Netanyahu: „Agenția ONU pentru palestinieni trebuie să se închidă”. Avioanele israeliene bombardează Gaza

Soldați israelieni acționând în orașul Khan Younis, Gaza. Ianuarie 2024.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a cerut ONU să închidă operațiunile agenției pentru refugiați din Gaza, după ce a acuzat personalul UNRWA că a fost implicat în atacul Hamas din 7 octombrie. Forțele israeliene continuă să lovească Gaza pe fondul negocierilor asupra unui armistițiu temporar.

Israelul a acuzat o parte din personalul UNRWA de implicare în asaltul Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului, care a declanșat războiul din Gaza. Zeci de țări donatoare, inclusiv Statele Unite sau Regatul Unit, au întrerupt finanțarea în așteptarea unei investigații. Agențiile umanitare spun că încheierea operațiunilor UNRWA ar distruge eforturile umanitare din Gaza devastată.

Palestinienii au acuzat Israelul că falsifică informații pentru a afecta agenția UNRWA, care a fost înființată pentru a ajuta refugiații războiului la fondarea Israelului în 1948 și de la care mai mult de jumătate din populația Fâșiei Gaza așteaptă pentru asistență zilnică.

„Este timpul ca comunitatea internațională și ONU însăși să înțeleagă că misiunea UNRWA trebuie să se încheie”, a declarat Beniamin Netanyahu delegaților ONU aflați în vizită, potrivit unui comunicat al biroului său.

El a spus că UNRWA ar trebui înlocuită cu alte agenții de ajutorare „dacă vrem să rezolvăm problema din Gaza așa cum intenționăm să facem”.

Premierul Israelian, Beniamin Netanyahu, a cerut oprirea activităților umanitare ale UNRWA în Gaza.

SUA a transmis că agenția ONU pentru refugiați palestinieni trebuie să facă „schimbări fundamentale” înainte ca Washingtonul să reia plățile pentru activitatea UNRWA.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus că aceste revizuiri trebuie să privească felul în care agenția își gestionează personalul:

„Trebuie să ne asigurăm că persoanele care comit acte criminale, cum ar fi aceste 12 persoane, sunt trase la răspundere imediat, astfel încât UNRWA să poată continua munca esențială pe care o face”.

SUA și alte state occidentale au oprit finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni după ce Israelul a acuzat angajați ai agenției că au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie.

ONU a început o anchetă internă și a concediat câțiva angajați suspectați.

Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris UNRWA drept „coloana vertebrală a tuturor răspunsurilor umanitare din Gaza” și a făcut apel la toate țările să „garanteze continuitatea activității UNRWA de salvare a vieții”.

Îți mai recomandăm Guterres: ONU va pedepsi angajații implicați în „teroare”. România se declară îngrijorată de acuzații

Antonio Guterres este și ținta solicitărilor Israelului de a demisiona din funcția secretar general ONU.

O mare parte din Fâșia Gaza, dens populată, a fost devastată de aproape patru luni de bombardamente israeliene. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost alungați din locuințe.

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că 26.900 de palestinieni au fost uciși - inclusiv 150 în ultimele 24 de ore - până acum în războiul declanșat după ce luptătorii Hamas au atacat orașele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 și luând 253 de ostatici.

Pe măsură ce sistemul de sănătate se deteriorează, medicii palestinieni spun că au format puncte medicale de teren pentru a ajuta la atingerea liniilor frontului, deoarece tratarea răniților din Khan Younis a devenit din ce în ce mai dificilă pe fondul luptelor de stradă și al loviturilor de artilerie.

Îți mai recomandăm Oficial ONU: „Foametea din Gaza e inevitabilă”

Proiect de armistițiu

Hamas, grupul militant palestinian care conduce Gaza, studiază o propunere de armistițiu care prevede eliberarea tuturor ostaticilor rămași capturați pe 7 octombrie. Hamas a cerut încetarea ofensivei israeliene.

Ambasadorul SUA la ONU a cerut Hamas să accepte propunerea, spunând că va permite intrarea în Gaza a mai multor alimente, apă și medicamente vitale.

„(Hamas) poate continua să sape tuneluri, să-și planifice următorul atac, să folosească civilii și infrastructura civilă ca scuturi umane sau poate depune armele și accepta propunerea de eliberare a fiecărui ostatic", a declarat Linda Thomas-Greenfield la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Discuțiile despre încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor vin pe fondul temerilor tot mai mari privind extinderea conflictului din Orientul Apropiat.

Rebelii Houthi din Yemen, aliniați Iranului, au declarat că vor continua să atace navele de război americane și britanice din Marea Roșie ca semn de solidaritate cu palestinienii aflați sub asediu în Gaza.

Cel mai recent, Houthi a transmis miercuri că au atacat o navă navă comercială americană în Golful Aden, la câteva ore după ce au tras rachete asupra distrugătorului Gravely al Marinei SUA.

Tot miercuri, Statele Unite au lovit 10 drone din Yemen care ar fi urmat să fie lansate, potrivit unui oficial american citat de Reuters.

Relațiile dintre SUA și Iran sunt tensionate după moartea a trei soldați americani într-un atac cu dronă în Iordania.

Oficialii americani îl învinovățesc pe militanții susținuți de Iran. Washingtonul nu a prezentat încă felul în care va răspunde atacului. Iranul a negat orice implicare în atacul din Iordania și a avertizat că va răspunde oricărei amenințări.

Îți mai recomandăm Hamas studiază oferta de armistițiu în Gaza