3 minute | Biden închide granița SUA-Mexic. Presiune internațională pe Netanyahu. Modi câștigă alegerile din India

Președintele SUA, Joe Biden, a decis să închidă parțial granița cu Mexicul pentru a preveni intrarea migranților care cer azil.

Statele Unite își închid granița cu Mexic din cauza migranților ilegali. SUA și UE vor ca premierul israelian Netanyahu să accepte un armistițiu, iar Narendra Modi rămâne premierul Indiei.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Președintele american Joe Biden a aprobat un ordin executiv care închide temporar frontiera cu Mexicul, din pricina numărului mare de migranți care trec ilegal granița.
  • SUA și UE pun presiune pe premierul israelian Beniamin Netanyahu să accepte un plan de încetare a focului în Gaza.
  • În India, premierul Narendra Modi se îndreaptă spre al treilea mandat după ce partidul său a câștigat alegerile parlamentare.

Biden închide granița cu Mexicul

Președintele american Joe Biden instituie, printr-un ordin executiv aprobat marți, ca SUA să-și închidă parțial granița cu Mexicul începând de la miezul nopții. Grănicerii vor putea închide noaptea frontiera atunci când trec ilegal numere mari de migranți și vor putea expulza migranții pe care îi prind, pentru ca aceștia să nu solicite azil, transmite Reuters.

Mai mult, scrie Politico, migranților le va fi interzisă intrarea în SUA în următorii cinci ani și ar putea fi chiar urmăriți penal. Legea americană permite oricărei persoane de pe teritoriul american să solicite azil, chiar dacă a intrat ilegal în țară, punctează CBS. Experții din domeniul imigrației consultați de LA Times spun că măsura este ilegală și că generează un precedent periculos.

Conform CNN, granița se închide atunci când autoritățile înregistrează peste 2.500 de treceri ilegale - în ultimele zile, grănicerii au arestat în jur de 4.000 de migranți pe zi.

Decizia lui Biden de a închide granița este o măsură mai degrabă apropiată de cele luate de predecesorul său, Donald Trump.

AP explică simplu: atunci când oficialii americani consideră că granița este copleșită, SUA nu vor mai permite deloc intrarea refugiaților. „Această măsură ne va ajuta să preluăm controlul asupra graniței”, a justificat Biden.

Conform New York Times, este o alegere dramatică pentru a opri intrarea migranților și a refugiaților, o concesie politică făcută republicanilor și pentru a atrage alegătorii care se opun migrației. Este și o contradicție directă cu promisiunile electorale din 2020, când Biden a promis să reducă din politicile restricționiste ale lui Donald Trump.

În rândul propriului său partid, democrații nu au putut decât să-l critice pe Biden sau să ofere sprijin palid pentru măsurile propuse de acesta, conform Politico și The Guardian. Republicanii spun că măsura nu este suficient de puternică, potrivit NBC.

Presiunea asupra lui Netanyahu

Presiunea internațională asupra premierului israelian Beniamin Netanyahu este în creștere, după ce SUA și UE au ajuns să susțină un plan de armistițiu în trei faze. Mai multe despre planul de pace al lui Biden, aproape identic cu propunerile agreate în trecut de Hamas, dar respinse de Israel, la Al Jazeera.

Americanii pun acum presiune pe guvernul de la Tel Aviv să accepte propunerea, conform Politico. Doi miniștri israelieni de extremă dreapta amenință că vor demisiona și vor răsturna guvernul dacă Netanyahu acceptă planul, scrie CNN.

După luni întregi în care SUA au blocat rezoluțiile pe tema încetării focului la ONU, acum Washingtonul roagă Consiliul de Securitate al ONU să-i susțină planul, scrie Euronews.

Consiliul European a declarat, marți seară, că susține planul lui Biden.

Chiar și în Israel, mii de oameni ies în stradă pentru a cere ca Netanyahu să renunțe la război și să negocieze întoarcerea ostaticilor. Premierul israelian a refuzat de repetate ori acorduri care ar presupune returnarea ostaticilor.

Mai mult, Biden a declarat pentru Time că „există toate motivele pentru ca oamenii să tragă această concluzie”, când a fost întrebat dacă Netanyahu prelungește războiul din Gaza din propria sa ambiție politică și pentru a evita problemele pe care le avea cu legea înaintea războiului. Popularitatea lui Netanyahu, deja scăzută înainte de 7 octombrie, este în cădere liberă, punctează The Guardian.

Atitudinea radical schimbată a lui Biden îi pune credibilitatea sub semnul întrebării, consideră Financial Times.

În Gaza, numărul morților trece de 36.550, iar armata israeliană rănește și ucide zeci de oameni în fiecare zi. Cel puțin 11.000 de persoane au nevoie urgentă să fie transferați în alte țări pentru intervenții medicale, ajutoarele umanitare sunt reduse la minim și instalațiile de desalinizare se închid în lipsa combustibilului, arată Middle East Eye.

Modi câștigă alegerile din India

Premierul Narendra Modi a câștigat al treilea mandat la conducerea Indiei, în urma alegerilor din cea mai mare democrație din lume. Potrivit Reuters, partidul lui Modi și-a pierdut majoritatea absolută din parlament pentru prima oară în ultimii zece ani și, în alegerile regionale, este nevoit să apeleze la aliați în coaliții.

Partidul său, BJP, a câștigat doar 240 din cele 543 de posturi de parlamentar, cu mult sub ținta de 400, conform BBC, în timp ce opoziția a câștigat 235. New York Times scrie că noua dependență de aliați îl face pe Modi să nu mai pară atotputernic.

Opoziția semnalează că, sub conducerea extrem de populară a lui Modi, țara se îndreaptă într-o direcție autoritară. The Guardian scrie despre succesul surprinzător al coaliției din opoziție, care a inclus peste 20 de partide.

Premierul indian Narendra Modi a reușit să câștige un al treilea mandat, însă nu mai are aceeași majoritate confortabilă în legislativul țării.

Modi promite să aducă și mai multă dezvoltare economică, de data aceasta într-o direcție mai verde, iar New York Times scrie despre provocările ce-l așteaptă în următorii cinci ani în ceea ce privește clima. Mai mult, guvernul său este criticat pentru inflație, rata mare de șomaj și o reformă controversată a armatei, scrie BBC.

Alegerile din India, unde peste 640 de milioane de oameni au votat, au avut loc pe parcursul a șase săptămâni și în timpul unui val extrem de căldură.

Alte subiecte:

  • La București, continuă reacțiile după publicarea unui așa-zis document al Securității, care ar arăta că Nicușor Dan și-ar fi turnat colegii și profesorii. CNSAS spune că documentul nu a fost eliberat de ei. Detalii la Europa Liberă.
  • Politico publică o analiză a strategiei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema politicilor climatice.
  • La BBC, prima dezbatere live între premierul britanic Rishi Sunak și liderul laburist Keir Starmer, înaintea alegerilor din iulie.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.