3 minute | Lista PSD-PNL pentru europarlamentare. Bosnia poate începe să negocieze aderarea la UE. SUA vor cere încetarea focului în Gaza

Gabriela Firea ar putea deveni, din vară, europarlamentar. Ea spune că a primit poziția pe liste datorită muncii sale, nu ca premiu de consolare pentru că a pierdut șansa de a candida la Primăria Capitalei.

Candidatul de top PSD-PNL se retrage de pe lista pentru Bruxelles. Liderii UE vor negocia aderarea Bosniei. SUA vor cere încetarea focului în Gaza.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Coaliția PSD-PNL a publicat lista de candidați pentru alegerile europene. În ultimul moment, primul candidat de pe listă s-a retras.
  • Liderii europeni reuniți la Bruxelles dau undă verde Bosniei pentru negocierile de aderare la UE, cer o industrie a apărării mai puternică și promit că vor ajuta în continuare Ucraina.
  • SUA vor cere la ONU încetarea focului în Fâșia Gaza, într-o schimbare semnificativă de strategie față de ultimele șase luni.

Lista PSD-PNL la europarlamentare, fără candidatul de pe prima poziție

Coaliția PSD-PNL, care va candida la europarlamentare cu o listă comună, încă nu a reușit să anunțe oficial o listă după ce candidatul-vedetă care deschidea lista s-a retras.

Ramona Chiriac a anunțat joi că se va retrage din cursă din motive personale. Ea renunțase anterior la funcția de șef al Reprezentanței Comisiei Europene la București pentru a candida. Detalii la Europa Liberă.

Întrebată de HotNews dacă ar fi cerut funcția de comisar european la schimb cu poziția de cap de listă, Chiriac a spus că „nu am cerut nimic”.

Ramina Chiriac este diplomat de carieră și a condus Reprezentanța Comisiei Europene în România între 2021 și 2024.

Lista coaliției, așadar, a fost lansată cu retragerea Ramonei Chiriac în ultimul moment, motiv pentru care este posibil ca aceasta să nu fie cea definitivă. Digi24 spune pe baza relatării unor surse politice că nu se va alege un candidat nou, ci va deschide lista ori Mihai Tudose, ori Rareș Bogdan. „Nu mă grăbesc să iau niciun fel de decizie, analizăm și în funcție de ce elemente de concretețe avem vom lua o decizie”, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Lista comună PSD-PNL se bazează pe principiul fermoar, unde locurile se alternează între cele două partide. Candidații sunt, potrivit Mediafax: Mihai Tudose (PSD), Rareș Bogdan (PNL), Gabriela Firea (PSD), Dan Motreanu (PNL), Claudiu Manda (PSD), Adina Vălean (PNL), Victor Negrescu (PSD), Daniel Buda (PNL), Vasile Dîncu (PSD), Maria Grapini (PSD), Siegfried Mureșan (PNL), Gheorghe Cîrciu (PSD), Mircea Hava (PNL), Dragoș Benea (PSD), Gheorghe Falcă (PNL), Virgil Popescu (PNL), Dan Nica (PSD), Alexandru Muraru (PNL), Mara Mareș (PNL).

Gabriela Firea, care a fost pusă pe lista pentru europarlamentare deoarece coaliția n-a vrut să o susțină drept candidat la Primăria Capitalei, spune că „nu a fost nici premiu de consolare, nu a fost nici premiu de împăcare, nu a fost altceva decât o recunoaștere a muncii mele politice, administrative”.

Titus Corlățean ar fi trebuit să ocupe poziția 15 pe listă, dar l-a refuzat, conform G4Media. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, și Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ar fi vrut amândouă să candideze, însă au fost rugate să rămână în posturile din Guvern, potrivit HotNews.

Separat, a apărut sondajul IRES realizat pentru inițiativa Tinerii Votează: jumătate din tinerii români au încredere în UE, mai mulți decât în Biserică - în timp ce 95% nu au încredere în partidele politice din România. Doar 8% dintre tineri consideră că europarlamentarele sunt importante.

