E trecut puțin de ora 19:00, nici două ore rămase până la închiderea urnelor la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar pe bulevardul Kiseleff din centrul Bucureștiului, cât vezi cu ochii, nicio persoană.
Rar, în funcție de semafoare, câteva mașini se târâie pe cele două benzi rămase după ce lucrările la noua magistrală de metrou au blocat un sens de mers. Și cam atât.
Nici curtea sediului central al PSD, aflat la mijlocul bulevardului, nu e cu mult mai animată. Zeci de camere de filmare își spânzură singurătatea pe trepied, ici-colo câte un reporter transmite în direct cele mai recente informații, fără ca vreun membru marcant social-democrat să fie la vedere.
Candidatul Marcel Ciolacu e la sediu deja de vreo patru ore, din jurul orei 15:00, aici sunt și liderii Sorin Grindeanu, Mihai Tudose sau Paul Stănescu, plus multe alte fețe cunoscute, care umplu în zilele normale televizoarele, indiferent dacă au sau nu ceva de spus. Acum, când chiar ar fi utilă prezența lor, nimeni nu discută cu presa, toți stau retrași în birouri.
O explicație ar putea fi frigul de afară, un singur grad Celsius mai ține temperatura pe plus, peste pragul de îngheț, dar nici în sediu, unde e cald, presa nu e tratată cu mai multă căldură informațională.
Lucrurile se precipită brusc în jurul orei 19:40. Mai erau doar o sută de minute din ziua votului primului tur, dar parcă ar mai fi o veșnicie, cameramanii se pregătesc în fața principalei intrări în sediul PSD, reporterii îi inundă brusc treptele. După câteva zeci de secunde de așteptare, ușa se deschide.
Flancat de șeful de campanie, europarlamentarul Mihai Tudose, și de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu apare în prag.
Arată obosit de luna de campanie și de rolul de premier. Din el nu răzbate nicio luminiță a succesului care ar urma să-l încoroneze pe prima poziție, în doar o oră și jumătate. Vorbește de buna mobilizare din ziua alegerilor și alte lucruri organizatorice care interesează puțin spre deloc marea parte a presei.
Întrebat ce părere are despre contracandidatul Călin Georgescu, creditat la acel moment cu șanse de ajunge în al doilea tur, Ciolacu răspunde că „nu este o surpriză”.
Mai erau încă o sută de minute până la închiderea urnelor în țară, primele rezultate exit-poll nu fuseseră încă anunțate, iar candidatul PSD deja nu vedea o surpriză în ascensiunea lui Georgescu, care ieșea din zona periferică a sondajelor și, grație platformei de socializare TikTok, urca pe podium, după cum se dovedea doar puțin mai târziu.
„Îmi pare rău că partenerii noştri de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie, cu atacuri la familie”, completează Ciolacu, vizibil supărat.
„Eu le-am dus, mai greu familia, dar vor vedea ce au obţinut ei din acest stil de campanie”, a completat prezidențiabilul și, fără să mai lămurească în vreun fel lucrurile, întoarce spatele și revine în sediu.
Scurta răbufnire s-a topit la loc în starea de acalmie, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Temperatura externă a revenit la acel unic grad Celsius, firav prag pozitiv peste îngheț. Reporterii și cameramanii s-au refugiat în zona arondată presei, lăsând curtea în mare parte pustie, păzită de lătrăturile celor doi câini comunitari, închiși într-un țarc din spatele incintei.
În rarele momente când vreun membru PSD mai străbătea holul central al sediului partidului, o făcea de cele mai multe ori cu ochii în telefon și semne de vizibilă îngrijorare pe față.
Două dubițe de catering așteptau, de după-amiază, într-o laterală a sediului partidului dar semnele arătau tot mai clar că nu e loc de șampanie în tabăra social-democrată în noaptea primului tur al prezidențialelor.
Cu privirile în pământ, la 20:55, candidatul Marcel Ciolacu și liderii partidului coboară treptele palatului PSD spre scena amenajată în curte, pentru a urmări, de față cu presa, rezultatele exit-poll-urilor.
Finala prezidenţială era - la acel moment - disputată de Marcel Ciolacu şi de Elena Lasconi, spunrezultatelor exit-poll-ului CURS. Liderii Partidului Social Democrat (PSD) aplaudă. Mai puțin Marcel Ciolacu.
