Moartea președintelui iranian într-un accident de elicopter. Fără adăpost în Gaza. Starea premierului slovac 

Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit într-un accident de elicopter duminică seara. În cei trei ani în care și-a condus țara, Raisi a înăsprit controlul religios asupra societății, în ciuda protestelor pentru drepturile femeilor.

Moartea președintelui iranian în urma accidentului de elicopter. Civilii din Gaza fug de atacurile israeliene. Premierul slovac este în stare stabilă.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Elicopterul în care se aflau președintele și ministrul de Externe al Iranului s-a prăbușit duminică în munți, în nord-vestul Iranului. Nu au fost supraviețuitori.
  • Peste 800.000 de palestinieni au fugit de ofensiva israeliană din orașul sudic Rafah, în care s-au adăpostit după ce li s-a spus că va fi un loc sigur.
  • Premierul slovac Robert Fico, care a fost împușcat de patru ori în după-amiaza de miercuri, este în stare stabilă în urma mai multor operații.

Moartea președintelui iranian

Elicopterul în care se aflau președintele iranian, Ebrahim Raisi, ministrul iranian de Externe și alți oficiali iranieni a fost implicat duminică după-masă într-un accident în munții din nord-vestul țării, lângă granița cu Azerbaidjanul, anunță Reuters.

Potrivit AP, posturile de știri iraniene au prezentat evenimentul ca fiind o aterizare forțată. Raisi se întorcea de la o ceremonie de inaugurare a unui baraj, la granița azeră.

Un oficial iranian a declarat că în seara de duminică eforturile salvatorilor - atât armata, cât și Garda Revoluționară - erau îngreunate de ceața deasă din zonă. Posturile de televiziune au întrerupt transmisia oficială și le-au cerut iranienilor să se roage pentru Raisi.

Salvatorii au ajuns doar târziu la locul accidentului, când Raisi și ministrul Hossein Amir-Abdollahian erau deja decedați, a confirmat presa iraniană luni dimineața. Necrologul președintelui Raisi, la Europa Liberă și Al Jazeera. Despre ministrul Amir-Abdollahian, la Europa Liberă.

Imagini de la Semiluna Roșie cu locul accidentului.

Nu doar liderii autoritari din Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud și-au transmis îngrijorarea, apoi condoleanțele. Potrivit New York Times, Irakul, Turcia și Uniunea Europeană și-au oferit ajutorul în operațiunile de salvare, în timp ce Arabia Saudită și-a declarat solidaritatea.

Middle East Eye afirmă, din surse apropiate guvernului, că elicopterele folosite de oficialii iranieni sunt „foarte vechi”. Conform Al Jazeera, sancțiunile impuse asupra Iranului a dus la numeroase accidente aviatice în ultimii 40 de ani.

În sistemul iranian, liderul suprem este mai sus decât președintele, însă Raisi era văzut drept potențialul succesor al liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei. CNN scrie că accidentul vine într-un moment cheie atât pentru Iran, cât și pentru întreaga regiune care se află la un pas de război din pricina rivalității dintre Iran și Israel.

Fără adăpost în Gaza

Milioane de oameni din Fâșia Gaza fug de război, însă nu mai au unde să se adăpostească. Peste 800.000 de oameni au evacuat până sâmbătă Rafah, orașul cel mai sudic unde s-au adăpostit majoritatea palestinienilor cărora guvernul israelian le-a spus că acela va fi singurul loc sigur. În orașul nordic Jabalia, armata israeliană a avertizat populația că va începe o nouă ofensivă, potrivit New York Times.

„Nu există zone sigure în Gaza. Niciun loc nu e sigur. Nimeni nu e în siguranță”, explică reprezentantul agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini. Potrivit secretarului general al ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, urmează consecințe „apocaliptice” în Gaza, în lipsa combustibilului, a mâncării și a ajutoarelor medicale.

Pe 15 mai, palestinienii au comemorat 76 de ani de la Nakba (cuvântul arab pentru catastrofă). În 1948, evreii veniți din Europa au scos cu forța palestinienii din case și le-au luat proprietățile. Populația autohtonă a fost nevoită să se refugieze.

Peste 35.000 de oameni au murit în Gaza în ultimele șapte luni, iar cele mai recente reportaje din Israel - precum acesta de la CNN - arată prezența închisorilor în care palestinienii sunt abuzați sistemic și ținuți în condiții inumane de către israelieni.

Între timp, protestele studenților din întreaga lume continuă. Într-un discurs de absolvire ținut de președintele american Joe Biden la Morehouse College (în Atlanta, Georgia), mulți studenți s-au întors cu spatele la președinte, scrie Al Jazeera. Biden a cerut un armistițiu în același discurs, scrie Middle East Eye. Al Jazeera scrie despre studenții care protestează deși își riscă vizele.

Starea lui Fico este stabilă

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, la cinci zile după tentativa de asasinat, transmite BBC. El rămâne în secția de terapie intensivă, neputând fi transferat încă de la spitalul din Banska Bistrica la un spital din Bratislava, potrivit The Guardian. Recuperarea va dura câteva săptămâni, potrivit Deutsche Welle.

Fico a fost împușcat miercuri de către un poet în vârstă de 71 de ani, Juraj Cintula. Mai multe despre scriitorul cu legături proruse, la Euronews. Inițial, s-a presupus că Cintula ar fi acționat singur, însă ministrul slovac de Interne spune că e posibil să fi fost vorba de o rețea întreagă de atacatori, potrivit Reuters.

Premierul Robert Fico, cu câteva momente înainte să fie împușcat. Handlova, Slovacia, 15 mai.

Politico consideră că rădăcinile atentatului împotriva lui Fico constau în diviziunile politice adânci din Slovacia. Dacă acestea ar putea fi cauza, rezultatul este faptul că amicii lui Putin profită politic de pe urma tentativei de asasinat, scrie The Guardian. Totul, într-un mediu în care circulă conspirațiile, adaugă Euractiv.

Euractiv transmite că și premierul polonez, Donald Tusk, a fost ținta amenințărilor de asasinat în urma atentatului asupra vieții lui Fico.

Alte subiecte:

  • Merită călătoria cu CFR-ul până la Budapesta, Viena sau Istanbul? Europa Liberă prezintă costul și durata traseelor.
  • Emisiunea România, Te Iubesc de la ProTV prezintă impactul fondurilor europene asupra agriculturii românești.
  • G4Media a întrebat mai mulți specialiști dacă AUR și SOS sunt partide extremiste.
  • HotNews transmite că Bulgaria a reușit să interzică publicitatea la jocurile de noroc și pariuri.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina