Legea prin care complexul Romexpo primește în proprietate gratuită un teren de 46 de hectare a fost trimisă de președintele Iohannis la reexaminare în Parlament. Legea a fost caracterizată de USR PLUS drept un „tun imobiliar de peste 300 de milioane de euro”, dar a fost puternic susținută de PNL. Actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, afirma, anul trecut, de la tribuna Parlamentului, că proiectul este făcut cu dedicație pentru „grupul Iulius”.
„Îi acuz pe colegii din Parlament că au fost influențați de acest investitor, proiectul devalizează statul român”, susținea Drulă.
Interesant este că UDMR a motivat respingerea proiectului prin faptul că acordarea unor bunuri care sunt în proprietatea statului e inacceptabil, cât timp nu sunt retrocedate proprietăți care au aparținut cultelor religioase.
Președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea și a retrimis-o Parlamentului deoarece proiectul nu oferă suficiente garanții în ceea ce privește stabilirea interdicției de vânzare, ipotecare ori de schimbare a destinației terenului.
Discuția a fost reluată în Parlament, iar vicepremierul Dan Barna vrea să o ridice și la nivelul Coaliției de guvernare.
Îți mai recomandăm Romexpo, „cadoul” de sute de milioane de euro făcut unui dezvoltator imobiliar„Este o practică învechită din statul român de a avea anumite active, terenuri, imobile, acordate cu titlul de folosință gratuită sau în concesiune diferitelor instituții, organizații și, după niște ani oferirea, în mod gratuit a acestor active. Actuala inițiativă în care vorbim de oferirea cu titlu gratuit, la Romexpo, pentru o sumă de 300 – 400 de milioane, fără licitație, la prețul de listă, e o inițiativă care nu poate să fie susținută”, a declarat Dan Barna. Liderul USR a insistat că trebuie să existe o licitație pentru terenul de la Romexpo.
În acest moment, două firme și-au arătat interesul pentru acel teren: grupul Iulius și un grup de investiții și dezvoltare imobiliară din Europa de Est, NEPI.
Camera de Comerț și Industrie dorește asocierea cu grupul de firme deținut de Iulian Dascălu - grupul Iulius. Investiția imobiliară ar fi de aproape 2.8 miliarde de euro. NEPI cere licitație.
Imobile gratuite pentru Biserica Ortodoxă
Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că Dan Barna și miniștrii USR PLUS s-au opus în Guvern ca mai multe imobile să ajungă din proprietatea statului în cea a Bisericii Ortodoxe. Potrivit surselor citate, USR PLUS nu va fi de acord ca bunurile statului să mai fie cedate gratuit.
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 3 iunie se afla un proiect prin care Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei a solicitat „transmiterea, fără plată, în proprietate a unui imobil”.
Acesta se află în proprietatea publică a statului, în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte și în folosința Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
Imobilul este sediul protopopiatului Sfântul Gheorghe și are o suprafață utilă de 281 mp.
Episcopia menționată a solicitat și transmiterea, fără plată, în proprietate a imobilului complex hotelier „Bradu”. În ambele cereri se menționează că solicitările sunt făcute deoarece se dorește renovarea imobilelor.
Arhiepiscopia Craiovei a cerut de la Guvern să primească gratuit un imobil în Călimănești, parter plus două etaje și teren de 600 mp, în vederea amenajării acestuia într-un centru balnear de recuperare cu componenta de cazare.
„Solicitarea formulată de către Arhiepiscopia Craiovei de a primi în proprietate acest imobil este întemeiată pe necesitatea derulării urgente a unor ample lucrări de restaurare a structurii de rezistenţă în vederea unei integrale renovări, starea de avansată degradare fiind în proporţie de 70%, cauzată fiind de igrasie şi o considerabilă erodare pluvială, precum şi de intenţia de reamenajare a clădirii ca un Centru balnear de recuperare cu componentă de cazare, parte a unui proiect integrat complex ce urmează a fi derulat în localitatea Călimăneşti, Căciulata, judeţul Vâlcea”, arată Secretariatul de Stat pentru Culte.
Din consultarea proiectelor adoptate de Guvern pe 3 iunie se poate observa că solicitările nu au fost aprobate momentan. Surse din Guvern au precizat că premierul Dan Barna s-a opus.
În ședința conducerii USR PLUS, președintele Comisiei de Cultură, Iulian Bulai, le-a transmis colegilor că statul român a oferit Bisericii Ortodoxe și Palatul Patriarhiei, tot gratis.
Îți mai recomandăm USR acuză că s-a votat o lege cu „dedicație”, „un tun imobiliar de peste 300 milioane de euro” în zona Romexpo