3 minute | Turcia dă Suediei undă verde la NATO. Trump câștigă New Hampshire. Biserica greacă se opune căsătoriilor gay

După ce Ankara și-a dat acceptul pentru aderarea la NATO a Suediei, Ungaria rămâne ultima țară care mai trebuie să-și dea girul. În imagine, președintele turc Recep Erdogan și premierul maghiar Viktor Orban.

După luni de negocieri, Turcia a aprobat aplicația Suediei la NATO. Donald Trump a câștigat alegerile republicane din New Hampshire. Biserica Ortodoxă din Grecia și-a transmis opoziția față de proiectul de lege care ar legaliza căsătoriile gay.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Parlamentul Turciei a aprobat aderarea Suediei la NATO. Țara nordică se va alătura Alianței după ce-și va da acordul și Ungaria.
  • Fostul președinte american, Donald Trump, a câștigat alegerile primare din statul New Hampshire.
  • Biserica Ortodoxă din Grecia a declarat că se opune proiectului de lege care ar permite căsătoriile între persoanele de același sex, proiect susținut de întregul spectru politic de la Atena.

Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO

Parlamentul de la Ankara a ratificat aplicația Suediei la NATO, cel mai mare obstacol în calea țării nordice, scrie Reuters. Suedia a început procesul de aderare la NATO în 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Turcia mai trebuie doar să publice decizia în Monitorul Oficial, punctează Euronews.

Negocierile dintre Suedia și Turcia au rămas blocate timp de un an și jumătate, mai ales pe tema militanților kurzi susținuți de Suedia și opoziției multor nordici față de Islam.

Turcia a legat nevoia Suediei de un vot pozitiv, de alte cerințe de la alte state membre, conform New York Times. Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut SUA și Canadei să-i vândă echipament militar.

Parlamentul de la Ankara a aprobat aderarea Suediei la NATO cu 287-55.

Pentru a se alătura Alianței, orice aplicant are nevoie de aprobarea unanimă a țărilor membre. Suedia mai are nevoie de acordul Ungariei, al cărei parlament nu se va reuni din nou până la jumătatea lunii februarie.

În dimineața de marți, premierul maghiar Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, la masa de negocieri de la Budapesta, potrivit Politico.

„[Viktor] Orban a promis să nu întârzie procesul, așa că ratificarea turcească ar trebui să însemne aderarea Suediei la NATO. Va fi un pas important pentru o țară cu o istorie îndelungată de neutralitate, pe care a decis să o abandoneze în fața agresiunii Rusiei”, explică pentru The Guardian Paul Levin, directorul Institutului Universității din Stockholm pentru Studii Turcești.

Donald Trump, cu un pas mai aproape de Casa Albă

Fostul președinte american, Donald Trump, a câștigat marți alegerile primare pentru nominalizarea Partidului Republican în statul New Hampshire. O revanșă împotriva actualului președinte Joe Biden este din ce în ce mai probabilă, scrie Reuters.

Confruntarea dintre cei doi, o reeditare a alegerilor prezidențiale din 2020, este văzută de New York Times și AP ca „inevitabilă”.

Tot New York Times ține și un blog live cu alegerile din 2024. Punctele esențiale ale alegerilor din New Hampshire, în CNN.

În discursul său de după victorie, Trump a spus cel puțin patru minciuni, arată un fact-check de la CNN, și a atacat-o pe contracandidata sa, punctează Politico.

Trump a câștigat o victorie semnificativă împotriva lui Haley.

Singurul contracandidat republican rămas, Nikki Haley, a promis că va rezista până la votul din „Super Tuesday”, când alegătorii din 15 state vor ieși la vot. Potrivit Financial Times, ea se bazează pe republicanii moderați și pe alegătorii independenți. Unii alegători sunt nemulțumiți cu discursul lui Haley pentru că ea nu critică imigranții, conform BBC. Haley rămâne hotărâtă să continue, scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, după câștigul decisiv în alegerile primare din Iowa, s-a retras din cursă Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.

Donald Trump are 91 de capete de acuzare împotriva sa, în numeroase procese din întreaga țară. „Trump rămâne regele republicanilor”, scrie The Guardian.

Legalizarea căsătoriei gay în Grecia, contestată de Biserică

Biserica Ortodoxă din Grecia se opune căsătoriei între persoanele de același sex, proiect de lege pe care aleșii greci sunt hotărâți să-l aprobe.

Sinodul din Grecia a comunicat că se opune căsătoriei gay și va cere parlamentarilor și credincioșilor să se opună la rândul lor, potrivit Agerpres.

Guvernul Greciei va propune curând un proiect de lege care va permite căsătoriile civile între persoanele de același sex și va proteja copiii adoptați de cuplurile gay, dând drepturi parentale ambilor părinți, prezintă AP. Parteneriatele civile între persoanele de același sex sunt legale în Grecia din 2015, dar nu și căsătoria. Noua lege nu va permite nașterea prin surogat pentru cuplurile gay.

Guvernul Greciei promite că va aproba curând legea care ar încheia discriminarea împotriva cuplurilor gay care doresc să se căsătorească.

Guvernul nu a anunțat niciun termen până la care va propune acest proiect de lege, dar va fi „curând”, precizează Euractiv. Se anticipează că anunțul va veni înaintea alegerilor europene din iunie. Euronews punctează că opoziția susține inițiativa guvernului, chiar dacă o astfel de lege de obicei vine din stânga spectrului politic.

În vară, partidul Syriza a ales un lider gay, căsătorit cu soțul său în SUA. Actualul premier, Kyriakos Mitsotakis, încearcă să scape de imaginea de lider conservator, potrivit Reuters.

Potrivit Eurobarometrului din decembrie 2023, din ce în ce mai mulți europeni sunt de acord că persoanele din comunitatea LGBTQ merită drepturi egale și o viață fără discriminare. În Grecia, 55% dintre cetățeni susțin căsătoria între persoanele de același sex.

Alte subiecte:

  • Documentarul 20 de zile în Mariupol, realizat de ultimii jurnaliști aflați în orașul ucrainean asediat de soldații ruși la începutul războiului, a fost nominalizat la premiile Oscar. Documentarul prezintă distrugerea, suferința, confuzia primelor zile de șoc. Trailerul, aici.
  • CIA-ul american încearcă să recruteze agenți dubli în Rusia. Video-ul de recrutare, pe site-ul Reuters.
  • În PressOne, despre cum au murit zeci de pisici la cel mai cunoscut adăpost din Iași, în urma tratamentului inuman aplicat de proprietari.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina