Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Președintele american, Donald Trump, ocupat acasă cu ordinele executive, și-a făcut timp și a vorbit ieri la Davos.
- Duminică au loc alegeri prezidențiale în Belarus. Este așteptată realegerea liderului autoritar Aleksandr Lukașenko, în condițiile în care opoziția a fost redusă la tăcere.
- Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat joi sub control judiciar de către procurorii DNA, într-o anchetă de corupție investigată de jurnaliștii Recorder.
Trump se adresează liderilor de la Davos
Președintele american, Donald Trump, preschimbă guvernul american după înfățișarea sa pe oră ce trece, scrie CNN. Ordinele executive semnate de el trimit aproape din oră în oră unde de șoc în guvern, sistemul juridic, comunitatea științifică și în întreaga lume.
Cu ritm rapid se mișcă și cei care încearcă să-l contracareze: un judecător a blocat ordinul prin care Trump încerca să oprească dreptul la cetățenie prin naștere, transmite The Guardian.

Trump li s-a adresat celor de la Davos prin videoconferință. El a atacat regulile UE și a cerut să scadă prețul petrolului.
Trump a promis că va pune capăt războiului Rusia-Ucraina într-o videoconferință cu liderii politici și din domeniul de afaceri adunați la Davos, cu ocazia Forumului Economic Mondial. Mai multe informații, la Europa Liberă. El a cerut OPEC să scadă prețul global al petrolului, scrie Financial Times.
Acestea sunt primele sale declarații către alți lideri mondiali de când a fost reînvestit la conducerea SUA, punctează Reuters. El a criticat regulile și politicile comerciale ale UE (multe dintre declarațiile sale fiind semnalate ca false de CNN) și a promis din nou tarife asupra companiilor care produc în afara SUA - amenințări care ar putea fi catastrofice pentru comerțul mondial, consideră directorul Organizației Mondiale a Comerțului.
New York Times a urmărit numirile în Cabinetul Trump, echivalentul american al guvernului.
În Belarus urmează o nouă victorie a lui Lukașenko
Duminică vor avea loc alegeri prezidențiale în Belarus. Liderul autoritar, Alexandr Lukașenko, va câștiga un al șaptelea mandat la șefia țării și va rămâne singurul lider post-sovietic de până acum al țării.
Spre deosebire de alegerile din 2020, el intră în acest scrutin practic necontestat. Acum patru ani și jumătate, alegerile profund contestate au dus la proteste în masă, violență a statului împotriva cetățenilor și sute de arestări. Mulți belaruși o consideră pe Svetlana Țihanovskaia (care a preluat candidatura soțului său, după ce el a fost arestat) a fi lidera aleasă a țării; ea se află în exil, împreună cu copiii săi.
Svetlana Țihanovskaia este considerată de liderii UE a fi președintele legitim al țării.
Țihanovskaia a numit aceste alegeri „un ritual pentru dictatori”, transmite The Guardian.
Europarlamentarii au condamnat deja, în avans, scrutinul de duminică, și cer ca UE să nu recunoască rezultatele. O poziție similară are și raportorul pentru Belarus din Consiliul Europei. Freedom House descrie scrutinul ca fiind „fraudat pe față”. În octombrie, când a fost anunțată data alegerilor, Politico scria: „Belarusul anunță data pentru următoarea victorie electorală a lui Lukașenko”.
În 2020, belarușii au ieșit în stradă în numere nemaiîntâlnit de mari, cerând democrație și fluturând steagul fără asocieri sovietice al țării. Protestele lor au fost reprimate brutal.
Ce e diferit de data aceasta? Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale explică: în ultimii trei ani, Rusia s-a folosit liber de teritoriul și resursele aliaților belaruși în războiul din Ucraina, a direcționat pe acolo războiul hibrid împotriva UE aruncând migranți spre granița cu Polonia, iar țara este supusă celor mai stricte sancțiuni occidentale de până acum. Rămâne de văzut cât de multă disensiune va fi în rândul populației, scrie New Eastern Europe.
Trei dintre colegii noștri de la Europa Liberă Belarus și Ucraina se află în spatele gratiilor doar pentru că și-au făcut munca.
Primarul din Sinaia, sub control judiciar
Primarul din Sinaia/jud.Prahova, Vlad Oprea, a fost plasat joi sub control judiciar de către procurorii DNA, scrie HotNews. El este anchetat pentru corupție (infracțiuni precum luare de mită, fals în declarațiile de avere, abuz în serviciu, trafic de influență) în cazul semnalat de Recorder în investigația „Cartelul din Carpați”.
G4Media punctează că DNA nu a cerut propunere de arestare pentru Oprea, după ce acesta a fost reținut de procurori timp de 24 de ore. El are de plătit o cauțiune de 600.000 de lei până luni - în caz contrar, procurorii vor cere arestarea lui preventivă, scrie Digi24.
Vlad Oprea, primarul din Sinaia, este acuzat că și-a construit o vilă impunătoare în mijlocul pădurii.
Europa Liberă rezumă cariera politică și de afaceri mai mult sau mai puțin legale ale edilului din Sinaia. Oprea este suspectat că a primit mită chiar și de la Nordis.
Tot pe subiectul Nordis, subiectul unei alte investigații Recorder: Laura Vicol (PSD), fosta președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților și soția asociatului principal al Nordis, Vladimir Ciorbă, spune că a zburat de mai multe ori în avionul privat cu premierul Marcel Ciolacu.
Atât Ciolacu, cât și Sorin Grindeanu, care apar în listele de pasageri ale avionului privat, au negat în primă fază, după care au afirmat că și-au plătit singuri călătoriile.
Alte subiecte:
- La Belgrad, 13 activiști care veniseră în vizită pentru a participa la workshop-uri de educație civică au fost reținuți, interogați și expulzați de poliție. Autoritățile sârbe spun că era o problemă de „securitate națională”. Printre ei se afla și o româncă. Mai multe detalii, la Europa Liberă și Balkan Insight.
- La Europa Liberă, despre rețeaua „doppelganger” de dezinformare rusească, care a afectat 11 state UE, inclusiv România.
- PressOne scrie că „ordonanța trenuleț” ar putea da peste cap mersul trenurilor. Din lipsă de personal și lipsa plății orelor suplimentare, nu va avea cine să conducă trenuri după bugetul propus de guvern.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Sabina