Cei doi finalişti ai primului tur sunt Marcel Ciolacu (PSD) şi Elena Lasconi (USR), indică și sondajul CIRA-AVANGARDE-INSOMAR, realizat la ieşirea alegătorilor de la urne. Nu mai aplaudă nimeni. Se face liniște, o liniște în care se aude cum, Tik! Tok!, candidatul Călin Georgescu era deja creditat de exit-poll-uri cu a treia șansă.
„În ceea ce privește rezultatul votului de astăzi, un lucru este extrem de clar pentru mine: în spatele rezultatului obținut de fiecare dintre candidați sunt românii, indiferent de opțiunea lor politică. Și voi ține cont de opinia românilor”, spune Ciolacu, după ce își încheie seria de mulțumiri cu care a deschis discursul.
„Am dus împreună cu colegii mei o campanie fără ură și voi continua și în turul doi în același mod”, continuă el. „Așa trebuie să arate o democrație”, concluzionează și părăsește scena fără să răspundă roiului de întrebări lansat de presă în care apare, obsesiv, repetitiv, un singur contracandidat: Călin Georgescu.
În cele trei minute, cât și-a citit declarația, Ciolacu nu a zâmbit niciodată. Nu a zâmbit nici în drumul de întoarcere, lungit mult de armata de jurnaliști care l-a încercuit imediat ce a părăsit scena.
Cu capul în pământ, evitând multe dintre întrebări, a cucerit metru după metru și a ajuns, cu greu, în holul central al partidului.
Brusc, acolo lucrurile au părut că se schimbă: echipa de campanie a cerut televiziunilor să se pregătească pentru un interviu-blitz, cu două întrebări adresate candidatului Marcel Ciolacu. A fost momentul care a încoronat haosul care îl însoțise pe liderul PSD de pe scenă până în interior.
Câțiva reporteri, norocoși să fie lângă liderul social-democrat, l-au înghesuit într-un colț al holului, înconjurați de restul echipelor.
După aproximativ un sfert de oră, echipa de campanie decide să facă totuși puțină ordine și îl mută pe candidatul la președinție în centrul holului, sub sigla partidului.
După ce răspunde câtorva întrebări, profită de disputa dintre reprezentanții a două televiziuni, care-și revendică dreptul de a fi în același timp următorii și, cu capul în pământ, Marcel Ciolacu părăsește brusc holul, fără a mai reveni.
În timp ce micul grad Celsius din centrul Bucureștiului se făcea tot mai mic și abia mai rezista, în timp ce Elena Lasconi, creditată cu prezența în turul doi de exit poll-uri, îndemna la prudență și vigilență în secții, până va fi validată numărare tuturor voturilor, un nume era, Tik! Tok!, pe toate buzele.
Nu figurase nici măcar în primii cinci în vreun sondaj de opinie, nu apăruse nici în timpul zilei pe vreo poziție fruntasă în exit poll-uri și, deodată, părea de neînvins, asemeni eroului Koschei din basmele ruse, cel care nu poate fi omorât pentru că îşi ascunde sufletul într-un ac, aflat într-un ou dintr-o raţă înghiţită de un iepure îngropat într-un cufăr închis în insula mitologică Buyan, din largul oceanului.
După 20 de ani, PSD încearcă din nou să preia cea mai importantă funcție în stat, iar Marcel Ciolacu știe care e soarta liderilor PSD care ratează misiunea: sunt aruncați din mers din istoria partidului.
Îngrijorarea, iritarea și lipsa șampaniei din tabăra PSD pot fi generate de faptul că, Tik! Tok!, Călin Georgescu era, la numărarea a 95% dintre voturi (ora publicării acestui material) la două puncte procentuale în fața lui Marcel Ciolacu și conducea topul prezidențiabililor.
Și-n timp ce singurul grad Celsius pozitiv din atmosferă ceda, la o oră după miezul nopții, pe bulevardul Kiseleff din centrul Capitalei era liniște. Genul de liniște care a mai fost și-n cazul Vioricăi Dăncilă, a lui Victor Ponta, Mircea Geoană sau Adrian Năstase, toți perdanți în cursa prezidențială.
Doar că, de data asta, în vine nu îngheța doar sângele unui candidat sau al câtorva apropiați. TikTok! E noaptea în care sângele a milioane de români și-a schimbat ritmul în care curge prin vine.
Îți mai recomandăm Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al prezidențialelorEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.