3 minute | Atrocitățile soldaților ruși, 5 milioane de copii alungați din casele lor și un aprozar pentru România

Oficialii ONU spun că 90% dintre milioanele de ucraineni strămutați sau refugiați sunt femei și copii. Numărul celor uciși nu poate fi încă estimat. Imagine din 2 aprilie, Bucea, Ucraina

Dovezilor despre atrocitățile comise de militarii ruși în Ucraina li se adaugă mărturii despre violuri, date despre copii omorâți, aflați în risc de foamete sau pe drumuri. România merge mai departe – a fost lansat programul de peste 17 miliarde de lei de sprijin pentru populație și economie.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • UNICEF avertizează că 4,8 milioane de copii, două treimi din toți copiii Ucrainei au fost nevoiți să își părăsească casele. Oficialii ONU semnalează mărturiile despre violuri și violență sexuală comise de militarii ruși în Ucraina.
  • Autoritățile ucrainene și internaționale se așteaptă la un atac masiv și violent al Rusiei în estul Ucrainei. Cancelarul Austriei a revenit de la Moscova cu avertismente sumbre.
  • În România, coaliția de guvernare a anunțat detaliile pachetului de sprijin pentru populație, fermieri și IMM-uri. Reînvie Casa de Comerț „Unirea”, un proiect Dăncilă – Daea, pentru valorificarea producției interne de „cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea”.

Arme chimice, violuri, gropi comune

„Soldații ruși m-au violat și mi-au omorât soțul” – astfel își deschide BBC ediția online din această dimineață. Anna are 50 de ani și trăiește într-un sat de lângă Kiev. A fost violată pe 7 martie, de un bărbat pe care îl descrie drept soldat cecen. Soțul ei a fost împușcat în abdomen. A murit după două zile. Nu este singurul caz.

„Circa 25 de fete și femei cu vârste între 14 și 24 de ani au fost violate sistematic într-un beci al unei case din Bucea”, spune reprezentanta autorităților ucrainene pentru respectarea drepturilor omului, Liudmila Denisova. Nouă dintre ele sunt însărcinate. „Soldații ruși le-au spus că le vor viola până nu vor mai dori să aibă vreodată contacte sexuale, pentru a nu face copii ucraineni”, adaugă Denisova citată de BBC.

The New York Times preia dezbaterile de luni din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, unde un oficial ONU a spus că au sporit relatările din Ucraina despre violuri și violență sexuală, care, împreună cu dislocările masive de persoane, prezența mercenarilor și brutalitatea față de civili reprezintă avertismente care nu pot ignorate.

O femeie din Andrivka, regiunea Kiev, își plânge soțul găsit într-o groapă sumară de lângă casa lor. Imagine din 11 aprilie.

Șeful UNICEF pentru situații de urgență, Manuel Fontaine, spune că în cei 31 de ani petrecuți în domeniul umanitar, nu a văzut ceva similar cu ce a văzut în Ucraina: „un dezastru atât de mare în atât de puțin timp”.

Aproape 5 milioane, două treimi din copiii ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele. Jumătate din cei care sunt încă „acasă” riscă foamete. ONU a confirmat uciderea a 142 de copii în războiul ordonat de Vladimir Putin în Ucraina și rănirea a 229. Cifrele reale sunt mult mai mari, precizează Fontaine, care spune că cele mai grave situații umanitare sunt la Mariupol și Herson.

La Mariupol, spune primarul orașului, citat de AP, peste 10.000 de civili au murit în asediul și atacurile forțelor Rusiei, iar numărul morților ar putea depăși 20.000 după săptămâni de bombardamente și privare de alimente, în care corpurile locuitorilor morți au umplut străzile.

10 aprilie, Mariupol, Ucraina. Primarul orașului spune că au murit până acum 10.000 de oameni din acest oraș.

Luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice în Mariupol. Unele relatări spun că acest lucru s-ar fi întâmplat deja, situație pe care SUA și Marea Britanie o investighează, transmite rețeaua americană de știri CNBC.

