New York Times: Barajul Kahovka a fost distrus de Rusia

O imagine din satelit a barajului Nova Kahovka înainte de prăbușirea acestuia, 28 mai 2023. Maxar Technologies/Handout via REUTERS.

Probe adunate de New York Times sugerează că distrugerea imensului baraj Kahovka, situat într-o zonă controlată de ruși a Ucrainei, a rezultat dintr-o explozie declanșată de Rusia.

Citând ingineri și experți în explozivi, ziarul a titrat vineri că ancheta sa a găsit dovezi care sugerează că o încărcătură explozivă dintr-un pasaj care trecea prin baza de beton a barajului a fost detonată, distrugând structura pe 6 iunie.

„Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost paralizat de o explozie declanșată de partea care îl controlează: Rusia”, a scris NYT.

Separat, o echipă de experți juridici internaționali care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor a declarat vineri, în concluziile preliminare, că este „foarte probabil” că prăbușirea din regiunea Ucrainei Herson să fi fost cauzată de explozibili plantați de ruși.

Kremlinul acuză Kievul că a sabotat barajul hidroelectric, care deținea un rezervor de dimensiunea Marelui Lac Sărat al SUA, pentru a întrerupe o sursă cheie de apă pentru Crimeea și pentru a distrage atenția de la o contraofensivă „firavă” împotriva forțelor ruse.

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul din era sovietică, aflat sub controlul Rusiei încă din primele zile ale invaziei sale din 2022, dezlănțuind inundații pe o mare parte a câmpului de luptă, distrugând terenurile agricole și întrerupând alimentarea cu apă a civililor.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile despre cauza exploziei.

The Times a citat inginerii spunând că doar o examinare completă a barajului după scurgerea apei din acesta poate stabili succesiunea evenimentelor care duc la distrugere.

„Eroziunea de la apa care pătrunde prin porți ar fi putut duce la o defecțiune dacă barajul ar fi fost proiectat prost sau betonul nu era standard, dar inginerii au considerat că acest lucru este puțin probabil”, a spus ziarul.

Sursă: Reuters.