Susținerea în parlament a noului guvern este condiționată de mai multe priorități ale USR, cum ar fi revenirea la votul în două tururi pentru primari, introducerea ”fără penali în funcții publice” și abrogarea recursului compensatoriu.
”Vă spun sincer că nu cred că asta va fi poziția lor pentru că este o poziție nerezonabilă. Nu poți cere PNL decât ceea ce poate da PNL. Să susțină proiectele, noi oricum le susținem, unele sunt proiectele noastre. Nu poți să condiționezi PNL de lucruri pe care nu le poate oferi PNL. Noi nu putem decât să facem ce am făcut până acum, să susținem anumite puncte de vedere”, a declarat Ludovic Orban după consultări, potrivit Mediafax.
Orban atrage atenția că în ”fiecare zi în care acest guvern demis rămâne la putere se întâmplă o grămadă de nenorociri pentru România”.
Dan Barna rămâne însă inflexibil și spune că Orban trebuie să-și folosească ”pârghiile de negociator” pentru ca aceste initiative să treacă prin parlament și astfel să demonstreze că există o majoritate care le susține.
"În momentul în care există o majoritate, în două zile de Parlament, de exemplu luni și marti, se iau măsurile de care România are fundamental nevoie, transmițându-se astfel public mesajul că lucrurile se schimbă în România și ieșim din umbra PSD", a declarat Barna.
Timpul însă presează, iar cele zece zile pe care premierul desemnat le are la dispoziție pentru a obține sprijin pentru votul de învestitură se scurg repede. Luni sau marți, pe ordinea de zi a parlamentului, nici la Cameră, nici la Senat nu figurează niciuna dintre aceste legi. În plus, conducerea ambelor camere este încă deținută de PSD.
Barna spune că următoarea întâlnire cu PNL va avea loc marți sau miercuri, când ar putea să se ia ” eventuale decizii ”. ”Urmează să aibă dialog și negocieri cu celelalte partide pe care contează în constituirea majorității", a declarat Dan Barna.
Până în acest moment, a treia zi de consultări, liderul liberal nu a reușit să obțină o majoritate pentru guvern. Cu excepția PMP, care a spus că acordul votul de învestitură fără condiții și fără să obțină vreun portofoliu, și, într-o măsură a UDMR, toate celelalte partide fie au pus condiții- ALDE-, fie au declarat răspicat că nu vor vota- PSD și Pro România.