Liderii europeni deschid negocierile de aderare cu Bosnia

Liderii europeni au căzut de acord să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina, anunță Euronews. Țara din Balcani ajunge astfel pe aceeași treaptă cu Moldova în parcursul de aderare.

La Bruxelles are loc joi și vineri întâlnirea periodică a șefilor de stat europeni, în cadrul Consiliului European. Întregul parcurs al zilei de joi, pe live blog-ul Politico.

Unul dintre principalele subiecte este sprijinul militar pentru Ucraina, despre care poți citi la colegii de la Europa Liberă Moldova. Liderii europeni au discutat și despre întărirea economiei de război a UE printr-un controversat împrumut comun, scrie Euronews. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că ar susține crearea unui post special de comisar pentru industria apărării în cadrul următoarei Comisii care se va schimba după alegerile europene.

Liderii europeni participă, pe 21-22 martie, la Consiliul European.

Ungaria se opune unui aranjament prin care Ucraina ar primi profiturile din activele rușilor sancționați, înghețate în UE de la începutul războiului - țările UE au discutat acest subiect, dar nu au ajuns încă la nicio decizie, ci doar la un acord de principiu, potrivit The Guardian.

Președintele Klaus Iohannis a spus că sprijinul acordat de guvernul de la București, Ucrainei, va rămâne secret, pe motiv că aceste informații ar fi utile Rusiei. România nu a dezvăluit niciodată informații despre ajutorul militar oferit Ucrainei, punctează HotNews.

Înaintea Consiliului, la un eveniment separat, tot la Bruxelles, liderii a unsprezece țări UE - inclusiv România - au semnat o declarație comună în favoarea energiei nucleare, potrivit Euronews.

SUA vor cere încetarea focului în Gaza

Statele Unite vor cere astăzi, în cadrul ONU, încetarea imediată și susținută a focului în Gaza și vor propune Consiliului de Securitate un vot asupra negocierilor ostaticilor israelieni ținuți de Hamas, potrivit Reuters.

Este o schimbare semnificativă pentru SUA, cei mai puternici susținători ai Israelului, scrie The Guardian - însă americanii nu renunță complet la condiția ca ostaticii să fie eliberați înainte ca focul să poată înceta. New York Times punctează că americanii se împotrivesc și unui atac de anvergură în Rafah, despre care vorbește de săptămâni bune premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Congresul american a propus un nou buget care ar tăia complet fondurile pentru agenția UNRWA, potrivit Al Jazeera. Înainte de acuzațiile Israelului cum că angajații UNRWA ar fi contribuit la atacul Hamas din 7 octombrie, acuzații care nu au putut fi dovedite până la acest moment, SUA erau principalii donatori pentru agenția ONU din Gaza.

Mai mult de o treime din toate clădirile din Gaza au fost distruse în decursul celor șase luni de război.

Middle East Eye avertizează că, dacă SUA nu vor pune piciorul în prag, vor fi târâte într-un război regional.

Liderii europeni reuniți la Bruxelles au cerut și încetarea focului în Gaza și cer Israelului să respecte dreptul umanitar internațional.

Între timp, 35% dintre clădirile din Gaza au fost distruse și numărul morților ajunge la 32.000. Organizația Mondială a Sănătății spune că foametea este iminentă - o catastrofă despre care The Guardian amintește că este creată de israelienii care au blocat accesul ajutoarelor umanitare, cu consimțământul Statelor Unite.

Alte subiecte:

  • SUA lansează un proces antitrust împotriva Apple, spunând că au acaparat clienții într-o măsură care-i ține dependenți de produsele lor. Mai multe detalii în New York Times.
  • Un spital american a efectuat cu brio primul transplant al unui rinichi de porc modificat genetic într-un pacient, un bărbat de 62 de ani care suferea de boli renale grave. Mai multe pe site-ul spitalului.
  • În PressOne, despre cum un cazino online încearcă să încurajeze româncele să joace la păcănele, sub pretextul că ar fi un act feminist.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Un weekend liniștit,

Sabina