3 minute | România - deficit de democrație, spectrul recesiunii globale, ambuteiaj în Marea Neagră

Comisia Europeană semnalează un regres al independenței presei din România. „Cazurile de amenințări, hărțuire și violență fizică împotriva jurnaliștilor sunt mai îngrijorătoare comparativ cu anul trecut”, arată raportul publicat miercuri.

Comisia Europeană confirmă regresul statului de drept în România, cu lovituri majore asupra independenței presei, legislație controversată și blocaje în justiție. O recesiune globală pare tot mai aproape, iar Canalul Sulina e blocat de navele care așteaptă să transporte cerealele Ucrainei.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Raportul CE cu privire la respectarea statului de drept în România atrage atenția asupra derapajelor legislative, întârzierilor din reforma justiției și degradării independenței presei.
  • Inflația în SUA a ajuns în iunie la cel mai mare nivel din ultimele patru decenii. FMI avertizează că lumea se află în fața unui risc ridicat de recesiune în următoarele 12 luni.
  • Turcia anunță progrese în discuțiile Rusia – Ucraina – Turcia – Națiunile Unite legate de reluarea exporturilor de cereale din Ucraina și spune că e posibil să se ajungă la un acord săptămâna viitoare.

Raportul CE și miza banilor europeni

Comisia Europeană atrage atenția în Raportul cu privire la respectarea statului de drept din România, publicat miercuri, cu privire la îngrijorările legate de degradarea independenței presei, blocajele din justiție, lipsa de transparență în utilizarea banilor publici de către partide, schimbările frecvente de legislație, de multe ori fără consultare publică.

„Cazurile de amenințări, hărțuire și violență fizică împotriva jurnaliștilor sunt mai îngrijorătoare comparativ cu anul trecut”, arată documentul. Consiliul Național al Audiovizualului funcționează cu deficiențe, independența justiției nu a primit pârghiile legislative de care are nevoie. Europa Liberă a publicat AICI principalele probleme semnalate în raport, precum și recomandările CE.

Documentul CE semnalează că în România lipsește în continuare o protecție cuprinzătoare a avertizorilor de integritate, chiar în ziua în care Curtea Constituțională a respins sesizarea USR cu privire la această lege criticată categoric de societatea civilă și despre care Procurorul european a avertizat că, dacă e adoptată în actuala formă, riscă să afecteze statul de drept și să prejudicieze interesele financiare ale Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să decidă dacă promulgă sau întoarce în Parlament Legea avertizorilor de integritate.

Raportul de miercuri e cel „în baza căruia se poate ajunge inclusiv la condiționarea alocării fondurilor europene”, a spus pentru Europa Liberă Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens.

Documentul CE semnalează cazul jurnalistei Emilia Șercan, pe care Libertatea îl explică din perspectiva implicării fostului parlamentar Cristian Rizea: „În timp ce Moldova continuă să nu-l extrădeze, Cristian Rizea susține că e apărătorul din Chișinău al premierului Ciucă în lupta cu cei care arată că acesta a plagiat”.

Cerealele ucrainene și blocajul de la Sulina

The Guardian transmite că „un ambuteiaj cu peste 130 de nave de marfă încărcate cu cereale ucrainene așteaptă în Marea Neagră să treacă pe Dunăre, în timp ce negociatorii de la Moscova, Kiev, ONU și Turcia au salutat progresul în discuțiile de la Istanbul privind facilitarea exporturilor agricole ucrainene”.

Navele așteaptă să ajungă la rutele din canalele Sulina și Bâstroe, pentru a accesa terminale de export din România, precizează The Guardian.

Europa Liberă România explică: „exportul cerealelor din Ucraina a supraaglomerat Canalul/Brațul Sulina cu șlepuri, barje și alte nave de dimensiuni medii folosite în transportul fluvial. Vasele pleacă încărcate din porturile ucrainene și încearcă să ducă, în special, porumb și grâu spre Portul Constanța”. Aici, însă nu sunt multe instalații rapide de descărcat cereale de pe barje.

O navă care fusese ancorată în Marea Neagră se pregătește să intre pe Canalul Sulina în 8 iunie 2022.

După negocierile de ieri de la Istanbul, Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite ar urma să semneze săptămâna viitoare un acord care vizează reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, informează Reuters. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a adăugat însă că până la discuții „de pace”, mai este „un drum lung de parcurs”.

În Ucraina au loc lupte grele în regiunea estică Donețk, iar Statele Unite au acuzat Rusia de crime de război în urma deportărilor din estul Ucrainei. The New York Times precizează că secretarul american de stat, Antony Blinken, a vorbit în acest caz de „încălcarea gravă a Convenției de la Geneva care protejează civilii”.

Evenimentele războiului din Ucraina în live blogul Europa Liberă.

Riscul de recesiune globală

Rata inflației în Statele Unite a ajuns la 9,1%, cea mai ridicată din noiembrie 1981 până acum, transmite tradingeconomics.com.

Potrivit The Washington Post, „riscul de recesiune a crescut dramatic”, piețele financiare îl iau serios în calcul, iar americanii încep să amâne cumpărăturile care nu sunt esențiale. Este tot mai greu, arată publicația, ca Rezerva Federală să țină prețurile în frâu fără a declanșa o recesiune.

Dobânda de referință ar putea fi majorată cu un procent istoric de 1% în SUA, scrie The Guardian, care preia estimările globale îngrijorătoare formulate de Fondul Monetar Internațional. Șefa acestuia, fostul comisar european Kristalina Georgieva, a vorbit despre o perspectivă tot mai „întunecată”.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, avertizează cu privire la riscul sporit al unei recesiuni globale.

„Perspectiva rămâne extrem de incertă. Va fi un 2022 dificil şi, posibil, un an 2023 şi mai dificil, cu risc crescut de recesiune", a declarat aceasta.

În Europa perspectivele sunt la fel de sumbre, cu riscul unei crize energetice puternic accentuat. Comisia Europeană a admis că ia în calcul „scenarii de perturbare completă” a furnizării de gaze de către Rusia, după cum relatează G4Media, iar Gazprom a anunțat că nu garantează reluarea funcționării gazoductului Nord Stream I.

Ungaria a declarat stare de urgență din cauza blocajelor de aprovizionare și a majorării prețurilor la energie, notează Euronews, iar ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi24 că „este în interesul strategic al României să sprijine Ungaria să scape de o parte din această dependență de gazul rusesc”. Cele două țări negociază creșterea capacității interconectorului de gaze.

Criza energetică și inflația riscă să ducă la căderea guvernului Italiei, condus de Mario Draghi.

În Italia, o lege menită să îi ajute pe italieni să facă față inflației și costurilor energiei ar putea duce la căderea guvernului condus de Mario Draghi, notează Politico, care avertizează asupra posibilelor consecințe: „Dacă pleacă Draghi, Europa își va pierde unul dintre cei mai experimentați lideri ai săi într-un moment critic al deciziilor legate de războiul din Ucraina și consecințelor economice ale acestuia”.

Alte știri:

  • În Marea Britanie, prima rundă a alegerii unui nou lider al Partidului Conservator l-a avut drept câștigător pe fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak, transmite BBC.
  • Mexic a declarat stare de urgență pe fondul secetei severe, transmite G4Media.
  • România continuă să folosească un insecticid nociv pentru albine, ocolind constant regulile europene menite să protejeze apicultura, transmite Politico.

Așteptăm mesajele voastre la treiminute@rferl.org.

Toate bune,
Carmen