Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- În SUA, se pregătește scena pentru (re)învestirea lui Donald Trump la Washington DC. Între timp, aplicația TikTok a fost blocată timp de câteva ore din cauza asocierii cu compania-mamă chineză.
- Ieri a avut loc primul schimb de ostatici ca parte a acordului de încetare a focului dintre Israel și Hamas.
- La o săptămână după ce au fost semnalate condițiile insalubre din centrele pentru copii cu dizabilități în județul Mureș, Centrul pentru Resurse Juridice spune că nu s-a schimbat nimic și cere intervenția premierului Marcel Ciolacu.
SUA: Ultima zi fără Trump...
Înaintea ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, susținătorii lui au sărbătorit duminică cu un miting imens la Washington, scrie Reuters. El a făcut mai multe promisiuni legate de prima sa zi înapoi în Biroul Oval, spunând că va da o serie de ordine executive.
Trump a făcut o vizită și la cimitirul eroilor militari de la Arlington. New York Times a ținut un live blog de-a lungul zilei.
Urmează, azi la ora 18:30 ora României, ceremonia de învestire. Lumea speră la mai bun și se așteaptă la mai rău, scrie The Guardian.
La Europa Liberă poți citi mai multe despre ce se va întâmpla astăzi, în ziua învestirii.

La o zi înainte de (re)învestire, Trump a participat la un miting în Washington.
...întâia zi fără TikTok
După ce aplicația TikTok a fost amenințată de Administrația Trump cu închiderea - și a și fost indisponibilă câteva ore - Donald Trump promite să semneze un ordin executiv care să permită companiei să mai funcționeze în SUA până va găsi o companie americană care să cumpere subsidiarul nord-american al companiei chineze. Mai multe detalii, la Europa Liberă.
Potrivit Washington Post, TikTok ar avea la dispoziție 90 de zile să găsească un cumpărător american, astfel că următoarele zile vor fi decisive pentru viitorul platformei. Directorul TikTok, Shou Chew, va participa la ceremonia de învestire a lui Trump, precizează Wall Street Journal.
Aplicația deja fusese blocată pe piața americană înainte de anunțul viitorului președinte, iar New York Times a scris despre ultimele ore înainte ca totul să se oprească. Câteva ore mai târziu, aplicația a funcționat din nou.
Schimb de ostatici între Israel și Hamas
Primii trei ostatici israelieni au fost eliberați din Gaza și predați Israelului, drept prim pas al acordului de încetare a focului între Israel și Hamas, semnat săptămâna trecută.
Schimbul de prizonieri a fost urmărit în live-bloguri de Al Jazeera, Times of Israel și Reuters.
De partea cealaltă, israelienii au eliberat 90 de prizonieri palestinieni din Cisiordania și din Ierusalimul de Est, mulți dintre ei (inclusiv copii sau activiști pentru drepturile omului) reținuți fără acuzare în ceea ce se numește detenție administrativă, precizează Middle East Eye. Mai multe despre detenția administrativă în care se află, la Human Rights Watch.
Israelul a eliberat 90 de palestinieni ținuți în detenție administrativă, adică fără acuzare, în închisoarea militară Ofer de lângă Ramallah, în Cisiordania. Majoritatea sunt femei și minori.
Între momentul în care a fost anunțat acordul de încetare a focului și momentul în care acesta a fost implementat, armata israeliană a tras în continuare asupra Gazei. Întârzierea de trei ore a implementării acordului din cauza listei de ostatici a dus la moartea a 19 oameni în Gaza.
Spre deosebire de israelienii care s-au strâns cu miile în străzi ca să sărbătorească împreună eliberarea ostaticilor, palestinienilor li s-a ordonat să nu se strângă, să nu sărbătorească și să nu înalțe steaguri palestiniene. Cei care s-au strâns în fața închisorii de unde au fost eliberați prizonierii au fost alungați cu gaz lacrimogen și gloanțe de cauciuc.
Tot ca parte din acordul de încetare a focului, israelienii au permis intrarea camioanelor cu ajutoare în Gaza, scrie AP.
CRJ cere intervenția premierului în cazul copiilor cu dizabilități din Mureș
Copiii cu dizabilități din centrele mureșene nu au încă condiții mai bune, în ciuda atenției publice asupra situației lor.
Cazul a fost semnalat de Centrul pentru Resurse Juridice pe 11 ianuarie, când ONG-ul a efectuat un control inopinat la patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu-Mureș. Ei au găsit nereguli majore, de la supraaglomerare și mizerie, la medicamente și alimente expirate.
În imagine, un copil de la unul din cele patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu-Mureș este urcat, pentru îngrijiri, într-o ambulanță.
Acum, CRJ îi cere premierului Marcel Ciolacu să intervină, pentru că problemele semnalate nu au fost remediate, scrie Europa Liberă.
Mai mult, ProTV scrie că DGASPC Mureș cheltuie mai mult pentru beneficiile angajaților decât pentru copiii care au ajuns „piele și os”. DIICOT și Parchetul General s-au implicat în situația din cazul centrelor din Mureș, scrie HotNews.
În 2023, CRJ a contribuit la revelațiile din cazul „azilelor groazei”, dezvăluind condițiile în care erau ținute persoanele cu dizabilități la Căsuța Lu’ Min, în Bărdești/jud.Mureș.
Alte subiecte:
- La Europa Liberă, povestea manualelor școlare - mereu învechite, mereu insuficiente.
- PressOne se întreabă, apropo Georgescu: Când frica devine singurul proiect de țară care ne mai leagă?
- În 2024, miliardarii lumii s-au îmbogățit cu 2.000 de miliarde de dolari - o rată de creștere de trei ori mai mare decât anul precedent, scrie The Guardian. În timp ce devine posibilă existența primilor triliardari în următorul deceniu, 3,6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc sub pragul sărăciei.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Sabina