Soluția celor două state. Responsabilitatea pentru protestele fermierilor. Ucraina schimbă legea cetățeniei

Armata israeliană atacă spitalele din Fâșia Gaza, în timp ce oficialii israelieni refuză să negocieze o soluție care să includă existența unui stat palestinian.

UE cere Israelului să recunoască un stat palestinian - Israelul refuză. Responsabilitatea pentru protestele fermierilor și transportatorilor, între politicienii care n-o doresc și cei care n-o pot obține. Ucraina va recunoaște dubla cetățenie și vrea să-și apropie teritoriile din afara granițelor.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Miniștrii de Externe din UE insistă pe soluția celor două state pentru a rezolva conflictul istoric dintre Israel și Palestina. Israelienii refuză vehement.
  • Politicienii români caută responsabilitatea pentru protestele fermierilor și transportatorilor.
  • Ucraina vrea să se apropie de teritoriile sale istorice care sunt acum în Rusia și să ofere cetățenie dublă celor din diaspora.

Soluția celor două state, contestată între UE și Israel

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, s-a aflat luni la Bruxelles pentru o întâlnire diplomatică pe tema războiului din Gaza. Oficialii UE au căutat o soluție de lungă durată pentru conflictul dintre Israel și Palestina, care a început cu decenii înaintea războiului împotriva Hamas, scriu cei de la France24, și s-au întâlnit separat cu reprezentanții Autorității Palestiniene și cu mai mulți miniștri de Externe din țările arabe.

Katz a respins soluția celor două state, în linie cu poziția premierului Beniamin Netanyahu. În ultimele zile, Netanyahu a respins și ideea retragerii armatei israeliene din Gaza la schimb cu ostaticii ținuți de Hamas, rezumă New York Times.

Miniștrii de Externe din UE au cerut existența unui stat palestinian drept condiție pentru negocierile viitoare, potrivit Euronews.

Katz le-a prezentat oficialilor europeni un plan prin care palestinienii ar fi puși pe o insulă artificială în Marea Mediterană, potrivit surselor The Guardian, după care a prezentat o idee pentru transport regional și a ignorat întrebările jurnaliștilor.

Israelul a lansat o nouă ofensivă asupra orașului Khan Younis, din sudul Gazei. Ei au lansat atacuri asupra a două spitale și asupra sediului Crucii și Semiluniei Roșii.

Propunerea lui Katz și faptul că el a ignorat complet discuțiile despre pace ar fi șocat reprezentanții UE. Diplomatul-șef al UE, Josep Borrell, a spus că reprezentantul Israelului nu s-a angajat deloc în discuțiile de pace.

„Ce alte soluții mai au? Să expulzeze toți palestinienii? Să-i omoare pe toți?”, a întrebat Borrell, citat de AP.

Times of Israel scrie că Ministerul de Externe israelian neagă existența unui astfel de plan.

Separat, premierul interimar al Olandei, Mark Rutte, ar fi restricționat unele informații despre Israel și Gaza, în încercarea de a rămâne în grațiile americanilor și de a fi susținut de ei la candidatura pentru șefia NATO. Știrea inițială, în NRC și în engleză, pe scurt, în NL Times.

Protestele fermierilor și transportatorilor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va cere marți demisia comisarului european pentru Agricultură dacă nu va agrea derogarea unor standarde de mediu, cerută de fermieri. Mai multe în Europa Liberă.

Europarlamentarul REPER Alin Mituță spune că, prin acest gest, ministrul „pasează către Bruxelles responsabilitatea pentru incompetența sa”.

PNL a fost acuzat de PSD că i-a lăsat de izbeliște în negocierile cu fermierii. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a respins această acuzație. Răspunsul său, pe News.ro.

Fostul ministru al Mediului din partea UDMR, Tanczos Barna, a precizat pentru Euronews că „s-au făcut promisiuni care trebuie onorate”.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune la Digi24 că a aprobat cererea pentru protestul de duminică la care s-a prezentat un singur tractor.

Piața Constituției va rămâne blocată și marți, punctează Agerpres. Potrivit HotNews, protestul aprobat va continua pentru că primarul Capitalei nu a reușit să-l convingă pe organizator să renunțe. Acesta ar fi un apropiat al senatoarei proruse Diana Șosoacă.

„A fost o încercare de politizare care nu a mers”, consideră primarul general al Bucureștiului.

În G4Media, despre eșecul lui George Simion și al Dianei Șoșoacă de a acapara protestele fermierilor și transportatorilor.

Ucraina își extinde perspectiva despre popor și teritorii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va propune o schimbare la legea cetățeniei ucrainene, modificări care ar permite cetățenia multiplă, statut care acum nu le este permis ucrainenilor. Proiectul ar permite oricărei persoane de origine ucraineană și descendenților lor să obțină cetățenie ucraineană - mai puțin cetățenii ruși.

Ucrainenii fugiți din țară de război și-ar putea păstra astfel cetățenia în același timp ce dobândesc una nouă, iar soldații străini care luptă pentru Ucraina ar putea dobândi și ei cetățenie, punctează RFE/RL.

Zelenski a semnat, luni, un act prin care cere protejarea istoriei și culturii ucrainenilor care au locuit de-a lungul istoriei în teritoriile deținute în prezent de Rusia. Actul face referire la oamenii cu origini ucrainene din regiunile Kuban, Starodubșcina și Slobojanșcina, potrivit Ukrainska Pravda.

Cu doar două zile înaintea deciziei lui Zelenski, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Ucraina nu este un stat suveran și că se află sub controlul SUA.

El ar fi propus ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, idee pe care Ministerul ucrainean de Externe a respins-o. Fico se va întâlni miercuri cu omologul său ucrainean, căruia îi va spune că se opune aderării Ucrainei la NATO, potrivit Euractiv.

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei continuă. În dimineața de marți, un nou atac cu rachete asupra Kievului și Harkovului a ucis cinci oameni și rănit alți 40.

Autoritățile ucrainene au confiscat peste 260 de proprietăți ale rușilor din țară, de la începutul războiului, inclusiv întreprinderi și clădiri rezidențiale, conform Kyiv Independent. Cu doar câteva zile înainte, la Forumul de la Davos, BBC scrie că Zelenski a cerut ca miliardele de dolari înghețate din conturile rușilor să fie alocați Ucrainei pentru reconstrucție.

În Rusia, în schimb, criticii guvernului riscă să li se confiște banii și proprietățile, scrie The Guardian.

La Bruxelles, se caută soluții pentru a susține în continuare Ucraina. Statele membre ar putea contribui la un fond militar de 20 de miliarde de euro, potrivit documentelor interne obținute de Wall Street Journal.

Alte subiecte:

  • Autoritățile britanice au fotografiat transporturile de arme nord-coreene către Rusia. Mai multe detalii în The Guardian.
  • În Politico: Jumătate din angajații de la Banca Centrală Europeană consideră că președinta Christine Lagarde are o performanță proastă. Ei spun că Lagarde se amestecă în politică și că se folosește de BCE pentru a-și servi propriile interese.
  • În PressOne, un interviu cu un expert despre regenerarea urbană a României - ce se poate și ce nu se poate face, cine trebuie să se implice și ce poate învăța România din experiența statelor vecine.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina