3 minute | Bani pentru Ucraina. Previziuni negre pentru alegerile europene. Cîrstoiu, candidatul coaliției la Primăria Capitalei

UE încurajează cetățenii europeni să voteze - însă mai mulți ca niciodată ar putea alege partide de extremă dreaptă în scrutinul din iunie.

Un val de susținere financiară a statelor UE pentru Ucraina. Se pare că europenii vor vota mai mult pentru extremiști. Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria București.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Statele europene își arată, cu banii jos, susținerea pentru Ucraina.
  • Noi previziuni înaintea alegerilor europene arată un Parlament cu mai mulți extremiști și cu mai puțini Verzi.
  • Coaliția de guvernare a numit un candidat comun pentru alegerile din București.

Susținerea pentru Ucraina

Aliații europeni anunță diverse tipuri de susținere financiară și militară pentru Ucraina, în timp ce soldații de pe front încă așteaptă ca SUA să aprobe pachetul de ajutoare militare de 60 de miliarde de dolari, blocat de luni întregi în Congres.

Câteva cifre, pe scurt, toate marcate de Kyiv Independent: 5 miliarde de euro în ajutoare militare aprobate de UE pe 18 martie, 412 milioane de euro din partea Belgiei, 500 de milioane de euro din partea Germaniei. Cehia va trimite sute de mii de obuze Ucrainei, potrivit The Guardian.

SUA au aprobat recent un pachet de ajutoare de 300 de milioane de dolari, însă toate acele arme ar ajuta doar câteva săptămâni, potrivit New York Times. La Ramstein, secretarul SUA pentru apărare, Lloyd Austin, a spus că miza este supraviețuirea Ucrainei și că Washingtonul este dedicat acestei cauze, chiar dacă nu pare.

Ucrainenii de pe front abia pot să-și mențină pozițiile, în lipsa muniției și a armelor promise mai ales de SUA, pe care europenii nu le pot suplimenta complet.

Mai mult, există un proiect de lege la nivel european care ar permite Ucrainei să se folosească de profiturile generate de activele rusești înghețate de UE - în jur de 3 miliarde de euro anual. Urmează și noi taxe pe produsele agricole importate din Rusia și Belarus, potrivit Reuters, precum și o coaliție Berlin-Varșovia care va trimite Ucrainei vehicule blindate.

Urmează și întâlnirea Consiliului European din 21-22 martie, unde liderii UE vor discuta din nou despre cum pot susține Ucraina. În context, Politico scrie despre cum UE nu vrea de fapt să vorbească despre aderarea Ucrainei.

Previziuni despre cine ar intra în Parlamentul European

În alegerile europene din iunie, Partidul Popular European (PPE) va rămâne cel mai mare din Parlamentul European, urmat de Socialiști și Democrați (S&D) - însă susținerea pentru extrema dreaptă va crește, în timp ce soarta Verzilor și Liberalilor este în cumpănă, arată un nou sondaj de la Euronews. Cei de la Euronews își prezintă rezultatele sondajului pe un site interactiv - cu precizarea că mai sunt trei luni și multe se pot schimba până atunci.

AUR ar putea câștiga opt din cele 33 de poziții de europarlamentari din partea României, în acest context, urmați de PSD cu opt sau nouă și PNL cu șapte sau opt. Potențialii europarlamentari AUR s-ar alătura în Parlamentul European grupului conservatorilor și reformiștilor (ECR), împreună cu premiera de extrema dreaptă de la Roma, Giorgia Meloni.

Predicțiile Euronews pentru europarlamentarii români. Creșterea în rândul grupului Conservatorilor și Reformiștilor s-ar datora AUR.

Alianța Forța Dreptei, validată marți, ar putea câștiga cinci locuri și partidul senatoarei proruse Diana Șoșoacă ar lua alte două.

Un ghid de știri înaintea alegerilor europene îl au și cei de la Politico.

Separat, un sondaj Euractiv preconizează că AUR va lua locul întâi în alegerile europene, în urma scandalurilor de corupție din jurul coaliției PSD-PNL. Ei spun că AUR ar putea câștiga 12 locuri în Parlamentul European.

Și experții de la ECFR se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige teren în alegerile din iunie, la fel și Geopolitical Monitor și Europe Elects. Politico arată cum extrema dreaptă câștigă susținători în rândul tinerilor pe TikTok.

Tinerii sunt un electorat pe care politicienii de la Bruxelles și-l doresc. Tinerii par însă mai degrabă neinteresați de alegeri (în așa măsură încât vicepreședintele Comisiei a rugat-o pe Taylor Swift să-i cheme pe tinerii europeni la vot). Ce și-ar dori totuși tinerii de la aleșii din Bruxelles, într-un studiu Make.org și al Tinerilor Federaliști Europeni.

Candidatul coaliției pentru Primăria București

Alianța PSD-PNL a numit candidatul comun la alegerile pentru Primăria Capitalei: medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar de Urgență din București, independent, fin al cuplului Băsescu. Mai multe poți citi pe site-ul Europa Liberă.

Un portret al lui Cîrstoiu, între familia cu legături politice și deciziile sale controversate la conducerea Spitalului Universitar, în G4Media. În HotNews, despre averea potențialului primar.

Cîrstoiu a ajuns marți și la sediul Guvernului, unde s-a întâlnit cu liderii filialelor partidelor din București, potrivit Digi24.

Cîrstoiu nu pare, însă, să aibă șanse prea bune dacă nu va propune bucureștenilor un program, spune pentru RFI directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

Coaliția a preferat un candidat independent, pe Cătălin Cîrstoiu (al doilea de la stânga).

De ținut minte este că există „în ultima perioadă o tendință a românilor de a simpatiza ceva mai mult cu persoane, personalități, candidați cu un profil independent, mai neutru de spectrul politic, de partidele politice, mai detașați de partidele politice. Și partidele, evident, simt acest curent și cred că acesta este unul din motivele principale pentru care au optat pentru doctorul Cîrstoiu”, spune Ștefureac.

Gabriela Firea, care ar fi dorit să candideze din nou pentru Primăria Bucureștiului, dar nu a fost susținută de niciun partid, va apărea pe lista coaliției pentru europarlamentare, scrie Libertatea. Împreună cu Sebastian Burduja, reprezentantul PNL, cei doi vor coordona campania electorală din București.

Mesajul Gabrielei Firea în urma acestui anunț, la HotNews. Tot pe subiectul Firea, Euronews prezintă din surse o potențială listă comună pentru europarlamentare.

Coaliția PSD-PNL urmează să stabilească lista de candidați pentru sectoarele 1, 2 și 5 din București, potrivit News.ro. Euronews prezintă pe scurt posibilii candidați.

Alte subiecte:

  • Fix când NATO are nevoie de ei, soldații din Europa își dau demisia în număr mare. Mai multe în Politico. În România, Ministerul Apărării a scos la concurs 5.000 de posturi de soldați în februarie, pentru care au aplicat 6.300 de candidați, anunță Libertatea.
  • Fostul primar din Baia Mare și fugar în Germania, Cătălin Cherecheș, a fost extrădat marți seară în România. Detalii în Spotmedia.
  • The Guardian scrie despre un lucru important pentru mulți români: magneții de frigider, cumpărați în vacanță sau primiți drept suvenir, care ar fi amintiri mai importante chiar și decât pozele.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Săptămâna e pe jumătate încheiată. Spor în continuare,

Sabina