Presa din Franța transmite că autoritățile franceze și-au trimis reprezentanții în Ucraina pentru a documenta acuzațiile de crime de război. Aceștia au ajuns luni la Lvov, transmite Le Figaro.

Uniunea Europeană va oferi finațare procurorilor Curții Penale Internaționale pentru a-i ajuta în documentarea acuzațiilor de crime de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit Deutsche Welle.

Pericolul din estul Ucrainei

Ofensiva majoră anunțată de Rusia în estul Ucrainei este analizată de majoritatea publicațiilor occidentale. The Washington Post preia declarația purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby care spune că e de așteptat ca Rusia să recurgă în Donbas la „aceleași tactici brutale, la același dispreț față de viață și față de infrastructura civilă”.

Serviciile de informații americane menționează convoiul militar rusesc ce se îndreaptă spre Izium, un punct strategic din nord-estul Ucrainei, aflat la 25 de kilometri de Harkov.

Înainte de a merge la Moscova, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a întâlnit, sâmbăta, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Austria este una din țările dependente de gazul importat din Rusia.

Vizita cancelarului Austriei, Karl Nehammer, la Moscova nu a făcut nimic pentru a tempera îngrijorările ucrainenilor și Occidentului. Acesta nu a plecat deloc optimist de la discuția cu Vladimir Putin, căruia i-a vorbit despre crime de război, responsabilitate și sancțiuni, notează Deutsche Welle.

Portretul lui Putin atacator al Ucrainei, în analiza de securitate națională a The Washington Post, care arată că „orgoliul și izolarea l-au făcut pe Putin să calculeze greșit atacul asupra Ucrainei”. Eroarea de evaluare care a făcut ca Rusia să nu realizeze ce și-a propus în primele zile ale războiului a fost cauzată de faptul că „Putin a coordonat întreaga operațiune”, spune un expert citat de The Washington Post.

O altă consecință pe care Rusia nu ar fi dorit-o e acum subiect de amenințare din partea Kremlinului. Putin dorea „mai puțin” NATO, se pare că va avea „mai mult”, foarte repede. BBC transmite că Suedia și Finlanda ar putea depune cererile de aderare în iunie.

„Sprijin pentru România”

În România, liderii coaliției de guvernare au prezentat, luni seară, varianta finală a unui pachet de măsuri economice și sociale de 17,3 miliarde lei. Aprobat în mare acum câteva zile, după cum transmitea Europa Liberă, dar lăsat pentru prezentare după alegerea lui Nicolae Ciucă la șefia PNL.

Liderii coaliției au prezentat, luni, la Parlament, detaliile programului de sprijin pentru economie și populație.

Liderii coaliției și miniștrii au mers aseară aproape victorios la Parlament, pentru a prezenta măsurile anunțate deja, mai puțin, remarcă G4 Media, pe cea cu privire la posibilitatea amânării plății ratelor la bănci.

Lista generoasă, de la majorarea salariului minim în agricultură la creșterea cu 50% a valorii tichetelor de masă sau dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați și granturi pentru IMM-uri, e prezentată de Hotnews, care remarcă și alocarea de bani pentru funcționarea „Casei de Comerț Unirea, înființață sub mandatul premierului Viorica Dăncilă și a fostul ministru al Agriculturii Petre Daea”.

Potrivit paginii de internet a companiei naționale „Casa română de comerț agroalimentar”, aceasta trebuie să se ocupe de „organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri”.

Alte știri:

  • Aproape 300 de lideri ai Bisericii ortodoxe din Ucraina îl acuză pe Patriarhul Kiril al Rusiei, un apropiat al lui Vladimir Putin și susținător al războiului din Ucraina, de „crime morale”, transmite Yahoo News. Lideri religioși din întreaga lume vizitează, marți, Ucraina, anunță BBC.
  • Un sfert de miliard de oameni din întreaga lume se află în risc de sărăcie extremă, potrivit organizației Oxfam, citată de The Guardian.
  • Inflația a crescut la 10,2% în luna martie în România. Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază și energia, transmite Digi 24.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Sper să aveți o zi ușoară,

Carmen