3 minute | Ziua alegerilor în SUA. Dezlegarea politicienilor moldoveni și clericilor ucraineni de Moscova. Apatia tinerilor alegători

Deși întreaga planetă va urmări procesul electoral din SUA, e posibil ca rezultatele să vină peste doar câteva zile, din unele state care numără mai încet sau unde corectitudinea votului este disputată.

Întreg globul privește cu anxietate către SUA, în ziua alegerilor. Moldova și Ucraina înlătură un alt strat rusesc, din politică și religie. Tinerii nu se simt reprezentați de candidații la președinție.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Astăzi au loc alegerile prezidențiale din SUA, o cursă extrem de strânsă.
  • Periferiile Rusiei fug care-ncotro: Moldova se uită înspre Occident, în timp ce preoții din Ucraina trebuie să taie legăturile cu Moscova.
  • Tinerii consideră, în mare proporție, că politicienii care candidează la prezidențiale nu-i reprezintă.

Ziua alegerilor în SUA

Întreaga lume își ține suflarea: alegerile prezidențiale din SUA sunt astăzi. Ele vor continua până miercuri dimineață, ora României. Rezultatele finale nu vor apărea de mâine, decât dacă sunt detașate. Or, sondajele de opinie arată o cursă crâncenă în așa-numitele swing states, statele indecise care ar putea înclina balanța.

Mai fiecare site de știri va ține un live-blog pe parcursul zilei alegerilor. Cred că ai observat, acestea sunt din ce în ce mai folosite în ultimii ani; sincer, nu e niciun mod mai bun de a fi la curent cu evenimentele dintr-o astfel de zi. Ți-l recomand, desigur, pe cel pe care-l vom ține noi, la Europa Liberă, începând de la amiază.

Apoi, în spiritul liberului acces la informație, recomand site-urile de știri internaționale care nu au un paywall, pe care le poate accesa oricine: Reuters, ABC, NBC, BBC, The Guardian.

Ocazional cu paywall - dar merită, pentru calitatea jurnalismului, sunt „greii” de la New York Times, Politico, Washington Post, Wall Street Journal.

Ambasadele SUA din întreaga lume, care organizau de obicei evenimente speciale cu ocazia alegerilor și le urmăreau în direct, au renunțat la festivitățile din alți ani, conform Politico.

Milioane de americani încă nu știu să voteze. Decizia celor din swing states poate afecta viitorul NATO și chiar soarta războiului din Ucraina.

În ziua de dinaintea alegerilor, americanii erau îngrijorați, scriu Reuters și New York Times, iar Washingtonul își întărea securitatea. NBC surprinde starea alegătorilor nehotărâți, iar Reuters explică principalele falii care dezbină electoratul american.

Nici măcar miliardarii nu vor să se mai implice în alegeri, de frică să nu susțină candidatul greșit. Warren Buffett refuză să susțină un candidat, iar Jeff Bezos a împins publicația pe care o deține, Washington Post, să nu sprijine un candidat. În schimb, Elon Musk s-a implicat de partea lui Trump, însoțindu-l la mai multe mitinguri politice, inclusiv la cel de la Madison Square Garden (care a semănat izbitor cu mitingul naziștilor din aceeași locație, din 1939).

Rezultatul acestor alegeri poate schimba lumea, nu doar SUA. Europa Liberă scrie despre impactul alegerilor din SUA asupra Europei, Ucrainei și Iranului.

Acum, rămâne doar de urmărit.

Dezlegarea Moldovei de politica Moscovei și a Ucrainei de ortodoxia rusească

Moldova a sărbătorit luni, în ciuda diviziunilor, victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.

Diaspora a întors rezultatul alegerii în favoarea lui Sandu - motiv pentru care socialiștii nu vor să recunoască rezultatele de peste hotare, iar China și Rusia n-au felicitat-o pe câștigătoare. Laude au venit, în schimb, de la liderii internaționali, în timp ce presa străină a răsuflat ușurată. Parcursul european al Moldovei continuă.

În podcastul „Reporterii”, colegii de la Europa Liberă Moldova discută despre cele trei lucruri rare care s-au întâmplat în noaptea alegerilor.

Moldova și Ucraina trec prin procese diferite, dar simultane de de-rusificare, tăind acum legăturile politice și religioase cu Moscova.

În Ucraina, preoții mai au la dispoziție câteva luni pentru a-și tăia legăturile cu Patriarhia de la Moscova - parlamentul de la Kiev a hotărât în august să nu mai permită colaborarea niciunei organizații religioase din țară cu Biserica Ortodoxă Rusă. Aceasta din urmă este printre cei mai mari susținători ai politicilor lui Vladimir Putin.

Europa Liberă scrie despre decizia cu care se confruntă preoții români din Ucraina - dacă să treacă la Biserica Autocefală a Ucrainei sau să insiste în legăturile cu Moscova. Varianta de mijloc, trecerea lor la Biserica Ortodoxă Română, nu le este permisă.

Tinerii nu rezonează cu campania la prezidențiale. Schemele politice continuă

Recorder discută cu tinerii alegători despre apatia lor față de alegerile prezidențiale: mulți spun că niciun candidat nu-i reprezintă.

Panorama explică așteptările politice ale tinerilor și prezintă oferta celor două mici partide progresiste din țară (amintesc aici și articolul din PressOne, de acum o lună: Se poate reforma PSD?).

În podcastul celor de la HotNews, Silviu Istrate (Faiăr), unul dintre cei mai cunoscuți influenceri din sfera politică, explică de ce politicienii nu vorbesc limba tinerilor.

Mulți tineri care se uită înspre afișele electorale nu văd o persoană care să le reprezinte interesele sau care să aibă propuneri pentru lucrurile pe care le consideră cele mai importante.

În timp ce presa se întreabă cum poate fi abordată prăpastia dintre politicieni și tineri, politicienii nu se preocupă cu astfel de întrebări, ci își continuă planurile.

Candidatul Marcel Ciolacu și-a anunțat premierul ideal, pe Ilie Bolojan, scrie HotNews.

Se pare că, oricine este ales, va ieși Bolojan premier: atât USR cât și PNL și-au declarat intenția de a-l aduce pe liberal de la Bihor, la Palatul Victoria, conform G4Media. Deocamdată, Bolojan ar fi „promis” doar unei guvernări PNL, explică Rareș Bogdan, citat de News.ro.

G4Media analizează strategia lui Ciolacu.

Alte subiecte:

  • Systema, redacția rusă de investigații a Europei Libere, a obținut prima propunere de pace a rușilor pentru războiul din Ucraina, datată martie 2022. Documentul sugerează că intențiile Rusiei sunt de a neutraliza Ucraina ca stat independent.
  • Wall Street Journal scrie despre două dispozitive trimise cu DHL, care au luat foc. Se pare că acestea ar fi fost parte a unei campanii de sabotaj rusesc, iar intenția era să testeze plantarea dispozitivelor explozibile în zboruri către America de Nord.
  • Premierul maghiar Viktor Orban le spune celor care zic că în România e mai bine ca în Ungaria „să se mute”, scrie Politico.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina