentru care demersurile noastre au apărut în al 12-lea ceas. Acţiunile noastre sunt motivate de dorinţa de a îmbunătăţi siguranţa şi calitatea serviciilor oferite, asigurând un mediu de lucru sigur şi demn pentru echipajul nostru”, se spune în comunicatul SPLR.

Compania TAROM a anunţat luni anularea a zeci de curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”, după ce iniţial anunţase că trei curse sunt anulate, pe rutele Beirut, Cairo, Amman, însă multe alte curse către destinaţii interne sau către destinaţii din Europa figurau ca anulate.

În dimineața zilei de 9 iulie, mai multe sosiri la aeroportul Otopeni ale unor zboruri interne Tarom au fost anulate, din direcțiile Iași, Suceava, Baia Mare. De asemenea, o sosire Tarom de la Istanbul a fost anulată.

News.ro scrie că sosirile Tarom anulate marți dimineața se datorează faptului că luni aeronavele care le operau nu au ajuns la destinaţie, pentru a putea reveni cu pasageri.

Ce revendică piloții Tarom?

  • Nu există piloți de rezervă, detașamentul Boeing are cu 20 de piloți mai puțin decât numărul minim necesar. Detașamentul ATR are cu 22 mai puțin, Airbus - la fel,
  • Majoritatea piloților din Tarom au deja oferte de angajare imediată la companiile concurente,
  • Piloții au dus greul menținerii companiei pe linia de plutire, iar veniturile lor sunt echivalente, în 2024, cu cele din anul 2007 ,
  • Piloții au fost și sunt forțați să încalce Codul Muncii, care obligă la doar cinci zile consecutive de zbor și două libere. Piloții Tarom zboară șase și chiar șapte zile consecutive - în pontajul lor apar însă doar cinci zile, iar zilele suplimentare nu sunt plătite conform legii
  • Condițiile de muncă și hrană sunt necorespunzătoare.
Îți mai recomandăm Piloți „inapți de zbor”, călători care așteaptă, administrație fără soluții. Întâlnire, marți, între directorii Tarom și piloți

Europa Liberă România este pe Google News. Abonați-vă AICI.