Nervozitate din cauza Pfizer. Livrările de vaccin au fost reduse la jumătate

România, dar și alte state europene, au primit în această săptămână doar jumătate din volumul vaccinurilor pe care îl așteptau, informează Reuters. Din cauza ritmului scăzut de livrare, starea de nemulțumire începe să se manifeste în mai multe țări.

Secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat pentru Reuters că Pfizer a livrat doar 50% din volumul de vaccinuri planificat pentru săptămâna aceasta, iar cealaltă jumătate urmează să fie alocată gradual până la finalul lui martie. Oficialul român a precizat că ritmul livrărilor urmează să reintre în normal săptămâna viitoare.

Situația se repetă în mai multe state europene. Polonia se află într-o situație similară, după ce luni au ajuns doar 176.000 de vaccinuri, o scădere de aproape 50% față de cantitatea preconizată de autorități.

Campania de vaccinare este încetinită și în Cehia din cauza acestui motiv, chiar când se pregătea să înceapă administrarea celei de a doua doze. Întârzierea livrărilor va duce și la o reduce a numărului de programări pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni, susține ministrul ceh al Sănătății. Pfizer a scăzut cu 15% livrarea în această săptămână și se așteaptă o reducere cu 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să facă declarații pe acest subiect. Săptămâna trecută, cele două companii au anunțat o reducere a livrărilor în perioada în care își întăresc capacitatea de producție în Europa.

Oficialii din Norvegia au anunțat că vor continua să administreze doze din vaccin din stocul de urgență.

Italia a amenințat cu acțiuni legale împotriva Pfizer, după ce a fost anunțată că va primi mai puține vaccinuri.

Autoritățile din Ungaria au dat undă verde pentru folosirea vaccinurilor Sputnik V și de la Astra Zeneca și negociază cu China pentru achiziția unui nou vaccin.

Probleme cu livrarea vaccinurilor se înregistrează și în Canada și Elveția.

Îți mai recomandăm Întârzieri la livrarea vaccinului. Italia vrea să dea în judecată Pfizer